Guvernul ne imprumuta bani pentru intretinere

miercuri, 29 ianuarie 2003, 00:00
3 MIN
 Guvernul ne imprumuta bani pentru intretinere

Pina pe data de 28 februarie, Primaria Roman trebuie sa trimita Ministerului Administratiei Publice – in vederea suplimentarii ajutoarelor acordate de catre Guvern – situatia fiecarie familii in legatura cu datoriile pe care le are la intretinere.
Chestionarul clasifica in trei categorii familiile care au restanta la plata. Astfel, in prima categorie se inscriu familiile care au nevoie de un ajutor social de urgenta din care sa fie acoperita datoria la plata facturilor pentru incalzire si apa menajera. O a doua lista care se va intocmi trebuie sa cuprinda familiile pentru care se recomanda acordarea unui credit fara dobinda, rambursabil in 24 de luni, in vederea achitarii datoriilor la plata facturilor pentru incalzire. In a treia categorie se includ rau-platnicii pentru care trebuie intreprinse masuri de executare silita in vederea recuperarii datoriilor. "Criteriile pentru prima categorie stabilesc faptul ca venitul minim lunar trebuie sa fie de 1,8 milioane lei pe membru de familie, iar in cazul persoanelor singure de doua milioane; datorii la plata intretinerii mai mari de cinci milioane si mai vechi de trei luni; nu poseda alte proprietati in afara apartamentului in care locuieste; nu detine bunuri din a caror utilizare poate obtine venituri suplimentare. Precizez ca toate aceste conditii trebuie indeplinite separat", a declarat inginer Eduard Corduneanu, directorul general al Goscom. Conditiile de obtinere a unui credit cu dobinda zero, rambursabil in 24 de luni, sint: venitul mediu lunar pe membru de familie intre 1,8 si 2,5 milioane de lei; datorii la intretinere mai mari de cinci milioane de lei si mai vechi de trei luni; nu poseda alte proprietati in afara apartamentului in care locuieste; nu detine bunuri prin a caror utilizare poate obtine venituri suplimentare. Si la aceasta categorie trebuie indeplinite separat toate conditiile. "In documentul trimis de Guvern se precizeaza ca in categoria rau-platnicilor trebuie ca venitul mediu lunar pe membru de familie sa fie peste 2,5 milioane de lei; datorii la plata intretinerii mai mari de cinci milioane si mai vechi de trei luni; poseda si alte proprietati in afara apartamentului in care locuieste si detin si alte bunuri prin a caror utilizare pot obtine venituri suplimentare. Incadrarea in aceasta categorie este determinata individual, pe fiecarea criteriu in parte", a precizat Eduard Corduneanu.
Pentru intocmirea acestor liste, la nivelul Primariei Roman se va forma o comisie de inventariere a romascanilor care se inscriu in cele trei categorii amintite. Primarul Dan Carpusor a declarat ca pentru culegerea acestor informatii se va apela si la administratorii asociatiilor de proprietari din oras. (Lucia CRAINICU)
Facturile din decembrie vor fi recalculate
In baza Ordonantei Guvernului nr.6/23 ianuariue 2003 privind acordarea unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, facturile romascanilor pentru incalzire aferente lunii decembrie vor fi recalculate, diminuindu-se in mod corespunzator obligatiile de plata pentru luna ianuarie 2003. Deoarece o parte din articolele din ordonanta nu se pliaza pe situatia reala din Roman, respectiv nu se poate face o comparatie intre consumul intregistrat la imobilele contorizate si consumul la imobilele necontorizate, la nivel local s-au propus o serie de variante care sa fie adoptate in asa fel incit facturile pentru luna decembrie sa fie in echivalentul posibilitatilor financiare ale romascanilor. De asemenea, pornind de la aceeasi baza de comparatie, vor fi emise si facturile la incalzire pentru luna ianuarie 2003. "Este cert ca datoriile la intretinere pentru luna decembrie 2002 depasesc cu mult posibilitatile reale ale cetatenilor. Consider ca si facturile de peste doua milioane de lei sint mari, tinind cont de veniturile romascanilor. Facturile atit de mari la intretinere sint rezultatul pretului mare la gigacalorie, precum si al numarului mare de persoane care si-au montat centrale termice de apartament. Important este ca se elaboreaza o strategie concreta pentru rezolvarea punctuala a acestei situatii", este de parere primarul Dan Carpusor. (Lucia CRAINICU)

Comentarii