Telefonul din lemn, pantoful cu toc reglabil si periuta de dinti cu manivela

Subtitlu

joi, 14 iunie 2012, 13:31
4 MIN
 Telefonul din lemn, pantoful cu toc reglabil si periuta de dinti cu manivela

Salonul International al Inventiilor si-a deschis ieri portile. Evenimentul este gazduit de catre Universitatea „Al.I. Cuza" si se desfasoara in Sala Pasilor Pierduti. Cercetatori din noua tari participante s-au inscris la acest salon cu peste 200 de inventii. Numarul inscrisilor este mai mic decat anul trecut, dar organizatorii sunt multumiti de valoarea lor. „Ne bucuram ca la Iasi s-a nascut inventica. S-a nascut ca stiinta de stimulare a activitatii creative, in spatiul academic al Universitatii Tehnice, acum mai mult de 40 de ani. Atunci, profesorul Belousov a adunat in jurul lui psihologi, filozofi si ingineri, cu care a creat un nucleu. Oamenii prezenti astazi la salon, fie ca au urmat cursuri de inventica, fie ca s-au format singuri, s-au imbolnavit de acest microb al dezvoltarii. Am reusit sa ii atragem aici pentru ca procesul de jurizare este foarte sever, spre deosebire de alte centre, unde medaliile se dau dupa ureche", a declarat Boris Plahteanu, de la Institutul National de Inventica Iasi.

Produse din lemn lichid

Toate universitatile tehnice din tara, institutiile academice din Republica Moldova, dar si institutii de dezvoltare si cercetare din Polonia, Rusia, Ucraina, Italia, Portugalia, Germania, Statele Unite ale Americii, Canada si Romania au fost reprezentate la eveniment. In atentia juriului a  intrat un italian, venit in Romania cu patru inventii. Una dintre ele este o continuare a  turbinei cu abur, realizata in jurul anului 1910 de Nikola Tesla. „Turbina  de atunci a lui Tesla nu s-a putut bate cu celelalte existente. El nu avea echipa, era un inventator de secol XIX, fara birou de proiectare sau specialisti in materiale si tratamente. Domnul din Italia a venit cu o solutie perfectionata. Are o fotografie, este un prototip, dar din pacate nu a putut veni cu ea", a comentat Boris Plahteanu. Multe din inventiile inscrise la manifestare au fost prezentate publicului numai prin afise sau desene, expuse in standuri. Universitatea Tehnica din Cluj s-a inscris cu cateva creatii interesante, intre care un sistem robotizat pentru frezare cu jet de apa si un dispozitiv publicitar cu suporturi mobile. Doamnele au fost mai degraba atrase de un afis ce prezenta pantofii cu toc reglabil, „Pentru femeile care isi doresc sa aiba o tinuta frumoasa si fara dureri de picioare", se arata pe afisul de prezentare, prototipul nefiind adus. El functioneaza prin actionarea manuala a boltului de fixare, se poate alege marimea tocului – 9 sau 4 cm. Firma Italtex din Iasi a expus cateva umerase si  carcase de telefon aparent banale. La o cercetare mai atenta, descopereai ca, de fapt, erau confectionate din „lemn lichid" (n.r. – compusul este format din celuloza, canepa, in si lignina, substanta din tesuturile plantelor lemnoase, care ofera rigiditate) „Inventia noastra este un procedeu tehnologic de injectare a acestui material nou. Se obtin produse asemanatoare celor din plastic, dar mai rezistente, flexibile, biodegradabile. Mai mult, plasticul contine substante cancerigene, spre deosebire de lemnul lichid. Momentan facem cercetari pentru a vedea cum il putem folosi pentru interioarele automobilelor", a explicat Nicoleta Ivanov, inginer la firma producatoare. Pretul este destul de piperat. Daca un umeras de plastic costa sub doi euro, cel din lemn lichid poate trece de patru euro.

Mini-valiza pentru VIP-uri

Agentia de cercetare tehnica si tehnologie militara Bucuresti a expus o serie de produse destinate atat militarilor, cat si civililor. „Avem produse de protectie, precum mini-valiza pentru VIP-uri. Printr-o simpla apasare de buton, diplomatul se transforma intr-o pelerina protectoare. Producem materiale de camuflare, pe principiul ca iarna nu-i ca vara, dimineata nu-i ca seara, tropicele nu-s ca Ecuatorul. Luam imagini cu camere performante, iar cu metode matematice extragem caracteristicile pixelilor. Cu o imprimanta simpla, pe o panza, facem modele de camuflaj cat se poate de eficiente. Alte inventii sun exoscheletul pentru membrele inferioare, care poate fi folosit pentru recuperare dupa un accident sau pentru performanta la urcatul pe munte, cand e nevoie sa cari multe kilograme", a declarat Nicolae Nacioiu.

Cea mai trasnita nascocire a fost periuta de dinti cu manivela, a lui Ivan Marian, din Buzau, comuna Saboca. El se lauda ca periuta are o miscare eficienta, te poti spala cu gura inchisa, iar capatul este detasabil. „Am vrut sa ii fac capul schimbator, pentru ca am vazut un studiu britanic conform caruia romanii isi schimba periuta la doi ani. M-am gandit ca e din cauza pretului, asa ca manerul il poti pastra toata viata", spune el. Barbatul nu a prezentat insa si capul schimbator, si nu a oferit nici amanunte suplimentare despre forma lui, probabil pentru a nu i se "fura" inventia. Inventatorul are deja o notificare prin care OSIM atesta ca va primi brevetul pentru periuta cu manivela. 

Comentarii