Ziditi la temelia Petrotub

miercuri, 02 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Ziditi la temelia Petrotub

Sa lucrezi o viata de om in aceeasi societate si sa muncesti cu aceeasi pasiune ca in urma cu 30 de ani, cind ai pasit prima data pe poarta fabricii, este lucru mare. Pentru citiva salariati de la Petrotub, cu care reporterul de la „Ziarul de Roman” a stat de vorba, munca la fabrica a reprezentat totul. Ei marturisesc acum, dupa trei decenii de serviciu, ca si-au trait viata in fabrica de tevi. Munca si ideile lor au facut ca produsele Petrotub sa fie apreciate pe toate continentele. Tevarii spun ca, pentru ei, munca a fost totul.
Angajat de la sase luni
In 2003, Iosif Pita, in virsta de 51 de ani, aduna 30 de ani de munca la Petrotub. Daca ne raportam tot la ani, din ’73 pina in ’85, Iosif a fost angajat al Sectiei FMT. De atunci si pina in prezent, el lucreaza ca mecanic la Sectia de Intretinere si Reparatii Mecanice din Laminorul de 20 de toli. De citiva ani, Iosif este coleg de serviciu cu una dintre cele patru fiice, care este electrician. „M-am perfectionat la locul de munca si pot sa spun ca in toti acesti ani am invatat multe. Tot timpul am cautat sa ma perfectionez si sa stiu totul despre tehnologie. La Laminorul de 20 de toli, totul era de productie nemteasca si a trebuit sa adaptam cu ceea ce aveam noi. De multe ori, am pus interesele fabricii inainte de cele personale. Chiar daca am avut probleme cu sotia – care a avut cancer si pe care am pierdut-o – cind a fost de venit la fabrica, am lasat totul la o parte. Chiar daca au trecut atitia ani de cind lucrez aici, la fel procedez si in prezent”, ne-a marturisit Iosif. Daca fata cea mare a ales sa munceasca la Petrotub, alte doua fete ale familiei Iosif sint studente la Iasi. Una se specializeaza in asistenta sociala, iar cealalta va deveni medic. „Inca ma simt in putere si nu m-am gindit sa ies la pensie. Pentru ca sint singur, trebuie sa cistig sa-mi tin fetele in facultate”, a spus Iosif.
La vechimea in munca a lui Iosif Pita se aduna: 30 de ani pe muchie lucrati in fabrica, 15 ani – ca urmare a muncii in conditii deosebite, 4 – munciti pe un santier si un an jumatate armata. Adunati, acesti ani sint aproape egali cu virsta lui.
Tevar cu medalii de aur la Salonul de Inventica de la Bruxelles
Inginerul Dumitru Calarasanu a dus numele Petrotub peste mari si
tari. Inventiile pe care le-a facut au fost premiate cu medalii de aur la Salonul de Inventica de la Bruxelles. In virsta de 55 de ani, inginerul Calarasanu are 33 de ani de cind munceste ca tevar. Acum lucreaza la Serviciul de Proiectari, insa a fost si seful Fabricii de Oxigen, seful Sectiei de Intretinere si Reparatii din Laminorul de 6 toli. „Mi-a fost brevetat un generator de acetilena cu autoreglare, sisteme de presa, instalatii de sablare, instalatii de control teava. Aceste idei au contribuit la usurarea muncii oamenilor din Petrotub. La toate acestea, am fost ajutat de colegi, pentru ca de unul singur nu se poate”, a spus inginerul Calarasanu. Un alt moment important din viata petrecuta la Petrotub l-a reprezentat punerea in functiune a Fabricii de Oxigen. Familia Calarasanu are trei copii: un baiat, inginer, plecat in Franta, o fata inginer textilist si alta studenta la Stiinte Politice.
Certificatul de nastere al tevii
De 29 de ani, Neculai Ungureanu lucreaza la Petrotub. In prezent, el lucreaza la Laboratorul de Incercari Mecanice. „Dupa ce am lucrat, timp de sapte ani, la CTC, la FMT, la Tragatorie, din 1979 lucrez la acest labotaror. Practic, am participat la infiintarea acestui laborator pentru ca timpul tehnologia a avansat si noi trebuie sa ne adaptam la nou. Toata teava care se fabrica in Petrotub trebuie sa plece cu certificatul de calitate care implica niste incercari obligatorii, care se fac in acest laborator”, a spus Neculai Ungureanu. Acesta are o fiica studenta in anul II la Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor. (Lucia CRAINICU)
caseta:
Mii de romascani beneficiaza de sporul pentru munca in conditii
deosebite
La ora actuala, peste 5.500 de romascani sint incadrati in conditii
deosebite de munca si beneficiaza, conform Legii pensiilor, de
marirea vechimii in munca: „Este vorba despre o vechime artificial
creata, conform prevederilor Legii 19, prin acordarea unui spor de
munca. Concret, un tevar care lucreaza 35 de ani va avea o
vechime de 35 plus 17 (jumatate)”, a precizat purtatorul de cuvint al Casei Judetene de Pensii Neamt, Cezar Anegroaiei. Un calcul simplu poate concluziona ca, daca au muncit 30 de ani in grupa I-a de munca, vechimea lor este apropiata de virsta biologica.
Conform datelor oferite de Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt, in municipiul Roman, la sfirsitul lunii decembrie 2002, erau inregistrati 5.509 de salariati ce lucreaza in conditii deosebite de munca si vor beneficia de suplimentarea vechimii in munca: 4.012 de salariati ai Petrotub SA Roman, 102 de salariati ai Spitalului Municipal Roman, 69 de muncitori de la SC PIPS, 67 de la Umaro SA, 16 angajati ai Coopintex SA, sapte angajati ai Romana Prod, cinci angajati ai Danubiana SA, precum si doi angajati ai Laboratorului de Chimie Sanitara, un salariat al Laboratorului de Toxicologie, patru salariati din cadrul Laboratorului de Microbiologie si patru dintre persoanele ce lucreaza in Laboratorul de Epidemiologie. (Alex NISTOR)

Comentarii