Gazul metan asfixiaza Goscomul

luni, 06 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Gazul metan asfixiaza Goscomul

Sute de vasluieni si-au luat inima in dinti si s-au hotarit sa renunte la serviciile de proasta calitate furnizate de Goscom. Chiar daca sint nevoiti sa scoata din buzunare sume destul de importante, raportat la veniturile pe care le au, oamenii prefera sa faca o investitie de durata care se dovedeste a fi foarte rentabila. Introducerea gazelor naturale in municipiu este inca un motiv in plus ca locatarii sa se debranseze de la reteaua de termoficare a fostei regii locale si sa aleaga centralele termice de apartament.
La ora actuala, in municpiul Vaslui exista 150 de centrale termice de apartament in functiune, care folosesc drept combustibil gazele naturale. Dupa cum spun cei de la Distrigaz, este efectiv o avalansa de cereri – sint date in exploatare citeva astfel de centrale, pe zi.
"In doar citeva luni, am dat drumul la gaz la toate aceste centrale. In prezent, mai exista alte 100 de centrale in lucru, la care se mai adauga alte 500 de cereri care sint la aprobat la Distrigaz-Nord. Nu credeam ca se vor gasi bani, la saracia din Vaslui. Dar, se pare ca oamenii au inceput sa-si dea seama de rentabilitatea acestor centrale in conditiile in care gazele naturale sint foarte ieftine. Din ceea ce am discutat cu oamenii, ei au spus ca prefera sa dea mai degraba o rata la banca decit sa plateasca frigul la Goscom", ne-a declarat Aurel Darabana, seful Distributiei de Gaze Vaslui.
350.000 de lei pe luna pentru a avea apa calda si caldura "la moft"
Cei care au avut curajul sa-si cumpere o centrala de apartament si-au dat seama ca este foarte rentabila o astfel de investitie. Centrala costa in jur de 12-17 milioane de lei, in functie de performanta acesteia, iar instalatiile interioare si modificarile care se impun inseamna alte aproximativ 10 milioane de lei. Cei care nu au toti banii cash pot apela la un credit la banca.
Costul gazului se ridica, in medie, la 300-350.000 de lei pe luna, la un consum mediu de 250-300 mc de gaze naturale. Prin comparatie, pentru frigul "asigurat" de Goscom, in aceasta iarna se vor plati peste 700.000 de lei, la care se mai adauga inca pe atit la Electrica pentru caloriferele electrice sau resourile care se mai baga in priza.
Un locatar din zona Cinematografului Independenta, care s-a hotarit sa se debranseze de la reteaua de termoficare centralizata, ne-a povestit: "Am indurat in apartament niste ierni crunte. Ajunsesera si prietenii sa nu-mi mai treaga pragul din acest motiv. Am curatat de doua ori caloriferele in patru ani pentru ca mi s-a spus de fiecare data ca sint infundate si de aceea nu am caldura. Nu sint decit povesti pe care Goscom le scorneste ca sa pacaleasca populatia. Despre apa calda, nici nu mai poate fi vorba. Odata racordat la gaz metan, m-am hotarit sa contactez o firma specializata in montarea centralelor de apartament. Au durat mai mult aprobarile de la regia locala pentru a ma scoate din evidentele lor, ca sa nu mai platesc frigul de la Goscom. Intregul deviz al lucrarii, incluzind calorifere noi, apa calda la bucatarie si la baie, costa 36 de miloane de lei. Dar, se merita pe deplin. In plus, facind un calcul simplu, imi voi scoate banii in trei-patru ani."
Un alt cetatean, care locuieste in zona spitalului, a renuntat la serviciile Goscom chiar daca nu are gaz metan. El ne-a povestit incredibilele piedici pe care i le-a pus fosta regie locala atunci cind a cerut sa se debranseze. A fost plimbat pe la toate birourile, zile in sir. Pina la urma, a reusit sa scape. Chiar daca, in medie, consuma cam 12 butelii pe luna, omul a spus ca se merita si ca nimic nu se compara cu o casa incalzita in care poti sa te duci in pijama la bucatarie sa bei o cafea. A facut si el un calcul si a rezultat ca daca nu ar fi facut acest pas, ar fi avut cheltuieli mai mici cu doar 300 de mii si frig in toata casa. (Theodor ISTRATE)

Comentarii