De ce este mai scumpa intretinerea pe ianuarie?

vineri, 18 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 De ce este mai scumpa intretinerea pe ianuarie?

Cu toate ca introducerea gazului metan la centralele termice de cvartal (de zona) se anunta o adevarata revolutie in ce priveste producerea caldurii, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa. Teoretic, costurile de productie a energiei termice in aceste conditii ar trebui sa scada simtitor.
La Vaslui, cel putin dupa cum au calculat cei de la Goscom (fosta regie locala) facturile pe ianuarie, oamenii au de platit mai mult la caldura decit in lunile anterioare, cind energia termica era produsa pe baza de combustibil lichid usor (CLU). In loc ca ei sa scoata din buzunar cel mult jumatate din suma achitata pentru caldura in noiembrie sau decembrie – tinind cont de raportul preturilor la gaz metan si CLU – energia temica pe ianuarie a fost facurata cu 50% mai mult.
Intrebarile firesti sint: unde, ce, cum s-a gresit sau cine pe cine incearca sa pacaleasca?
Primarul Cristea a promis ca pretul caldurii va scadea simtitor
Intreaga poveste a trecerii centralelor termice de cvartal pe gaz metan a inceput inca de anul trecut.
La o conferinta de presa sustinuta chiar de primarul Victor Cristea, primul gospodar al municipiului declara foarte entuziasmat: "Cei care sint racordati la centralele termice care vor functiona pe gaz metan vor plati aproximativ 125.000 de lei pe gigacalorie, fata de de 235.000 de lei cit este stabilit prin hotarire de guvern. Strategia trecerii centralelor pe gaz metan nu este de anul acesta. Am tot aminat-o de la an la an, din lipsa fondurilor. In prima faza vom schimba numai arzatoarele la centralele termice din Ana Ipatescu si zona Nord."
Intr-adevar, trecerea pe gaz metan a centralelor din Ana Ipatescu si Dimitrie Bolintineanu s-a facut. Prima pe 23 decembrie 1999, iar a doua pe 8 februarie 2000. Insa, spre dezamagirea locatarilor din zona Dimitrie Bolintineanu, care deja trebuie sa plateasca caldura, factura a crescut, in loc sa scada.
"Dorim sa stim si noi din ce este alcatuit pretul unei gigacalorii"
In unul din bisaptaminalele care apare la Vaslui, in totala contradictie cu ceea ce declara primarul Victor Cristea in conferinta de presa din octombrie anul trecut, un comunicat de presa al Biroului mass-media – comunicare al Primariei Vaslui subliniaza ca pretul la energie termica pe ianuarie se ridica la 10.500 de lei/mp, fata de 7000 lei/mp pe decembrie!
Motivatia ar fi ca se asigura caldura permanent, 24 de ore din 24. Dar aceasta numai pe hirtie, deoarece oamenii spun ca aceasta minune s-a intimplat numai pina pe 9 ianuarie, dupa care programul s-a redus de la o saptamina la alta.
Sebastian Moraru, locatar la blocul 126 din zona Dimitrie Bolintineanu, este convins ca cineva inseala oamenii: "In comunicatul aparut in «Adevarul», domnul primar spune ca acest pret de 10.500 de lei/luna este motivat prin functionarea neintrerupta a centralei. Cred ca dumnealui este inselat in buna sa credinta pentru ca functionarea de 24 de ore a durat numai pina pe 9 ianuarie, data dupa care programul a fost redus sensibil, mai intii cu 8 ore si apoi a ajuns, spre sfirsitul lunii, la 12 ore pe zi. Deci, in conditiile reducerii simtitoare a programului de incalzire, gicaloria si metrul patrat ramin la aceleasi preturi. Dorim de la domnul primar sa fie publicata structura de pret, sa stim si noi, cetatenii, din ce este alcatuit pretul unei gigacalorii, respectiv metrul patrat de incalzire."
Si presedinte de asociatie, si angajat la Goscom
Cum numai la romani poate fi intilnit, cel care taie si spinzura la Asociatia de locatari nr. 10 din zona Dimitrie Bolintineanu este Gheorghe Caseru, care pe linga functia de presedinte de asociatie este si angajat la Goscom, societatea care furnizeaza agent termic. Probabil de aceea, desi locatarii au insistat sa li se ofere o structura de pret a costului caldurii, presedintele asociatiei a refuzat.
"De nenumarate ori am cerut de la asociatia de locatari, prin presedintele acesteia, structura de pret, asa cum a fost ea constituita de Goscom. De fiecare data am fost refuzati si de aceea consideram ca este un mister legat de majorarea neasteptata cu 50% a metrului patrat de incalzire, respectiv de la 7.000 de lei la 10.500 de lei. Nu mi se pare corect ca un angajat al Goscom sa fie presedinte al asociatiei de locatari. Nu am nimic personal cu domnul Caseru, dar cred ca dumnealui este intr-o mare incurcatura. Potrivit legilor, el trebuie sa apere interesele cetatenilor care locuiesc in zona centralei respective. Potrivit statutului de functionar la Goscom, el nu poate face acest lucru. Ca urmare, ar trebui sa renunte fie la munca de la Goscom, fie la cea de presedinte al asociatiei de locatari."
Conducerea Goscom ridica din umeri
Cum era si firesc, am incercat sa aflam si care este motivatia data de Goscom Vaslui. Nu am reusit sa obtinem prea multe explicatii deoarece Adam Catargiu, directorul adjunct al Goscom, ne-a "convins" destul de repede: "Noi am intocmit factura pe care am dat-o catre asociatia de locatari. Pe aceasta nu avem ce structura de pret sa intocmim. Trecem doar cantitatea totala de gigacalorii consumata pe respectiva asociatie de locatari. Factura este semnata de presedintele asociatiei de locatari care imparte dupa cum stie si dupa cum au primit oamenii caldura in luna respectiva."
In ce-l priveste pe Gheorghe Caseru, directorul Catargiu nu vede nimic rau in faptul ca acesta este si angajatul Goscom si presedintele asociatiei de locatari: "Pentru noi este un avantaj sa avem un om de specialitate. Asa ar trebui sa fie la orice asociatie. Faptul ca lucreaza si la Goscom, la acest aspect nu m-am gindit inca." (Theodor ISTRATE)

Comentarii