Birocratia si coruptia marunta isi traiesc ultimele clipe: De git cu Primaria in instanta

marți, 06 mai 2003, 23:00
2 MIN
 Birocratia si coruptia marunta isi traiesc ultimele clipe: De git cu Primaria in instanta

Conform Ordonantei de Urgenta numarul 27/2003 privind procedura aprobarii tacite, autoritatile locale nu vor mai putea tergiversa eliberarea unei autorizatii sau raspunsul la o cerere. Daca, in cel mult o luna, autorizatia ceruta de un cetatean nu este eliberata sau nu se comunica respingerea cererii, Primaria va fi amendata, iar actul cerut va fi considerat aprobat. Procedura aprobarii tacite se aplica tuturor autorizatiilor emise de autoritatile publice locale, cu exceptia celor emise in domeniul activitatii nucleare, a celor care privesc regimul armelor de foc, munitiilor si explozibililor, regimul drogurilor si precursorilor, precum si a autorizatiilor din domeniul sigurantei nationale.
Cetatenii vor putea solicita si acordarea de despagubiri daca autoritatile locale refuza sa le raspunda la cerere sau sa-i elibereze autorizatiile solicitate.
Concret, sa presupunem cazul unui cetatean care intentioneaza sa-si deschida un bar. Daca, in maxim 30 de zile de la inregistrarea cererii de autorizare, Primaria nu ii elibereaza avizele si autorizatiile necesare, conform ordonantei, el are la dispozitie doua variante. Solicitantul poate depune la Primarie o noua cerere prin care sa solicite aprobarea documentului de confirmare a autorizatiei. Din momentul depunerii acesteia, autorizatia se considera eliberata, iar solicitantul isi poate deschide barul. Asa-numita „aprobare tacita” este valabila, cu cele citeva exceptii prezentate anterior.
Juristul Ilie Petre, directorul Directiei Control Legalitate Acte din cadrul Prefecturii Neamt, are citeva dubii in legatura cu aceasta ordonanta. „Ce se va intimpla cu solicitarea unui cetatean care se adreseaza Primariei Roman cu intentia de a-si constui o casa linga statuia lui Roman Musat? Sa presupunem ca el aranjeaza cu un functionar de la Serviciul Urbanism sa nu-i raspunda in termen de 30 de zile. Neprimind raspuns, se considera – conform legii – ca solicitarea a fost aprobata si el incepe sa execute lucrarea”, a spus Ilie Petre.
A doua varianta aflata la dispozitia cetateanului este sa deschida la instanta judecatoreasca o actiune prin care sa semnaleze refuzul Primariei de a-i elibera autorizatia. Si aici, din momentul admiterii actiunii, autorizatia ceruta initial se considera eliberata. In fata instantei, petentul poate solicita acordarea de despagubiri pentru perioada in care nu si-a putut desfasura activitatea. Instanta este obligata sa dea o solutie definitiva in maximum 30 de zile. Prin solutia adoptata, Judecatoria va amenda Primaria cu 20% din salariul minim net pe economie pentru fiecare zi de ?ntirziere si o va obliga la plata unor despagubiri pentru daunele cauzate prin ?ntirziere. Despagubirile vor fi acordate doar in situatia in care Primaria nu a eliberat autorizatia in maximum cinci zile de la admiterea actiunii in instanta. (Lucia CRAINICU)

Comentarii