Gazul metan s-a oprit la 100 metri de poarta Policlinicii

marți, 20 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Gazul metan s-a oprit la 100 metri de poarta Policlinicii

De mai bine de un an, Spitalul Judetean Vaslui a demarat documentatia necesara pentru aductiunea de gaz metan. Anul trecut a fost intocmit un studiu de fezabilitate, care a fost transmis la Ministerul Sanatatii si Familiei pentru aprobare. Desi aceasta investitie ar fi o sansa nemaipomenita pentru spital si sectiile pe care le are in subordine (TBC, Spitalul Vechi, Ambulatoriul de Specialitate), MSF nu a prins aceasta investitie in bugetul pentru anul 2001. Asa ca sperantele au ramas pentru anul 2002. Dupa ce Parlamentul a aprobat bugetul de stat, urmeaza ca Ministerul Finantelor sa faca repartizarea pe ministere care, la rindul lor, vor aproba bugetele locale. Pina la aceasta ora nu exista semnale din partea MSF care sa confirme sau nu aprobarea investitiei. Victor Popovici, director economic al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, a declarat ca spera ca pina la sfirsitul anului sa vina bugetul, si abia atunci se va sti cu siguranta daca Spitalul Judetean va avea gaz anul viitor. Victor Popovici spune ca, dupa toate probabilitatile, se pare ca investitia este prinsa in bugetul pentru 2002. Valoarea totala a lucrarii s-ar ridica la suma de 15 miliarde de lei, pentru toate obiectivele.
In fiecare luna, cea mai mare institutie spitaliceasca din judet aloca pentru caldura, la capacitatea minima, un miliard de lei. Aductiunea de gaz metan ar reprezenta o economie de cel putin jumatate de miliard din bugetul spitalului. Pe linga motivatiile de ordin financiar, care nu sint de neglijat, cel mai mult ar avea de cistigat pacientii – prin marirea confortului de spitalizare – si medicii – care ar avea asigurate conditii de munca corespunzatoare.
Situatia in care se gaseste Policlinica Vaslui este aceeasi cu celelalte sectii. Numai ca in zona in care este amplasata exista gaz metan. Mai precis, este vorba de circa 100 de metri pina la poarta Policlinicii. Aductiunea de gaz metan a fost facuta pina la Curtea de Conturi, cladire care este amplasata vizavi de Policlinica. Racordarea Ambulatoriului de Specialitate la gaz metan ar costa aproximativ 300 de milioane de lei. In fiecare luna, combustibilul necesar incalzirii ajunge la suma de 200 milioane lei. La aceasta ora, Policlinica Vaslui nu dispune de banii care sa acopere cheltuielile pentru aceasta investitie. Singura institutie care ii poate ajuta cu bani este DSP, de la bugetul de stat, prin MSF. Pentru rezolvarea acestei probleme, Policlinica trebuie sa se ajute singura, fie din venituri proprii, fie din sponsorizari. Directorul economic al DSP spune ca ar mai exista posibilitatea ca si Casa de Sanatate sa se implice in acest proiect, deoarece poate finanta investitii de pina la 5 miliarde de lei. Dr. primar. Viorica Stoica, directorul Policlinicii Vaslui, a declarat ca, momentan, nu exista nici o sansa de a face rost de bani. In cursul acestei saptamini va merge in audienta la primarul Victor Cristea pentru a gasi o rezolvare. O alta posibilitatea, dar care nu se poate finaliza acum, ar fi Legea Spitalelor. Odata intrata in vigoare, de la 1 ianuarie 2002, unitatile spitalicesti ar putea fi finantate de la bugetele locale.
In cazul in care Policlinica va face rost de o parte din banii necesari, Progaz Instalatii este dispusa sa faca toate diligentele in acest sens. Adrian Tighici, directorul firmei, a declarat ca «incercam sa ii ajutam cu orice pret», oferindu-le posibilitatea de a plati in cinci – sase rate. Deocamdata, acest aspect ramine la nivel de intentie, deoarece dr. Stoica a spus ca nu sint sanse de a face rost de bani prea curind.
(Ramona PATRUNSU)

Comentarii