Preturile apartamentelor au luat-o razna

sâmbătă, 08 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Preturile apartamentelor au luat-o razna

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, in aceasta saptamina, ca euro va deveni, incepind din luna martie, moneda de referinta in Romania, in locul dolarului american. Practic, acest lucru va insemna ca pretului unui serviciu sau al unui obiect, care era exprimat in dolari, va fi raportat la moneda europeana. Desigur, guvernatorul BNR s-a grabit sa anunte ca aceasta trecere va fi una lina, menita sa nu contribuie la cresterea preturilor si, implicit, a inflatiei. Promisiunea nu se materializeaza si la Roman, unde toata lumea a intrat deja in comunitatea europeana.
Romascanii s-au aliniat deja la Uniunea Europeana
La agentiile imobiliare, preturile apartamentelor, calculate initial in dolari, sint deja exprimate, acum, in euro. Fiecare persoana care a hotarit sa isi vinda apartamentul a hotarit ca, de exemplu, in loc de 7.000 de dolari, sa ceara pe "marfa" 7.000 de euro. Cum un dolar are cursul de 33.036 de lei, iar un euro – de 35.576 de lei (cursul afisat de BNR pentru vineri, 7 februarie), diferenta de pret a unui apartament, rezultata din diferenta de curs valutar, este de ordinul zecilor de milioane de lei. Culmea este ca romascanii care au nevoie de un apartament il cumpara chiar daca e cu mult mai scump: "Chiar azi am incheiat o tranzactie destul de importanta. La noi, clientii au precizat deja ca vor sa exprime pretul apartamentelor in euro. Astfel, un apartament de 20.000 de dolari valoreaza acum 20.000 de euro", precizeaza Amalia Apavaloaiei, patron al agentiei imobiliare "Best". La agentia imobiliara "Acasa", situatia este aceeasi: "Cei care au cerut, initial, 7.000 de dolari pentru un apartament, cer acum tot 7.000, dar de euro. Practic, pretul unui apartament bun a crescut cu peste 30 de milioane de lei", a precizat administratorul agentiei imobiliare "Acasa", Lidia Savin. In mod normal, raportarea pretului unui bun, mobil sau imobil, ar fi trebuit sa se faca in functie de cursul leului, un apartament de 7.000 de dolari urmind a avea o valoare de aproximativ 6.200 de euro. Desigur, comerciantii de valori imobiliare au "uitat" acest lucru, urmarind a obtine un beneficiu mai gras de pe urma apartamentului tranzactionat.
Daca euro creste, vor creste si preturile
Daca pe piata imobiliara preturile au inregistrat deja o crestere semnificativa, in domeniul comertului schimbarea se va petrece treptat, incepind din luna martie. Din pacate, nu poate fi exclusa posibilitatea ca preturile sa explodeze de la data de 1 martie, in cazul in care toti comerciantii se vor folosi de schimbarea monedei de referinta, asa cum au facut-o vinzatorii de apartamente. Oricum, pretul majoritatii produselor va varia in functie de cursul monedei europene, mai mult de 70% din bunurile de consum provenind din import. "La capitolul economii, lumea se va orienta spre euro, dar, daca pe piata monetara va fi cerere de euro, va creste si cursul monedei europene, ceea ce va afecta in mod direct preturile, pentru ca noi traim din importuri", a declarat Eduard Cepalis, patronul societatii Saratoga.
"Cursul Euro este fortat"
Directorul Sucursalei Roman a BRD Group Societe Generale, Gheorghe Solomon, este unul dintre cei care isi pastreaza increderea in dolar. Sceptic sau, pur si simplu, realist, Gheorghe Solomon se asteapta ca multi comercianti sa traga foloase de pe seama schimbarii monezii de referinta: "Este unul dintre pasii pe care trebuie sa ii facem in cadrul preaderarii, insa eu cred mai mult in moneda americana, pentru ca America are cea mai stabila economie din lume. In plus, cursul monedei europene este putin fortat, pentru a facilita exporturile in Uniunea Europeana. Nu este exclus ca unii dintre comercianti sa isi vinda produsele cu, sa zicem, 200 de euro, in loc de 200 de dolari", a declarat directorul Bancii Romane de Dezvoltare, filiala Roman.
In concluzie, mult-trimbitata schimbare a monedei de referinta risca sa nu duca la altceva decit la marirea preturilor si, implicit, la cresterea indicelui inflatiei, in ciuda promisiunilor Bancii Nationale a Romaniei. (Alex NISTOR)

Comentarii