Tot mai multi tineri chemati la recrutare sint depistati ca fiind bolnavi psihic

luni, 06 aprilie 1998, 23:00
2 MIN
 Tot mai multi tineri chemati la recrutare sint depistati ca fiind bolnavi psihic

In ultimii ani, in rindul tinerilor chemati la recrutare au fost depistate tot mai multe cazuri de boli psihice. Numai anul acesta, comisiile de recrutare din cadrul Centrului Militar Judetean (CMJ) Vaslui au depistat peste 500 de tineri bolnavi de oligofrenie si cu intelectul liminar. La acestia, se mai adauga alti 250 de tineri cu boli gastro-duodenale, cardiovasculare, epilepsie, poliomielita.
Raportat la cei 5.000 de tineri (din care 1.500 elevi) procentajul depaseste 15%.
In plus, din cei 50-60 de tineri care se prezinta zilnic la recrutare, sapte-opt sint analfabeti.
"Din pacate, acest fenomen prinde amploare de la an la an. Sint cazuri in care elevii care au terminat 12 clase nu stiu o operatie simpla de adunare sau scadere. Dupa parerea mea, nu este vina nimanui", ne-a declarat colonelul Petru Doboseru, seful CMJ Vaslui.
Corneliu Nicolescu, medicul sef din cadrul CMJ Vaslui, considera ca principalele cauze care conduc la bolile psihice si analfabetism, sint conditiile socio-economice din judet: "Foarte multi din cei care se prezinta la comisiile medicale de verificare si care, pur si simplu, nu au avut posibilitati de pregatire scolara sint oligofreni. Acestia sint, mai ales, din zone uitate de lume, cum ar fi satele Babusa si Paltinis din comuna Bacesti, comuna Osesti, Gusitei – din partea Husului. Nu putem spune ca este forma cea mai grava de oligofrenie, multi fiind cu intelectul liminar, unii putind chiar executa serviciul militar iar altii numai in caz de razboi (apt necombatant pe timp de razboi). La cauzele socio-economice in care se afla judetul se mai adauga si alcoolismul, lipsa de accesibilitate la scoli. Pe de alta parte, sint tineri cu sechele poliomielitice, dat fiind ca in urma cu 15 ani a fost o epidemie de poliomielita".
In anii anteriori, comisia medicala de verificare a depistat cazuri de boli psihice si in rindul tinerilor din mediul urban.
"Anul acesta nu am facut verificarea decit a celor din mediul rural. De saptamina viitoare, vom testa si elevii din liceele municipiilor Vaslui, Birlad si Husi. Diferenta este foarte evidenta intre cele doua categorii de tineri", a mai spus Corneliu Nicolescu.
S-au intilnit si cazuri izolate, in care tinerii s-au sustras de la verificarea medicala. Cei mai multi dintre ei sint plecati in strainatate.
Pina pe 8 mai, cele doua comisii din Vaslui si Birlad vor recruta zilnic cite 50-60 de tineri, din contingentul 1979 si elevii din ultima clasa de liceu. Conform ordinului prefectului nr. 175/1998 si HG 1194/1996, tinerii vor fi insotiti la comisii de secretarul primariei localitatii de unde provin. In perioada 6-10 mai, sint examinati medical si studentii din ultimii ani de facultate.
Neprezentarea la comisia de recrutare conform odinului de chemare se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500.000-3.000.000 lei, fara a mai fi acceptata plata la jumatate din minim in 24 de ore. Aceleasi sanctiuni se vor aplica si celor care nu au primit ordin, dar implinesc 19 ani pina la sfirsitul anului si nu se prezinta la recrutare. (Theodor ISTRATE)

Comentarii