Batalie pe cadavrul CDR

marți, 01 august 2000, 23:00
3 MIN
 Batalie pe cadavrul CDR

In schimb, liberalii sustin ca decizia excluderii din Conventie a fost data cu incalcarea protocolului acesteia si, prin urmare, se considera inca membri ai CDR. Plin de sarcasm, puratorul de cuvint al PNL Crin Antonescu a declarat ca PNTCD, FER si PER se pot intilni si constitui orice alianta doresc, care insa nu va putea purta numele de Conventia Democrata Romana, deoarece, dupa intrunirea Consiliului CDR de luni seara, in ceea ce a fost Conventie nu se mai afla decit liberalii. Antonescu a afirmat ca proclamarea protocolului, semnat de toate partidele din Conventie, drept "caduc" este "ilegala" si plaseaza PNTCD in afara CDR. "Decesul CDR a fost programat si constatat de ei. Cum numai noi, PNL, am ramas in alianta si ne inscriem in cadrul protocolului, iar o alianta presupune cel putin doua parti, atunci CDR a murit", a spus el. Liderul PNL a adaugat ca PNTCD nu a putut sa renunte la ideea de hegemonie in cadrul aliantei si ca tema care trebuia sa fie supusa dezbaterilor, restructurarea CDR si problema unui candidat unic la Presedintie, nu a mai fost abordata, taranistii deschizind discutiile cu subiectul autoexcluderii PNL din Conventie si lansind acuzatii la adresa liberalilor pentru negocierea unor aliante in afara CDR. In opinia vicepresedintelui Paul Pacuraru, PNTCD l-a pus in dificultate si pe premierul Mugur Isarescu, care a declarat ca ar fi posibil sa se inscrie in cursa prezidentiala doar in cazul in care este sustinut de "o forta politica credibila".
MIza: o alianta care sa concureze PDSR
Miza acestor dispute este mare: in jurul carui partid se va organiza viitoarea alianta care va concura PDSR si care candidat trebuie sustinut la Presedintie. Liderii PNTCD doresc reorganizarea CDR. Insa, cum ar putea arata noua Conventie Democrata? Deocamdata se stie sigur de existenta unui protocol de colaborare intre PNTCD si UFD. Apoi, taranistii doresc ca ANCD, condusa de Victor Ciorbea, sa intre in CDR prin fuzionare cu PNTCD. De asemenea, ar mai fi necesar ca partidele ecologiste din CDR sa fuzioneze. Deocamdata insa, Otto Weber, presedintele PER, respinge o astfel de posibilitate. Prin refacerea rapida a CDR se doreste a se constitui un suport politic pentru premierul Mugur Isarescu in eventualitatea candidaturii sale la functia suprema in stat. Mugur Isarescu asteapta insa o larga sustinere inainte de a-si da acordul. Decizia luata acum ii ofera, asadar, lui Mugur Isarescu doar sprijinul CDR, liberalii sustinind in continuare varianta Theodor Stolojan pentru Presedintie . PNL va cauta in continuare sa realizeze pina la alegeri o noua constructie politica. In cursul acestei saptamini vor avea loc intilniri cu ApR si cu ANCD. Liderii liberali spun de fiecare data ca doresc construirea unei aliante politice cu adevarat semnificative, ce poate aduce un suport electoral consistent.
Noul protocol al CDR va fi gata luni
PNTCD, UFD si FER vor semna, luni, noul protocol al CDR, ca alianta de centru-dreapta, a anuntat, ieri, la sfirsitul intrunirii dintre liderii PNTCD, UFD, ANCD, PER si FER, prim-vicepresedintele PNTCD Ioan Muresan, precizind ca PER si ANCD li s-a recomandat sa fuzioneze cu PNTCD. Conform noului protocol, a mai aratat Muresean, UFD va lua locul PNL. Viitorii parteneri ai partidului trebuind sa aiba o orientare politica comuna, liste comune la alegerile parlamentare si candidat unic la Presedintie, a anuntat Ion Diaconescu, presedintele PNTCD. Acesta a mentionat ca listele comune pentru alegerile parlamentare vor trebui sa respecte procentele rezultate pentru fiecare partid in parte la alegerea Consiliului Judetean.
PNTCD ii cere lui Isarescu sa se decida "urgent"
Intr-o sedinta a Biroului National de Conducere, conducerea taranista a decis, ieri, sa-i solicite premierului Mugur Isarescu sa-si oficializeze "cit mai urgent" candidatura la Presedintie, a anuntat liderul PNTCD, Ion Diaconescu. Premierului i s-a spus ca i se pot oferi sustinerea PNTCD si a partidelor din alianta pentru campania electorala si logistica necesara cistigarii alegerilor impotriva lui Ion Iliescu, a relatat Muresan. Conform declaratiei lui Muresan, premierul, pina acum, "a acceptat ideea ca, sub conducerea unor potentiali candidati ca Ion Iliescu, Theodor Stolojan, Petre Roman, Teodor Melescanu, programul sau nu va fi pus in practica". (M. CHIPER)

Comentarii