Soc printre magistrati

Subtitlu

vineri, 20 mai 2011, 21:58
4 MIN
 Soc printre magistrati

Surpriza printre magistrati: o instanta a condamnat pentru prima oara un judecator iesean. Fosta judecatoare Georgeta Buliga, acuzata de fapte de coruptie, a fost condamnata ieri cu executare, pentru fapte de coruptie.

"Instanta a condamnat-o pe inculpata la o pedeapsa rezultanta de patru ani si sase luni de inchisoare, pentru luare de mita si trafic de influenta. De asemenea, magistratii au mentinut sechestrul asigurator pe conturile inculpatei si au confiscat 4.000 de euro de la aceasta. Sentinta nu este definitiva, putind fi atacata cu recurs in termen de zece zile de la pronuntare", a declarat vineri judecatorul Catalin Serban, presedintele Curtii de Apel Bacau.

Fosta judecatoare din cadrul Curtii de Apel Iasi, care se afla in continuare in stare de arest preventiv, va putea contesta decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cazul in care hotarirea nu se va schimba la instanta superioara, Georgeta Buliga va trebui sa execute pedeapsa primita, cel mai probabil in Penitenciarul Tirgsor din judetul Prahova, inchisoare pentru femei.

La aflarea sentintei, unul dintre avocatii care o reprezinta pe Buliga in instanta a mentionat ca isi va sfatui clienta sa faca recurs. "Decizia este contrara concluziilor depuse de noi la finalul procesului. Noi consideram ca probele din acest dosar au fost obtinute in mod nelegal si judecatorul ar fi trebuit sa dea o solutie de achitare. Ne vom sfatui clienta sa formuleze recurs, insa decizia finala este a dumneaei", a afirmat avocatul Liviu Narcis Pirvu.

De unde a pornit totul

Georgeta Buliga a fost arestata preventiv, dupa ce anhetatorii au acuzat-o de luare de mita. Procurorii anticoruptie bucuresteni au trimis-o in fata instantei pe Buliga, alaturi de Liviu Popescu, ieseanul acuzat ca ar fi dat mita intr-un buchet de flori. Acesta din urma si-a recunoscut faptele si a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare, cu suspendare, beneficiind de noile prevederi legale privind diminuarea pedepsei in astfel de cazuri. Anchetatorii au acuzat-o pe Georgeta Buliga ca a luat mita pentru a-i da o sentinta favorabila in procesul de partaj lui Liviu Popescu, in defavoarea fostei sale sotii.

Procurorii au mentionat ca, la finele lui februarie – inceputul lui martie 2010, Buliga ar fi cerut si primit de la Popescu 4.000 de euro, sustinind ca banii sint pentru colegele sale de complet. Oamenii legii au adaugat ca judecatoarea ieseana ar fi cerut si bani pentru sine, fara a preciza un cuantum anume. Procurorii au adaugat ca banii au fost ceruti pentru ca Popescu sa obtina o solutie favorabila intr-un proces civil referitor la partajarea bunurilor apartinindu-i lui si fostei sale sotii, Valentina Grama. Dupa ce Judecatoria si Tribunalul Iasi i-au dat cistig de cauza Valentinei Grama, constatind ca aceasta a avut o contributie de 90% in dobindirea bunurilor comune, la Curtea de Apel a venit surpriza: sentinta a fost modificata, iar Popescu a avut cistig de cauza, obtinind 30% din averea comuna. Din completul de recurs a facut parte si Georgeta Buliga.

"Pedeapsa ar fi putut fi mai blinda"

Colegii de breasla din Iasi ai judecatoarei Buliga au refuzat sa comenteze decizia Curtii de Apel Bacau. "Nu pot sa comentez solutia. Aceasta deoarece hotarirea nu este definitiva, existind o cale de atac si posibilitatea ca sentinta sa fie schimbata la instanta superioara. Totusi, pot sa va spun ca nu stiu sa mai fi existat vreun caz in care un judecator iesean sa fi fost condamnat, cel putin in ultimii 20 de ani. La nivelul tarii au fost condamnati unii judecatori si procurori, insa la Iasi nu stiu sa fi fost asa ceva", a declarat ieri judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi, instanta in cadrul careia a activat si Georgeta Buliga.

Un alt coleg al fostei judecatoare a precizat, la rindul sau, ca asteapta sa fie emisa o sentinta definitiva pentru a-si mentiona opinia cu privire la caz. "Nu comentez decizia data astazi de Curtea de Apel Bacau. Asteptam sa vedem ce se va intimpla si care va fi sentinta finala", a afirmat magistratul Daniel Mirauta, purtatorul de cuvint al Judecatoriei Iasi. Acesta a adaugat ca, desi este in sistem de mai putin timp, nu stie sa fi fost condamnat vreodata un judecator iesean. "Eu am intrat in magistratura in anul 2007 si activez in sistem din 2003, dar nu am auzit vreodata sa fi fost condamnat un judecator iesean. In orice caz, nu stiu daca poate fi vorba despre o actiune concertata impotriva judecatorilor, ci cred mai degraba ca este una aplecata asupra coruptiei, pentru ca institutiile romanesti sint acum sub lupa celor europene", a incheiat Daniel Mirauta.

Totodata, nici avocatii ieseni nu tin minte ca un judecator iesean sa mai fi fost condamnat vreodata. "Nu a fost nici un caz in care un judecator iesean sa fie condamnat. Nu cunosc dosarul doamnei judecator Buliga si nu pot comenta pe marginea acestui caz, insa consider ca pedeapsa ar fi putut fi mai blinda, avind in vedere lipsa antecedentei penale si viata petrecuta in magistratura", a spus avocatul Liviu Bran.

Comentarii