Oaza de stabilitate din Balcani a fost napadita de balarii

joi, 28 ianuarie 1999, 00:00
3 MIN
 Oaza de stabilitate din Balcani a fost napadita de balarii

Protestul violent al minerilor din Romania s-a produs pe fondul tensiunilor sporite din invecinata zona a Balcanilor, cunoscuta dintotdeauna ca "butoiul cu pulbere" al continentului. Totul se intimpla intr-o tara aflata la granita cu Iugoslavia – decimata in ultimii ani de conflicte etnice – si in proximitatea spatiului CSI, o alta suma de tari instabile, aflate intr-o pronuntata criza economica. Reactia statelor membre UE si NATO, de sustinere a Guvernului roman, denota, dincolo de declaratiile de sprijin pentru o noua democratie, ingrijorarea fata de posibilitatea aparitiei unei noi zone de convulsii.
Pina acum, Romania se agata permanent de statutul sau de "furnizor de securitate si stabilitate in zona" pentru a obtine sustinere externa. Situatia s-a schimbat in numai citeva zile. A devenit clar ca aparitia unui nou focar de conflict in Balcani ar fi o catastrofa si pentru aliatii occidentali si pentru democratiile fragile din zona. "Daca pina acum guvernele, organizatiile si aliantele occidentale au putut neglija evolutia Romaniei, a cincea mineriada le interzice acest lucru", apreciaza analistul Emil Hurezeanu.
Intrebarea care se pune este in ce mod va fi sustinuta Romania, pentru ca, la nivelul declaratiilor, comunitatea internationala a fost foarte generoasa. In cazul in care Romania este un punct-cheie in strategiile NATO, dupa cum au declarat constant unele state membre, a venit timpul ca Alianta sa sprijine Bucurestiul mult mai mult decit pina acum. In privinta Uniunii Europene, organizatie cu preponderenta economica, forul european a anuntat, deja, ca va suplimenta fondurile pentru Romania.
Inaintea mineriadei, interesul NATO si UE pentru Romania se limita la mesajul "Totul depinde de voi", in conditiile unui dezinteres al investitorilor straini, marcat din cind in cind de exceptii. "Ceea ce s-a intimplat este o sperietoare pentru investitorii occidentali", afirma analistii romani. Totul intr-un an in care Romania are de platit 2,8 miliarde de dolari datorii externe, in conditiile unui buget firav si a unei scaderi constante a nivelului de trai. Emil Hurezeanu apreciaza ca acordarea unui imprumut de catre Fondul Monetar International "ar fi un prim semn ca situatia de criza va fi depasita". Oricum, numai sprijinul organismelor financiare internationale nu va fi suficient, dar semnalul acestora trebuie sa incurajeze si un aflux de capital din partea investitorilor straini.
MAE: noi semne de intrebare pentru Occident
Ministerul roman al Afacerilor Externe a apreciat, miercuri, ca protestul minerilor a lasat, in rindul opiniei publice occidentale, semne de intrebare privind continuarea reformei in Romania. "De acum incolo, autoritatile si presa din Occident vor monitoriza cu foarte multa atentie Romania", a spus purtatorul de cuvint al MAE, Carmen Podgoreanu. Purtatorul de cuvint a apreciat ca "anumite publicatii din strainatate au inclinat balanta in favoarea minerilor, accentuind problematica sociala si faptul ca minerii au fost sprijiniti de alte categorii sociale".
De asemenea, purtatorul de cuvint al MAE a informat ca, la ambasada Romaniei din Moscova, s-a prezentat un cetatean rus care s-a interesat unde poate depune bani pentru a sprijini actiunea minerilor. (Dan POPA, Calin Cosmaciuc)

Comentarii