Murgeni – sub imperiul secetei si al epidemiilor

luni, 07 iunie 1999, 23:00
5 MIN
 Murgeni – sub imperiul secetei si al epidemiilor

Conel este nemilos cu cei din Murgeni si Rai, localitate componenta a comunei si nu accepta alta solutie pentru realimentarea cu energie electrica a pompelor de apa decit achitarea integrala a datoriei.
Drept urmare, oamenii din Murgeni, care vedeau altfel intrarea in mileniul III, se lupta pentru o cana cu apa si stau cu frica in sin ca oricind pot sa se imbolnaveasca.
"Oamenii nu au bani nici macar de o bucata de piine"
Pe 21 mai, dupa mai multe avertismente, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Vaslui a intrerupt alimentarea cu energie a statiilor de alimentare cu apa si epurare in comuna Murgeni. Cauza: debitele de 404 milioane de lei acumulate in timp de primaria din comuna.
La sistemul de alimentare cu apa se afla racordate peste 900 de familii din Murgeni si Rai, ceea ce inseamna peste 2/3 din populatia din cele doua localitati. Datoriile au crescut continuu, inca de acum un an si jumatate, principala cauza fiind saracia oamenilor, dar si indiferenta unora care au cu ce plati.
"Sint 10-15% din locuitori care nu vor sa plateasca, desi au posibilitati. Restul, efectiv nu au nici macar bani de piine", ne-a declarat Aurel Negara, primarul comunei Murgeni.
Cele mai mari restante provin de la cele 300 de apartamente, in care locuiesc 1.500 de persoane: 132 de milioane de lei. Nici cele doua cartiere de tigani nu stau mai bine: 107 milioane datorie. Restul debitelor provin de la cei care locuiesc la case.
Unii restantieri au de platit chiar si peste 2 milioane, desi, in prezent, contravaloarea celor doua servicii este de 13.500 de lei de persoana, lunar. Pe acestia, primaria i-a actionat deja in instanta si urmeaza executarea silita.
"I-am avertizat pe oameni inca de acum un an si jumatate"
Edilii comunei au anticipat inca de acum un an si jumatate ca, daca beneficiarii nu vor plati la timp, statul nu o sa dea la infinit degeaba. Acum, primaria a fost nevoita sa trimita in somaj si ultimii 7 oameni care mai erau angajati la cele doua servicii.
"Am intreprins fel si fel de actiuni pentru a-i face pe oameni sa plateasca. Am facut adunari cetatenesti in care le-am spus ca peste timp datoriile se vor aduna si nu vor putea fi platite, urmarea fiind deconectarea. Insa, ei au mers pe principiul ca statul o sa rezolve problemele. Am afisat la loc vizibil numele debitorilor, am constituit o comisie care a umblat din casa in casa si a solicitat cetatenilor sa plateasca. Tot degeaba. Nici in al 12-lea ceas nu au inteles repercusiunile pe care le vom trage cu totii", a spus Negara.
La spital se aduce apa cu caruta si tractorul, de la doi kilometri
Administratia spitalului din Murgeni, cu o capacitate de peste 140 de bolnavi, este nevoita sa aduca apa potabila de la puturile din exteriorul localitatii. In fiecare zi, sint carate sute de litri de apa, de la mai bine de doi kilometri. Totusi, este imbucurator ca, in privinta apei menajere, nu sint probleme. Dimpotriva, exista posibilitatea ca, in scurt timp, cele trei puturi din incinta spitalului sa fie utilizate pentru aprovizionarea cu apa potabila.
"Am prevazut inchiderea sistemului inca de acum un an si am forat trei puturi proprii. In acest moment, am o hirtie de la Sanepid prin care ni se confirma ca 80% din apa poate fi folosita si pentru gatit si baut. Noi nu vrem sa riscam si mai asteptam vreo citeva zile, poate se va mai schimba si vina de apa, in sensul ca nu va mai fi tulbure. Nu vrem sa avem probleme cu bolnavii", ne-a declarat Ionel Carp, administratorul Spitalului Murgeni.
"Dau 10.000 de lei pentru trei bidoane cu apa"
Oamenii, de voie, de nevoie, au inceput sa se obisnuiasca cu ideea ca nu au alte solutii pentru a bea o gura de apa sau pentru a gati decit parcurgerea, zilnic, a citiva kilometri. Dar, din pacate, nu toti pot sa se deplaseze cu bidoanele in mina prin caldura torida a verii si sint nevoiti sa plateasca in bani sau produse efortul altora. Se creaza astfel o situatie paradoxala: daca pina acum oamenii nu dadeau 13.500 de lei pe luna, acum platesc zilnic cite 10.000 de lei pentru citeva bidoane de apa.
Aurica Bucataru: "Ma descurc foarte greu. Am cinci operatii si un copil handicapat. Sint oameni care aduc apa de la trei kilometri si sint nevoita sa dau 10.000 de lei pentru trei bidoane cu apa. Stau la bloc si pentru a ridica apa la ultimul etaj, unde locuiesc, dau alti bani."
Grigorina Rotaru: "Sintem constienti ca avem datorii, insa traim 5-6 dintr-o alocatie. Sa ne faca si noua un ajutor social si sa ni-l opreasca in contul datoriilor, asa cum au tiganii. Se aude ca a venit un patron si va drumul la apa. O zis ca trebuie sa platim vreo 200.000 de lei in avans. De unde sa-i dam cind si asa sintem vai de capul nostru?"
Eugen Harea: "Nu avem apa de doua saptamini. Pentru aceasta Primaria si rromii care nu platesc se fac vinovati."
V.S.: "Sa veniti dimineata intr-un bloc. Nici nu trebuie sa intrati in apartamente ca sa simtiti mirosul de WC. De cum treci pragul la bloc, te izbeste un val care efectiv te darima."
Exista vreo sansa sa fie din nou apa la robinete?
Lucrul cel mai grav este insa altul. Caldura si lipsa apei curente la robinete pot duce oricind la izbucnirea unor epidemii. In disperare, primaria cauta fel si fel de solutii. S-a incercat actionarea pompei de alimentare cu un grup electrogen. Dar, costul foarte mare a descurajat primaria.
Consiliul Local a emis o hotarire prin care da in locatie de gestiune firmei Transmir SRL Murgeni, cu care primaria colaboreaza de mai multa vreme, sistemul de alimentare cu apa al comunei. "Datoria ramine in contul primariei, firma plecind de la zero. Transmir le va percepe anticipat locuitorilor o suma de bani. Tare imi este frica ca nu vor avea cu ce sa plateasca si atunci se va duce de ripa si aceasta solutie. Oamenii trebuie sa inteleaga ca alta varianta mai buna nu exista, cel putin pina la aceasta data", a incheiat primarul Aurel Negara. (Theodor ISTRATE, Nicu VIRLAN)

Comentarii