Secretele de miliarde a doi politicieni ieseni

luni, 19 noiembrie 2007, 22:08
6 MIN
 Secretele de miliarde a doi politicieni ieseni

Cei mai buni oameni de afaceri sint politicienii. Sau cel mai profitabil e sa fii om politic. Nu o spun din invidie doar patronii firmelor care nu au facut afaceri cu statul sau care nu sint implicati in politica. Ci pur si simplu o arata bilanturile economice ale firmelor controlate sau apropiate a doi ieseni foarte bine ancorati in mediul politic.

Pentru a exemplifica, analizam afacerile fiului senatorului PSD Ion Solcanu si cele ale deputatului PNL Relu Fenechiu din timpul in care partidele din care fac parte cei doi oameni politici au fost sau sint la putere.

In primul rind, se poate observa ca profiturile firmelor din apropierea lui Solcanu sau a lui Fenechiu au explodat doar in anumiti ani. In al doilea rind, se remarca faptul ca, in momentul in care partidele din care fac parte nu au mai fost ori nu erau la putere, afacerile societatilor familiei erau modeste. In al treilea rind, dar nu ultimul ca importanta, contractele cu statul nu au lipsit nici intr-un caz si nici in altul, intr-o mai mica sau mai mare masura.

CFR-ul sa traiasca!

In perioada 2000-2004, Ion Solcanu era senator, vicepresedinte la nivel national al PSD si sef al filialei judetene PSD. La acea vreme, partidul din care facea parte era la putere. In 2001, mai exact in cursul lunii noiembrie, Bogdan Solcanu, fiul senatorului iesean, infiinta societatea The Red Point. Profilul societatii: solutii IT.

Dupa cum se arata pe site-ul Ministerului de Finante, inca de la infiintare, firma fiului senatorului PSD s-a dovedit a fi una extrem de profitabila. Intr-o singura luna de activitate din anul 2001, The Red Point inregistra un profit net de 88 milioane lei vechi.

In schimb, un an mai tirziu, un singur contract parafat cu statul, mai exact cu CFR Iasi, firma lui Solcanu junior obtinea un profit urias: 42 miliarde lei vechi, adica 1,34 milioane euro, intr-o vreme in care tranzactiile de peste un milion de euro erau foarte rare.

Curios: in anii urmatori, firma patronata de Bogdan Solcanu nu a mai avut aceleasi rezultate. De exemplu, in 2004, anul in care PSD a predat stafeta puterii, The Red Point a inregistrat un profit de doar 473 milioane lei vechi, de aproape zece ori mai mic decit in 2002. Iar anii "rai" abia incepeau sa vina.

Solcanu l-a luat pe nu in brate

De asemenea, in 2005, an in care Solcanu junior s-a retras din firma, profitul The Red Point s-a redus la numai la 200 milioane lei vechi. Ulterior, societatea a fost plasata unui alt apropiat al familiei senatorului PSD, si anume familia Stratan, care prin intermediul Romcapital Invest controleaza 80% din fosta firma a lui Bogdan Solcanu.

Senatorul PSD se apara spunind ca nu a avut nici o influenta la obtinerea fabulosului profit din 2002. "Chiar nu stiu. Nu m-au interesat niciodata afacerile fiului meu. Eu nu puteam sa-l opresc sa faca afaceri. Eu stiu ca nu am avut niciodata afaceri. In schimb, el putea sa aiba si zece contracte cu CFR. Pe mine nu ma interesa. De ce scormoniti din urma cu cinci ani si nu va uitati sa vedeti ce afaceri de sute de milioane fac politicienii din ziua de azi", a fost reactia prompta a senatorului PSD Ion Solcanu.

Fenechiu vine tare din urma dupa alegeri

O traiectorie asemanatoare inregistreaza si firmele din curtea deputatului PNL Relu Fenechiu, personaj influent atit la nivel local, cit si la nivel national. Potrivit datelor oferite de Registrul Comertului, Fenechiu controleaza 96% din Fene Grup SA.

Dupa cum se arata pe site-ul Ministerului de Finante, in anul 2000 profitul net al Fene Grup era de numai 60 milioane lei vechi. La sfirsitul lui 2003 era mai mare, de circa 850 milioane lei vechi, dar tot mult sub ce avea sa vina.

La finele anului 2004, PNL, din care facea parte si Fenechiu, intra la putere si incepe sa straluceasca soarele si pentru politicianul iesean proaspat ales deputat. Putin mai tirziu apar si primele contracte ale Fene Grup cu statul, prin care firma ieseana realiza lucrari de constructii la sediile din judet ale Fiscului, unde sef era si este Anton Dobos, tot din PNL, si la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, unde director este Gabriela Vasilache, apropiata de acelasi partid.

Mai mult decit atit, profitul Fene Grup incepe sa prinda contur. In 2005, primul an "plin" de guvernare PNL, profitul Fene Grup se cifreaza la 1,4 miliarde lei vechi. Un an mai tirziu, Fene Grup inregistreaza un adevarat boom financiar. Profitul firmei creste de sase ori, pina la valoarea de 8,3 miliarde lei vechi.

"Vorbiti prostii. Din afacerile cu statul am realizat doar 10% din cifra de afaceri totala a grupului de firme. Dupa ce am ajuns in parlament, am evitat sa mai fac afaceri cu statul. Firma la care sint actionar a cumparat un teren in 2003 pe care s-au construit case (n.r. – cartierul I.C. Bratianu din Bucium), care ulterior au fost vindute", explica Fenechiu succesul in afaceri de cind este politician.

O mina intinsa de la Electrica si una de la RAJAC

Trebuie precizat ca in cartierul construit de firma lui Fenechiu si-au cumparat case Anton Dobos, fostul prefect Radu Prisacaru si multe alte persoane care ocupa functii importante in companii profitabile din Iasi.

"Este si normal asa ceva. Oamenii cu bani cumpara case. Insa eu nu am nici o legatura de afaceri cu directorii de firme care au cumparat case in cartierul I.C. Bratianu", a replicat deputatul iesean PNL.

Insa si in jurul constructiei cartierului I.C. Bratianu s-au iscat citeva scandaluri. In 2005, Electrica, actuala E.On Moldova, a intins o mina de ajutor in valoare de 3 miliarde lei vechi pentru ca Fene Grup sa racordeze cartierul de vile din Bucium la reteaua de curent electric.

Potrivit unui anunt in Monitorul Oficial din acelasi an, RAJAC anunta investitii intr-o conducta de canalizare care trecea prin zona cartierului I.C.Bratianu. Daca a fost vreo influenta din partea deputatului PNL pentru aceste facilitati acordate gratuit, este greu de spus si demonstrat.

"Politicul a incalecat de mult afacerile"

Insa economistii si patronii ieseni spun la unison ca cei mai buni oameni de afaceri sint politicienii. "Politica are mare influenta in afaceri, mai ales cind firmele fac tranzactii cu statul, care, trebuie sa recunoastem, este cel mai mare contractor de servicii. Aici apar firmele preferate. Daca nu au contracte directe cu statul, firmele politicienilor tot au anumite beneficii indirecte din partea institutiilor statului (n.r. – autorizatii, aprobari etc). Si acest lucru nu este de azi, de ieri. S-a intimplat in toate guvernarile. Este destul de profitabil sa fii politician", a comentat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata Bucuresti.

La rindul lor, si patronii ieseni recunosc avantajele de care beneficiaza firmele controlate sau apropiate liderilor partidelor care s-au aflat la putere. "Este o strinsa legatura intre politica si afaceri. Acest lucru se poate observa si din declaratiile de avere ale politicienilor. Daca ei zic ca nu au nici o legatura, de ce nu le-au mers afacerile bine si cind nu s-au aflat la putere? De ce isi schimbau masina in fiecare an? De unde atitia bani pentru vile de sute de mii de euro? Este corect ca politica se imbina cu afacerile. Insa trebuie sa recunoastem ca politicul a incalecat de mult afacerile", a declarat omul de afaceri Adrian Butuca, patronul Moldomobila.

Bani fac doar liderii

Nici reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi (AOAI) nu privesc cu ochi buni aceste legaturi. "La noi in Romania, politicienii sint cei mai buni oameni de afaceri. Dar trebuie sa recunoastem ca firmele controlate de ei merg bine doar in perioada in care partidul din care fac parte se afla la putere. In acest caz nu se poate spune ca este o afacere, pentru ca firmele lor nu dau randament pe termen lung. Este doar o perioada in care se pot transfera bani buni", a criticat Gheorghe Plesu, patronul Habitat Proiect si presedintele AOAI.

"Insa nu toti care sint in politica pot cistiga bani din afaceri. Doar primii trei lideri pe linie de partid au de cistigat. Din acest motiv este bine ca patron sa-ti canalizezi afacerile pe un sector in care nu depinzi de contractele cu statul. Asta daca vrei sa supravietuiesti pe piata", a completat si Ionel Agrigoroaei, patronul Aya Sports si vicepresedintele AOAI.

Comentarii