Regiile locale ne lasa fara apa de Pasti

joi, 29 martie 2001, 23:00
6 MIN
 Regiile locale ne lasa fara apa de Pasti

De saptamina viitoare, SC Goscom SA Vaslui va demara actiunea de debransare a datornicilor la apa potabila. Conducerea Goscom acuza ca, in ultima perioada, restantele populatiei au crescut alarmant si ca sint oameni care n-au mai trecut de citiva ani pe la casieriile fostei regii locale. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, nivelul datoriilor populatiei pentru serviciile de apa, canal, salubritate au crescut de aproape doua ori si jumatate si au ajuns in prezent la peste 10 miliarde de lei.
"Aceste datorii cresc vertiginos de la o luna la alta. Unele familii au de platit cite 15-16 milioane de lei, ceea ce inseamna ca de 10 ani nu au dat nici un leu. Nu putem merge la infinit cu aceasta situatie. Practic, nu mai avem bani sa platim apa bruta catre Apele Romane, energia electrica, clorul, ca sa nu mai spunem de salariile angajatilor. Din pacate, eforturile noastre de a asigura acest serviciu 24 de ore din 24 nu au fost intelese si rasplatite in aceeasi masura de catre o parte din vasluieni. Efectiv, nu mai putem tolera", ne-a declarat Vasile Paval, directorul Goscom Vaslui.
Pentru inceputul saptaminii viitoare, pe lista neagra sint noua blocuri, cu datorii ce depasesc jumatate de miliard de lei.
Luni, 2 aprilie, vor fi inchise blocurile C1 si C2 din Zona Industriala, ai caror locatari au acumulat peste 200 de milioane de lei datorie si blocul 275 din zona garii.
Miercuri, 4 aprilie, vor ramine fara apa la robinete alte citeva sute de familii de la blocurile 440 (Filaturii), 374 si 376 (Gara), 159 (Cuza Voda), 423 (13 Decembrie), 325 (Zimbrului).
"Pentru prima saptamina, ne vom opri aici. Desigur, chiar daca vin sarbatorile de Paste, noi vom continua debransarile. Ca si la blocurile unde am stabilit programul de inchidere a apei, vom lipi afise la scarile blocurilor pentru a informa locatarii", a precizat Paval.
Toti cei debransati vor simti din nou gustul apei de robinet doar atunci cind se va achita macar jumatate din datoria totala pe care blocul respectiv o are catre Goscom. Lucru aproape imposibil de realizat, avind in vedere ca datoriile multora din cei aflati in scarile de bloc respectiv sint de peste 10 milioane de lei de familie, iar veniturile nu depasesc 2-3 milioane.
Regiile locale, in pericol de a fi tirite in instante
Din pacate, asa cum s-a intimplat si la campaniile anterioare, vor avea de suferit si cei cu plata la zi. Goscom aplica aceeasi masura, abuziv, de la un capat la celalalt, fara a tine cont si de beneficiarii serviciilor care s-au straduit sa fie corecti, unii poate cu sacrificii foarte mari.
In aceste conditii, n-ar fi de mirare ca societatea sa se trezeasca si cu ceva procese, mai ales ca, de la sfirsitul anului trecut, populatia se poate folosi de Legea privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori. Articolul 4 din lege prevede foarte clar ca o clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor.
Contractele standard impartite de angajatii Goscom Vaslui din usa in usa, unele semnate chiar si de vecini, nu au fost incheiate de comun acord cu consumatorul, ca sa nu mai spunem ca beneficiarul de servicii are numai obligatii, fara nici un drept. In masura in care contractul nu-si mai poate produce efectele dupa inlaturarea clauzelor considerate abuzive, consumatorul este indreptatit sa ceara rezilierea contractului, putind solicita, dupa caz, si daune interese.
Desigur, fosta regie locala ar putea apela chiar si la intentarea unor procese celor cu datorii. Nici aici nu va avea cistig de cauza deoarece, conform articolului 5 din aceeasi lege, contractele standard, inregistrate intre comerciantii furnizori de servicii care sint monopol natural sau legal si consumator, pentru a produce efecte juridice, vor fi avizate in prealabil de Protectia Consumatorilor, lucru care nu s-a intimplat deocamdata la Vaslui.
Se ingroasa gluma si la RAGCL Birlad
Intentia RAGCL Birlad de a-i lipsi pe datornici de serviciile cele mai elementare – apa si canalizare – a inceput sa fie pusa in practica de pe 27 martie. Locatarii de la 39 de blocuri din oras, unde datoriile la apa, canal si salubritate ACS) sint foarte mari, au primit somatii scrise: daca nu-si vor plati datoriile, de luni, 2 aprilie vor ramine fara apa, iar accesul la reteaua de canalizare a orasului le va fi taiat, prin obturarea acesteia.
Este pentru prima data cind regia locala incearca sa-i "sensibilizeze" pe oameni amenintindu-i cu debransarea de la canalizare. Daca, pina acum, oamenii care au ramas fara apa la robinete s-au descurcat carind-o cu bidoanele si cu galetile de la pompe, cismele sau fintini, acum situatia se complica. Desigur, ar putea face acest lucru si in continuare, dar in lipsa serviciului de canalizare nu vor mai avea unde sa arunce apa folosita decit, poate, in fata blocului. Mai grav, nici un locatar nu va mai putea utiliza WC-urile din apartamente.
"Va trebui sa recurgem la aceasta masura pentru ca neplata datoriilor la servicii a devenit un fenomen care ne-a scapat de sub control. Noi prestam, dar nu ni se plateste ce consumam. Debitele birladenilor nu sint de citeva milioane de lei, ci de peste 20 miliarde lei. Avem, la rindul nostru, debite la Electrica, la Romgaz si la alti furnizori. Am facut tot ce am putut pentru a-i ajuta, cit de cit, pe oameni: angajamente de plata in rate, eliminarea penalitatilor de intirziere. Si asta nu numai celor cu posibilitati materiale reduse, ci tuturor, fara a tine cont ca unii au salarii din care isi pot permite sa plateasca", ne-a declarat Daniel Dragan, inginerul-sef al RAGCL.
Blocurile somate nu au fost alese la intimplare. S-a tinut cont ca acestea sa nu fie locuite in numar mare de someri, asistati, disponibilizati, oameni cu venituri mici. La toate, datoria medie pentru fiecare apartament in parte este cuprinsa intre 2,5-4,7 milioane. Masura se va aplica numai acolo unde numarul debitorilor este de peste 50% din totalul locatarilor.
Blocurile somate sint urmatoarele: strada Aleea Parc – C4, E2; Bulevardul Epureanu – F1; Bulevardul Republicii – I4, I5, E1, G1, U.M.P.S; Vasile Parvan – Z1, Z4, Z6, E2, E7, E8, D5, D6, D14, D15, D16, C1, A1, Q2; Siret – D6, Leningrad – H1-2; Stefan cel Mare – D1-10; Vasile Lupu – U1-11; Zorilor – E6, Varariei – A3; Ana Ipatescu – C1; Mihai Viteazu – C4, Bulevardul Primaverii – G7; Fierastraielor – D1; Carpati – A1, G4; Lirei – K2, F2; Trotus – K4, L2 si Cereale – G2.
"Nu am sa dau si milioane de lei la RAGCL"
Oamenii sint de-a dreptul speriati de decizia regiei. Majoritatea spun ca nu au platit la timp din caza saraciei si nu din rea-vointa.
"Eu si sotul meu lucram la privatizati si avem salariu, la un loc, de 4 milioane pe luna. Pare mult, dar avem si trei copii la scoala, destul de maricei. Sint in crestere, le trebuie mincare, haine, incaltaminte, plus cheltuielile de scoala. Platim curent si intretinere, ca mai mult nu ne permitem", ne-a sps M.I., o locatara a blocului F2 de pe Strada Lirei.
C.V, un locatar din blocul Z4, de pe Vasile Parvan: "Cred ca astia de la regie nu mai au bani de salarii de s-au pus asa pe noi. Eu am de platit vreo 3 milioane, dar, cu sau fara datoria mea, tot aia e. Eu muncesc la «Fepa», nevasta-mea e pensionara si ne descurcam greu cu banii. Am sa platesc eu, dar traim si asa greu, abia avem ce minca, nu am sa dau si milioane de lei la RAGCL. Apoi, nici nu cred ca am consumat atita apa. Sa-mi puna apometru si atunci sa vada cit consum eu, la etajul 2." (Theodor ISTRATE, Simona MIHAILA)

Comentarii