Cum ar face fata Romanul unui atac terorist?

luni, 01 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Cum ar face fata Romanul unui atac terorist?

Evenimentele din ultima vreme din America i-au facut pe multi romani sa se gindeasca, din ce in ce mai des, la izbucnirea unui razboi mondial. Tehnica militara a ultimilor ani a facut ca razboaiele moderne sa dureze mult mai putin, repercusiunile fiind, insa, din ce in ce mai puternice. Printre cele mai "ucigatoare" arme de care dispun la aceasta ora multe state ale lumii sint armele chimice, ale caror efecte pot fi devastatoare, deoarece in caz de forta majora, in Roman pot interveni doar noua masini de pompieri, 10 ambulante, trupe ale Politiei si Jandarmeriei, precum si cadrele militare si soldatii din Garnizoana Roman. Adaposturile de la subsolurile blocurilor nu pot fi utilizate, deoarece ori sint inundate (in 70% din cazuri), ori au fost transformate in boxe.
Mastile de gaze – pe cale de disparitie
Inainte de 1989, toate unitatile industriale erau obligate sa vinda angajatilor, contra sumei de 300 de lei, o trusa de apararea impotriva atacurilor chimice, trusa pe care salariatii erau nevoiti sa o achite in rate, timp de un an. Putini stiu faptul ca in Romania exista inca o lege care il obliga pe fiecare roman sa-si achizitioneze o masca de gaze. Conform legii 106/1996, cetatenii Romaniei sint obligati "sa-si asigure mijloace individuale de protectie, trusa medicala, rezerva de alimente si de apa si alte materiale necesare pentru asigurarea protectiei". Conform aceleiasi legi, nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de pina la cinci milioane de lei. Cu toate acestea, romascanii nu mai dispus de mult de astfel de truse. "Inainte de 1989, multa lume avea masca si trusa de la fabrica la care lucra. Acum, lipsa banilor si-a spus cuvintul. Noi nu dispunem de fonduri pentru achizitionarea unor astfel de echipamente pentru a le distribui catre populatie. Conform legii, fiecare cetatean are datoria de a-si procura masca de gaze. Nu putem face decit instructajele de rigoare", ne-a declarat maiorul Ioan Nitica, inspector sef al Inspectoratului Judetean de Aparare Civila Neamt.
In afara obligativitatii achizitionarii unei masti de gaze, romascanii au datoria de a cunoaste, totodata, si semnalele sonore de alarmare publica (5 sunete a cite 16 secunde fiecare, cu pauze de 10 secunde – pentru un atac chimic si 15 sunete, cu pauze mici intre ele – pentru un atac aerian).
400 de marci germane -pretul supravietuirii
In acest moment, singura societate producatoare de echipamente de protectie impotriva atacurilor chimice (masti si filtre pentru gaze) este Romcarbon, din Buzau. Pina in anul 1989, fabrica a mers destul de bine. De atunci, comenzile au scazut drastic. In prezent, societatea nu mai produce astfel de echipamente decit la comanda, pretul unei truse de gaze ridicindu-se la aproape un milion de lei. Nici magazinele de specialitate, in care se comercializeaza armament, nu au la vinzare astfel de bunuri. In putinele locuri in care se mai pot gasi truse pentru gaze, costul acestora se ridica la aproape 400 de marci germane.
Dezinteresul pe care romascanii, ca, de altfel, mai toti romanii, il au fata de ei insisi ne-ar putea costa foarte scump. Chiar daca legislatia prevede obligativitatea achizitionarii unor astfel de truse, putini sint cei care, la aceasta ora, mai au prin casa o masca de gaze sau banii necesari pentru a-si cumpara una. In cazul celor care mai au masca, cu siguranta ea este nefunctionala, avind in vedere faptul ca valabilitatea unui filtru de gaze nu este mai mare de trei ani.
Ne bazam pe faptul ca autoritatile care au competente in caz de razboi chimic sau biologic – prefectul, seful Inspectoratului de Aparare Civila, comandantul Politiei, seful SRI, directorul Spitalului, directorul Directiei de Sanatate Publica, comandantul Garnizoanei, directoarea Statiei de Salvare, comandantul Pompierilor si al Jandarmeriei -vor gasi surse si solutii pentru a ne proteja. (Bogdan GOTCA)

Comentarii