Nastase a devenit cel mai puternic politician din Romania

sâmbătă, 20 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Nastase a devenit cel mai puternic politician din Romania

Delegatii la Conferinta Nationala Extraordinara a PDSR l-au ales, ieri, pe Adrian Nastase, in functia de presedinte al partidului. Alegerea s-a facut cu unanimitate de voturi. Nastase a beneficiat, in timpul Conferintei, de binecuvintarea fostului presedinte al PDSR, Ion Iliescu. PDSR si-a completat echipa de vicepresedinti, cu inca cinci persoane. In primul esalon al PDSR au ramas inca foarte multi apropiati ai lui Ion Iliescu.

Alegerea lui Adrian Nastase in fruntea PDSR a fost intrucitva usurata de fostul presedinte al partidului Ion Iliescu. Actualul sef al statului a participat la Conferinta Nationala Extraordinara pentru a-si lua ramas bun si pentru a-si exprima convingerea ca delegatii ii vor acorda mandatul de presedinte al PDSR "prietenului" sau Adrian Nastase, care este "unul dintre produsele de succes ale partidului". Iliescu a afirmat ca, impreuna cu Adrian Nastase, a format "o echipa sudata" si s-au inteles reciproc, chiar daca in plan personal au fost unele diferente de opinie.
La rindul sau, premierul Adrian Nastase a declarat ca ii multumeste "calduros" presedintelui Iliescu, aratind ca seful statului "a stiut in perioada cea mai grava sa mentina o structura unita a partidului si sa intareasca forta acestuia". "Multumesc personal presedintelui Iliescu pentru modelul, conduita politica, vigoarea si frumusetea de spirit cu care a condus si orientat partidul. Ii multumesc pentru cuvintele calde", a spus Nastase.
Nastase face apel la unitatea partidului
In primul discurs rostit in calitate de presedinte deplin al PDSR, Adrian Nastase a facut apel la unitatea a partidului, avertizind ca PDSR va trece printr-o perioada in care se va incerca "scindarea in favoarea unor grupuri de interes". "Pina in prezent, a fost foarte important faptul ca liderii PDSR au reusit sa pastreze unitatea partidului, care nu a cazut in capcanele pe care le-au intins unii si altii", a afirmat Nastase. El a apreciat ca, intr-un partid cu peste 400.000 de membri, este inevitabila existenta nemultumirilor sau a "orientarilor de discutat".
In ceea ce priveste relatia PDSR-Executiv, Nastase a spus ca este necesar ca PDSR sa-si mentina propriile structuri si sa nu lase sentimentul ca s-a transformat "intr-o anexa a guvernarii".
"Parca partidul este la putere de nu stiu cita vreme"
Presedintele Ion Iliescu a mai declarat, la lucrarile Conferintei Nationale, ca Guvernul si-a inceput activitatea promitator, ca o "echipa sudata", iar primele semnale au fost incurajatoare.
"Guvernul are doar trei saptamini si a pornit o actiune pe front deschis, de parca este la putere de nu stiu cita vreme", a spus Iliescu.
El a spus ca nu este usor ca Guvernul sa raspunda asteptarilor oamenilor si ca stie ca sint si dezamagiri, dar "preturile nu au cum sa fie tinute in friu", iar "indexarile nu pot fi corelate cu pretul, pentru ca Executivul nu are de unde da". Iliescu a spus ca, pe plan international, primii pasi ai Guvernului sint promitatori, pentru ca Executivul a gasit la UE si la organismele internationale "intelegere si un dialog eficace".
Iliescu da indicatii
Iliescu a vorbit si despre doua sarcini importante ale partidului pe care l-a condus pina acum: asigurarea continuitatii acestei formatiuni politice si guvernarea.
Seful statului a aratat ca, in ultimii patru ani, aflat in opozitie, partidul a trecut printr-un proces de "reconstructie si consolidare" si se afla acum in fata a doua obiective: sprijinirea Guvernului pe care il gireaza si continuarea procesului de transformare intr-un puternic partid social-democrat. PDSR trebuie sa fie promotorul procesului de consilidare a democratiei si a statului de drept, ca si factorul politic necesar obtinerii consensului in jurul marilor obiective ale Romaniei: integrarea europeana si euro-altlantica, modernizarea institutionala, a apreciat Iliescu. Seful statului a anuntat ca va prezida o sedinta a Guvernului consacrata negocierilor dintre statul roman si FMI si UE.
In ceea ce priveste guvernarea, prioritatile PDSR se refera la relansarea economica, combaterea saraciei si somajului, refacerea autoritatii statului, combaterea coruptiei si birocratiei, cresterea nivelului de trai al populatiei. Iliescu a subliniat ca trebuie inlaturate "naravurile" birocratiei, indiferenta fata de greutatile oamenilor, carierismul si tentatia abuzului de putere.
PDSR s-a pricopsit cu inca cinci vicepresedinti
Consiliul National al PDSR care a urmat Conferintei Nationale Extraordinare, a aprobat numirea a inca cinci vicepresedinti ai partidului: Ion Solcanu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Florin Georgescu si Doru Ioan Taracila. Dintre acestia, primii trei sint mai apropiati de Adrian Nastase, in timp ce ultimii doi sint apropiatii lui Ion Iliescu. Vicepresedintii alesi la Conferinta Nationala din 1999 – Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu, Hildegard Puwak, Nicolae Vacaroiu, Rodica Stanoiu si Sorin Oprescu – au ramas in functie. Intre vechii vicepresedinti, cel mai apropiat de Adrian Nastase este Dan Ioan Popescu. Consiliul National a mai aprobat ca Serban Mihailescu, Valer Dorneanu si Mihai Tanasescu sa devina membri ai Biroului Executiv Central al partidului. Consiliul National a fost largit cu inca 40 de membri, printre care Vasile Dincu, Vasile Puscas, Mihai Tanasescu si Valer Dorneanu.
Cozmin Gusa este secretar general al partidului
Biroul Executiv Central al PDSR a decis, vineri, sa-l numeasca in functia de secretar general al partidului pe Cozmin Gusa, pina in prezent director al Companiei Jurnalul.
Presedintele partidului, Adrian Nastase a declarat, intr-o conferinta de presa ulterioara sedintei Biroului Executiv, ca noul secretar general intruneste elementele profilului functiei, adica este "tinar, bun organizator, potolit, echilibrat, moderat".
Liderul PDSR a afirmat ca, totusi, in interiorul partidului au existat si alte persoane compatibile cu functia de secretar general, dar "unii erau depasiti ca virsta, altii erau foarte tineri sau cu alte asteptari personale".
Noul secretar general al PDSR a precizat ca este "membru simplu" al PDSR din iulie 2000 si ca pozitia sa de manager al Companiei Jurnalul nu a implicat si angajamentul politic in directia PUR. "Nu am fost niciodata membru al PUR", a precizat Gusa.
La urmatoarea sedinta a Biroului Executiv Central urmeaza sa fie numiti cei cinci secretari executivi ai partidului, acestia fiind persoane care vor fi salarizate de catre PDSR.
Cozmin Horea Gusa este nascut in data de 2 iulie 1970, la Cimpia Turzii (judetul Cluj). A absolvit Facultatea de Fizica din Cluj Napoca in 1994, ca sef promotie, si in 1997 un curs de management in mass-media in SUA, oferit de Freedom House. In anul 2000 si-a luat doctoratul la Facultatea de Management din cadrul ASE Bucuresti. Gusa si-a inceput activitatea profesionala in 1994 ca director de marketing la o firma de distribuitie a presei, din 1995 a fost redactor sef la Radio Sonic din Cluj, din 1996 director general la Cotidianul Stirea din Cluj, din 1997 director de departament teritorial la Antena 1, iar din 1998 director executiv la SC Jurnalul SA, dupa care director dezvoltare la Antena 1. In ianuarie 2000 a fost numit director general al Companiei Jurnalul. Cozmin Gusa este casatorit si are un baiat.
(Dan POPA)

Comentarii