Sute de ieseni, pusi la pamint cind au iesit din bloc

Subtitlu

vineri, 02 martie 2012, 22:43
3 MIN
 Sute de ieseni, pusi la pamint cind au iesit din bloc

Iesenii au avut o surpriza vineri-dimineata cind au iesit din bloc: totul arata de parca ne-am fi trezit in „orasul de clestar", trotuarele, treptele si masinile fiind acoperite de un strat de gheata de la ploaia mocaneasca si frigul de afara. Multi nu au mai apucat insa sa contemple toate acestea, ajungind imediat la pamint. Dintre cei cazuti, citeva zeci au ajuns ulterior la spital, cu fracturi grave sau mai putin grave la miini, picioare sau chiar coaste. „Avem in continuare aproximativ 40 de prezentari in fiecare zi, insa ramin internati doar aproximativ sase-opt pacienti in fiecare zi. Acestia sint supusi unor interventii chirurgicale de reducere a fracturilor", a declarat dr. Ovidiu Alexa, seful clinicii.

Carmen Lazer este educatoare si de dimineata isi propusese sa mearga cu copiii de la gradinita la o actiune dedicata mamelor. Desi a fost atenta pe unde merge, femeia a alunecat pe gheata la un moment dat si a cazut pe mina stinga, ajungind la spital cu o fractura destul de urita. „Vroiam sa ies cu copilasii la o actiune pentru mamici, dar uite ca am cazut si am ajuns la spital. Deocamdata nu stiu sigur daca voi avea nevoie de operatie. Acum am doar mina imobilizata", spune femeia, multumita totusi ca nu si-a rupt mina dreapta, ceea ce ar fi fost si mai greu pentru ea. „De-acum voi vedea si eu cum se descurca un om doar cu o mina", mai spune educatoarea. Isabela Spitelnicu nici nu si-a dat seama ca e greu de mers pe trotuare la prima ora a diminetii. Femeia a alunecat pe trotuarul ca sticla si a cazut imediat ce a iesit din bloc. „Eram pe Aleea Rozelor dimineata si pur si simplu am cazut", a povestit pacienta imediat dupa ce medicii i-au imobilizat mina. Daca primele doua paciente au suportat mai usor procedura de reducere a fracturii, nu la fel de usor a fost in cazul unei femei de 72 de ani. Reducerea fracturii se face practic prin tragerea miinii pina ce osul revine in locul sau obisnuit. Medicii sint insa nevoiti sa-i distraga atentia, ca femeia sa suporte mai usor durerea. „Doamna, si citi copii aveti? Sint acasa?", intreaba dr. Dan Tucaliuc, reusind astfel sa-i reaseze osul deplasat fara ca femeia sa simta prea mult durerea. Aproximativ 15 pacienti erau la rind la pus fasa gipsata vineri la ora 12, iar medicii se asteptau ca numarul de cazuri sa creasca.

85 tone de antiderapant imprastiat pe strazi

Sefii Primariei sustin ca pe partea carosabila s-a intervenit inca de la ora 4 dimineata. Probleme mari au fost insa pe trotuare sau pe strazile laturalnice. „Intr-o prima faza s-a iesit la ora 4. Apoi, s-a iesit din nou la ora 6. Pe partea carosabila nu am avut probleme deosebite. S-au utilizat in total 85 de tone de material antiderapant. Am intervenit si pe drumul de acces catre Aeroport. Acolo s-a patinat un pic", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. El a mentionat insa ca pe trotuarele din municipiu, dar si pe aleile din zona blocurilor au fost sesizate mai multe probleme. „Stiu ca si cei de la Salubris au intervenit, dar pe trotuare s-a circulat destul de greu", a adaugat Chirica. Reprezentantii Salubris sustin ca au avut in jur de 120 de persoane care au intervenit pentru indepartarea ghetii. „Ploaia a inceput in jurul orei 5.30. Angajatii Salubris erau pe strada inca de la ora 5. Probleme au fost pina dupa ora 9, cind temperaturile au mai crescut si gheata s-a topit. Noi am intervenit in zonele intens circulate si in special in zonele in care avem scari, la Ripa Galbena, scazile din Pacurari, in Piata Unirii, in fata Halei Centrale, scarile de acces in pasajul subteran din Piata Unirii", a explicat Ion Apostol, directorul Salubris. El a mai spus ca unitatea a incheiat un contract cu Penitenciarul Iasi pentru a apela la detinuti pentru curatarea trotuarelor. „Am lucrat deja cu ei patru zile. In prima zi au fost 27, in celelalte cite 25. Alegem zonele in care intervin impreuna cu cei de la Penitenciar. Pentru noi este mai ieftin decit sa facem angajari suplimentare. Manopera este de 5,5 lei pe ora, au echipamente, nu le platim bonuri de masa", a completat Apostol.

Detinutii au intervenit deja pe trotuarele aferente strazilor Pacurari, Lascar Catargi sau Toma Cozma.

Comentarii