Spionii de la bloc

joi, 05 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 Spionii de la bloc

Un nou proiect de lege demonstreaza faptul ca Guvernul continua sa persevereze in metehne ceausiste. Daca Parlamentul va adopta acest proiect de lege, viata locatarilor la bloc este pe cale sa se transforme intr-un adevarat infern. Cuvintul de ordine va fi spionita, amestecul in viata privata. Se deschid portile catre politizarea asociatiilor de proprietari si, pina la urma, deposedarea proprietarilor de apartamente de dreptul la intimitate si notiunea de proprietate. Scopul proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii locuintei nr. 114/1996 si a Ordonantei de Guvern nr. 85/2001, privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, nu este altul decit de a intari controversatele Norme metodologice de aplicare a OG nr.85, aprobate prin HG 400/20003.
In fapt, administratorii de asociatii, care musai vor trebui sa fie atestati de primarii si sa colaboreze cu institutiile statului, vor fi transformati in adevarati specialistii ai filajului si ai amestecului in viata privata a locatarilor, la orice ora din zi si de noapte, cu preaviz de 15 zile sau chiar fara preaviz, daca se invoca o urgenta. Astfel, locatarii de la bloc, supusi timp de 13 ani unei continue saraciri prin sumele imense pe care erau nevoiti sa le plateasca la intretinere, vor fi deposedati in mod brutal si de ultimele lucruri care le-au mai ramas: dreptul la intimitate si la o viata linistita. Grav este faptul ca aceste prevederi legale dau dreptul asociatiilor de proprietari si locatarilor sa faca din spionarea vecinilor o actiune perfect legala. Comitetele executive si ceilalti vecini vor putea sa dea buzna in dormitoare, bai, bucatarii, pretextind tot felul de urgente. Singura consolare a celor „calcati” de armatele de locatari este ca pot face la fel vecinilor, blocul devenind astfel o uriasa vitrina in care toti vor sti unii despre ceilalti ce au la masa, de cite ori folosesc closetul, cu cine se culca. Mai mult, proprietarii au obligatia de a anunta in scris la administratie musafirii care le vin in vizita, iar daca omit sa faca acest lucru, vizitatorii vor fi totusi consemnati, gratie zecilor de perechi de ochi si tot atitor perechi de urechi care vor sta in alerta in dosul perdelelor si vor spiona. „Intimpinam foarte multe probleme in ceea ce priveste numarul de persoane care locuiesc in apartamente sau in legatura cu citirea apometrelor. In plus, nu exista nici o scara in care sa nu se afle un turnator. Eu, personal, am putut intra intotdeauna in apartamentele celor care nu au avut nimic de ascuns. Cine ascunde ceva, oricum nu va deschide usa”, declara Ileana Urecheanu, administratorul Asociatiei 26 din Roman.
Initiatorii acestei legi au omis sa precizeze daca in informarea pe care o veti face catre administratori despre vizita prietenilor sau a rudelor se va trece numele si datele de identificarea ale acestora sau atunci cind solicitati o aprobare pentru a putea face un chef trebuie sa faceti o expunere de motive, lasind aceste detalii in seama conducerilor asociatiilor de proprietari. Daca vizitatorii isi prelungesc vizita mai mult de 15 zile, ei vor fi trecute la intretinere, indiferent daca au fost declarati de proprietar sau de vecinii ale caror calitati de agenti secreti sint incurajate de Guvern, care a stabilit ca persoanele care locuiesc temporar sau presteaza activitati gospodaresti pot fi constatate si vizual sau la sesizarea altor persoane.
„Noi nu dorim ca notiunea de spionaj sa fie inteleasa in sensul rau, dar atita timp cit sefii de scara nu aduc situatii exacte despre numarul de locatari dintr-un apartament, din cauza incorectitudinii unora dintre proprietari care nu declara toate persoanele care locuiesc acolo, cred ca este normal ca vecinii sa sesizeze acest lucru. Aceasta doar in conditiile in care o persoana straina sta in vizita mai mult de 15 zile consecutiv”, a precizat Neculai Balteanu, administratorul Asociatiei 4.
Daca, pina acum, nu se considerau persoane in plus rudele sau cunostintele care veneau in vizita, chiar zilnic, dar nu stateau mai mult de opt-zece ore, menajerele si bonele – potrivit noilor reglementari – vor trebui trecute la plata intretinerii. „Nu este normal acest lucru, deoarece sint multe persoane in virsta sau cu handicap care au nevoie de citeva ore de ingrijire pe zi din partea unor rude sau asistenti sociali si care se vad, astfel, puse in situatia de a plati intretinerea si acolo unde locuiesc, si in apartamentul unde acorda ingrijiri”, a mai declarat Neculai Balteanu.
Desi unele dintre aceste prevederi erau continute si in legea initiala a locuintelor, noile reglementari incalca, practic, dreptul la intimitate al fiecarui cetatean, dincolo de latura benefica pe care acestea o presupun. (Adrian CRAINET, Alex NISTOR)

Comentarii