Afacerea "Faciba"

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Afacerea "Faciba"

SC Codin SRL Roman este una dintre firmele romascane care a reusit, in scurt timp, sa fie profitabila. Obiectul societatii patronate de catre Gheorghe Ciobanu, din Roman, este confectionarea de haine tip Faciba. Citiva ani, afacerea lui Gheorghe Ciobanu s-a dovedit a fi rentabila, pina in momentul in care o parte dintre clientii acestuia l-au inselat cu citeva cecuri fara acoperire, in valoare de peste un miliard de lei. Teapa a fost "trasa" de catre doua sindicate – "Salvamin" Motru si "Metrou" Bucuresti – si de catre Dan Florinel Dumitru, reprezentantul firmei "My Love", din Craiova.
Cecuri fara acoperire
Dupa ce si-a dezvoltat afacerea, Gheorghe Ciobanu a inceput sa faca afaceri cu diferite persoane juridice din intreaga tara. In urma cu aproximativ doi ani, SC Codin SRL a furnizat celor trei "parteneri" de afaceri haine tip "Faciba", in valoare de aproximativ un miliard de lei (335 milioane de lei – catre sindicatul "Metrou" Bucuresti, 141 milioane de lei – catre sindicatul "Salvamin" Motru si 759 milioane – catre Dan Florinel Dimitru, reprezentantul firmei craiovene "My Love"). Dupa ce a predat marfa, beneficiarii i-au achitat lui Gheorghe Ciobanu contravaloarea produselor prin intermediul unor file cec fara acoperire in banca. Dupa ce a sesizat ca a fost inselat, Gheorghe Ciobanu a facut plingere la Politie si la Procuratura, a apelat la instantele de judecata din Neamt, Bacau, Bucuresti si, chiar daca a obtinut hotariri judecatoresti care i-au dat cistig de cauza, el nu si-a recuperat banii. Acum, Gheorghe Ciobanu il acuza pe prim-procurorul Parchetului Neamt de neimplicare in rezolvarea acestui caz.
"Autorul principal a fost Parchetul Neamt, domnul procuror-sef Serban. Am o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, iar dumnealui l-a scos de sub urmarire penala pe Dan Florinel Dumitru, care m-a pacalit cu doua cecuri fara acoperire de 759 de milioane de lei. Mi s-a spus ca nu sint probe pentru a-l aresta pe acest om", a afirmat Gheorghe Ciobanu. In replica la acuzatiile care i-au fost aduse, Mircea Serban, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Neamt, a afirmat ca dosarul se afla in cercetare la Parchetul de pe linga Tribunalul din Craiova, nefiind de competenta Parchetului Neamt. "Domnul Ciobanu poate sa spuna ce vrea. Acolo a fost vorba despre un contract civil, ale carui clauze nu au fost respectate. Dupa ce am primit acel dosar, l-am trimis la Craiova, pentru ca era de competenta procurorilor craioveni sa il rezolve. De aceea, dupa ce dosarul a fost transferat la Craiova, cei care au cercetat cazul l-au si arestat pe Dan Florinel Dumitru, lucru care demonstreaza ca nimeni nu are nimic cu domnul Ciobanu. Florinel Dumitru se afla si in acest moment in arest", a afirmat prim-procurorul Mircea Serban.
Sindicalistii uita sa-si plateasca datoriile
In ceea ce priveste cele doua sindicate, in dosarul 28@2001 exista decizia civila a Curtii de Apel Bucuresti, din 5 aprilie, care le obliga la plata sumei de 334,4 milioane de lei, plus cheltuielile de judecata, ce se ridica la aproape 20 de milioane. Cu toate acestea, Gheorghe Ciobanu nu a vazut nici o letcaie pina acum, iar cele doua sindicate isi vad in continuare de treburile lor. Disperat ca nu-si mai poate recupera banii pentru care a muncit si ca firma sa se afla in pragul falimentului, Gheorghe Ciobanu nu mai are decit o singura sansa: sa depuna o plingere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Poate acolo i se va face dreptate. (Bogdan GOTCA)

Comentarii