Consilierii huseni au redeschis cazul judetului Falciu

marți, 17 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Consilierii huseni au redeschis cazul judetului Falciu

In sedinta Consiliului Local Husi, de joi, 12 aprilie, principalul punct pe ordinea de zi a fost proiectul de hotarire privind "acordul pentru continuarea demersurilor in vederea reinfiintarii judetului Falciu". Initiativa i-a apartinut consilierului PDSR Alexandru Vijiianu, cu acordul unor colegi de partid.
In expunerea de motive s-a sustinut cu tarie faptul ca, dupa desfiintare, tinutul Falciului a suferit numai abuzuri si nedreptati: "Tinutul Falciului a fost mereu dependent de altii. Dupa 1968, totul a fost dirijat spre Vaslui pentru a se dezvolta acesta, deoarece era mult ramas in urma judetului Falciu. Astfel, am fost defavorizati si marginalizati timp de peste 45 de ani, iar dupa 1989, structurile comuniste centralizate s-au mentinut, fiind o frina serioasa in valorificarea materiilor prime si a fortei de munca din zona. De aceea, sustinem cu insistenta reinfiintarea judetului Falciu, cu sediul la Husi, asa cum a fost pina in anul 1950, cind a fost desfiintat abuziv. A fost si motivul pentru care am participat, printre primii, la fondarea Legii Nationale a Judetelor Abuziv Desfiintate."
Vijiianu a prezentat atuurile viitorului judet Falciu: "Din punct de vedere economic, dispunem de suprafete agricole variate, cu un potential productiv valorors. Este necesara insa o foarte buna organizare a sectorului agricol si modernizarea acestuia la nivelul cerintelor mileniului trei, precum si valorificarea eficienta a fortei de munca disponibilizata din industrie. Sintem un judet de granita, fiind poarta de intrare a Romaniei. Deci, este strict necesar sa avem organisme judetene bine dotate tehnic, numeric si profesional, reprezentat prin: personal vamal specializat, comandamente de politie, jandarmerie si SRI, pentru a face fata onorabil problemelor complexe din zona. In prezent, acestea nu corespund cerintelor, ca numar si dotare tehnica. Amintim ca la Husi s-a reinfiintat Episcopia ortodoxa, cu o vechime de peste 400 de ani.
Alexandru Vijiianu a tras si concluziile: "Prin reinfiintarea judetului Falciu, vom sprijini cu mai multe posibilitati politica economica a Guvernului si aplicarea in practica de acesta prin: grabirea procesului de privatizare in masa; reorganizarea, restructurarea si modernizarea tuturor ramurilor economice; eradicarea coruptiei, abuzurilor si crimei organizate, cu plagi nefaste a anilor din urma; cresterea numarului de personal direct productiv din intreprinderi si institutii, prin inlaturarea personalului «parazit», pe baza de organigrame moderne, realiste si eficiente; cresterea nivelului de trai al populatiei, prin circulatia marfurilor direct de la producator la consumator, aplicind cu conseventa legilor economiei de piata. Vom dovedi prin aceasta ca judetul Falciu poate deveni bogat prin valorificarea superioara a resurselor materiale, umane si spirituale, contribuind din plin la propasirea patriei, spre binele poporului roman."
Vorbele lui Vijiianu i-au facut pe unii dintre colegii lui sa zimbeasca.
Putini consilieri pun problema costului reinfiintarii unui judet
Proiectul de hotarire prezentat n-a fost imbratisat de toti consilierii. Cu toate acestea, alesii husenilor sint hotariti sa militeze pentru reinfiintarea judetului Falciu, insa dupa ce vor gasi si motive credibile.
Putini sint insa consilierii care pun si problema costului reinfiintarii unui judet. Infiintarea organismelor judetene – cum ar fi prefectura, directii judetene etc. – presupune construirea de sedii, angajari de personal si multe altele. Valoarea unui astfel de proiect este insa de multe zeci de milioane de dolari. In plus, zona Husiului a fost si este "interzisa" investitorilor. Putini au avut curajul sa investeasca in aceasta zona. O mare parte din vina o au conducerea primariei si consilierii, care n-au facut mari eforturi sa-i atraga, desi au la dispozitie numeroase pirghii prin care pot atrage agenti economici cu bani, insa poate ca nu vor sau nu stiu sa le foloseasca.
"In Husi nu ti se ofera posibilitatea sa te dezvolti. Birocratia este la ea acasa. Trebuie sa astepti luni intregi sa obtii un aviz sau autorizatie. Nu sint functionari capabili sa puna bazele unor programe de dezvoltare. Dimpotriva, te intimpina numai cu invidie si chiar dispret. «Sa moara capra veciniului sau a strainului», asta-i deviza lor", ne-a spus unul dintre putinii investitori aciuati in Husi. (Gabrian BEJENARU)

Comentarii