Statutul de zona defavorizata ar salva orasul

joi, 11 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Statutul de zona defavorizata ar salva orasul

Municipiul Roman are, conform datelor statistice, 82.212 de locuitori, din care 40.269 de barbati si 41.943 de femei. Tinerii intre 20 si 34 de ani reprezinta 22% din populatie, pensionarii – 15%, iar copiii si elevii – 20%. Rata somajului, la sfirsitul anului 2001, era de 28%, in timp ce, in anul 2002, a crescut pina la cota incredibila de 33%, cei mai afectati fiind tinerii absolventi si grupurile socio-profesionale provenite din disponibilizari colective, cu virsta inaintata si profesii depasite istoric pe piata muncii. Altfel spus, ponderea somerilor este de trei ori mai mare in Roman decit cea de la nivel national. Cu doua exceptii – Smirodava si Danubiana – toate marile intreprinderi si-au restrins numarul de angajati cu 50 pina la 90% sau si-au inchis portile. Structura industriala este relativ diversa, cu intreprinderi cu peste 1.000 de angajati, in domeniile: constructii de masini, chimie, metalurgie, materiale de constructii, confectii, tricotaje, constructii si alimentar. Aceste unitati industriale ar putea fi dezvoltate, daca ar exista fonduri pentru retehnologizare si aprovizionare cu materii prime, deoarece forta de munca in aceste domenii este cu o inalta calificare, iar managementul si-a dovedit performanta. Pe de alta parte, cu o infrastructura in curs de modernizare – E85, ruta ocolitoare, retea de canalizare – Romanul ar avea sansa atragerii nu doar a interesului oamenilor de afaceri, ci si pe cel al turistilor, daca ar fi solutionata problema alimentarii cu apa. Favorizat de pozitionarea in centrul Moldovei, cu acces la toate caile de comunicatii, Romanul ar putea atrage turisti, nu doar prin vestigiile istorice, ci mai ales prin recuperarea si cultivarea numelor unor personalitati cultural-artistice si stiintifice, care se bucura de o recunoastere mondiala.
Primii pe tara la somaj
Ordonanta de Urgenta 24/1998, aprobata prin Legea 20/1999, prevede ca pot fi declarate zone defavorizate "ariile geografice care au structuri productive monoindustriale care, in activitatea zonei, mobilizeaza mai mult de 50% din populatia salariata" sau sint zone in care "s-au efectuat concedieri colective in urma lichidarii, restructurarii sau privatizarii unor agenti economici, care au afectat mai mult de 25% din numarul angajatilor cu domiciliul in zona respectiva", unde "rata somajului depaseste cu 30% media existenta la nivel national". Daca o localitate indeplineste aceste conditii, consiliile pentru dezvoltare regionala vor inainta, prin intermediul primarului, la propunerea consiliilor locale, documentatia de zona defavorizata, prezentata de agentiile pentru dezvoltare regionala, catre Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala, care, ulterior, o propune spre adoptare Guvernului. Declararea si delimitarea zonei defavorizate se face prin hotarire de Guvern, aprobindu-se perioada pentru care aria geografica respectiva este declarata zona defavorizata, domeniile de interes pentru realizarea de investitii, finantarile necesare si facilitatile ce se acorda agentilor economici care efectueaza investitiile. O arie geografica poate fi declarata zona defavorizata pe o perioada cuprinsa intre trei si zece ani, cu posibilitatea de prelungire a perioadei.
Beneficii aduse de statutul de zona defavorizata
Societatile comerciale cu capital majoritar privat, intreprinzatorii particulari si asociatiile familiale care isi desfasoara activitatea in zona defavorizata beneficiaza, pentru investitiile nou create, de scutirea de la plata taxelor vamale si a TVA-ului pentru masinile, utilajele, mijloacele de transport si a altor bunuri amortizabile, produse in tara, de restituirea taxelor vamale pentru materiile prime sau materialele importate, necesare realizarii productiei, scutirea de la plata impozitului pe profit si a altor taxe si impozite, garantarea de credite externe si finantarea proiectelor de investitii si a programelor de dezvoltare economica. Se vor promova initiativa publica si privata si vor fi elaborate propuneri pentru imbunatatirea activitatii economice si sociale din zona. Accesul la aceste facilitati se face pe baza "certificatului de investitor" in zona defavorizata, primit, la cerere, de catre agentii economici, acestia fiind obligati sa dovedeasca faptul ca s-au folosit de aceste facilitati pentru a contribui la o crestere economica in zona defavorizata si la valorificarea resurselor umane, prin efectuarea de angajari.
Practic, statutul de zona defavorizata inseamna crearea unui numar important de locuri de munca si o crestere a economiei zonei, prin realizarea de investitii. O crestere economica are ca efect angajarea somerilor si stabilirea unei grile salariale avantajoase pentru angajati.
"Obtinerea statului de zona defavorizata va fi benefica pentru agentii economici si societatea civila. Incercam de mai bine de un an sa obtinem acest statut. Sintem in a treia luna in care indeplinim conditiile pentru obtinerea acestui statut. Chiar daca avantajele au fost limitate, tot sint sanse pentru crearea de noi locuri de munca si dezvoltarea unor societati comerciale care, la rindul lor, aduc noi locuri de munca, ceea ce va revigora orasul. Cu sprijinul domnului ministru Leonard Cazan, care este si deputat de Neamt, speram ca saptamina viitoare sa avem un raspuns afirmativ", ne-a declarat Dan Ioan Carpusor, primarul Romanului. (Alex NISTOR, Cristiana BORTAS)

Comentarii