Intretinerea o sa usuce buzunarele vasluienilor

luni, 02 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Intretinerea o sa usuce buzunarele vasluienilor

Noile majorari anuntate de guvern la energie electrica si termica par a nu-i fi impresionat prea mult pe locuitorii municipiului resedinta de judet. Fara apa calda, fara lumina pe scarile blocurilor, vasluienii par a fi imuni la orice scumpire la acest capitol. Bineinteles ca efectul majorarilor la energie termica va fi simtit in perioada iernii, cind energia termica cuprinde de regula 80% din costul intretinerii unui apartament.
Deocamdata, concitadinii nostri vor plati citeva zeci de mii de lei mai mult la Electrica. Desi noile tarife nu au aparut inca in Monitorul Oficial, se pare ca noile preturi vor "curenta" la buzunar. Cei care au ales tariful "social" vor plati incepind cu aceasta luna 936 de lei pentru primii 50 de kilowati (Kwh) si 4.025 de lei pentru tot ce depaseste acest prag. Pentru cei care vor reusi sa se incadreze in pragul de 50 Kwh vor plati cu tot cu TVA 55.692 de lei. Cei care vor depasi cu doar 20 de Kwh acest barem vor "sari" la 180.000 de lei. Abonatii care au optat pentru tariful "standard" vor plati 44.350 de lei pentru abonamentul lunar si 1.472 de lei/KWh. Factura va costa in acest caz in jur de 225.000 de lei pentru un consum de 100 Kwh.
Pentru energia termica populatia plateste un pret unic pentru apa calda si caldura consumate, de 350.000 de lei pentru o gigacalorie (Gcal), tarif subventionat de catre stat si bugetul local. Autoritatea de reglementare in domeniul energiei (ANRE) a solicitat majorarea cu 50% a pretului platit de populatie, care ar putea creste pina la 500.000 de lei/Gcal, in urma pretului energiei termice produse de Termolectrica pentru consumatorii casnici. Ultima modificare la tariful energiei termice produs de Termolectrica dateaza din luna iunie 2000.
Haz de necaz
Stirile privind scumpirile i-au lasat impasibili pe vasluieni. Mai mult chiar, citiva dintre cei chestionati asupra acestei probleme au facut haz, pentru ca deocamdata efectul nu se face inca simtit. Probabil altfel vor reactiona la iarna cind, o familie de pensionari ce locuieste intr-un apartament de doua camere va plati peste un milion de lei pentru caldura si apa calda, in cazul fericit in care aceasta va fi furnizata.
Administratorii asociatilor sint pesimisti. Un nou pret la gigacalorie ar stopa si furnizarea celor opt asociatii unde se mai "gaseste" apa calda, de la centrale pe gaz metan.
"Deja avem scari unde locatarii au cerut sa nu primeasca apa calda. Au facut liste au semnat si ca atare ei nu primesc asa ceva. Majorarea va duce probabil la stoparea furnizarii apei calde la toate scarile", a declarat Iulian Axinte, administratorul Asociatiei de proprietari nr. 19, din cartierul Ana Ipatescu.
Afectata va fi si categoria de bun-platnici, formata in special din pensionari. Majoritatea dintre acestia sint de parere ca le va fi foarte greu sa nu mai ramina ca si pina acum fara restante. Totusi, ei ar dori ca macar o data pe saptamina sa primeasca apa calda, chiar si cu pret marit.
I.V, pensionar, 70 de ani: "«Ne pare bine» ca au scumpit si curentul si caldura. Pai, iarna trecuta am platit circa 600.000 de lei pe luna, eu si cu sotia. Probabil ca la iarna vom plati peste un milion de lei, in timp ce la pensii ne dau citeva zeci de mii de lei, pe care ii vom da la curent. Nu stiu ce o sa fie, dar cred ca o sa raminem si noi cu restante ca toti ceilalti."
A.N., pensionara, 72 de ani: "Nu stim ce sa mai credem, unde o sa ajungem? Eu am pensie de urmas de 800.000 de lei si daca nu m-ar ajuta copiii n-as avea de unde sa platesc. Dar ar fi bine ca macar apa calda sa mai dea, la fel ca inainte, o data pe saptamina, daca altfel nu se poate."
S.F., pensionar pe caz de boala, 44 de ani: "«Salutam» initiativa guvernului pentru ca astfel se pune capat inflatiei." (Paul TEODOR)

Comentarii