"Acum scuipam peste tot, ca asa am primit porunca. Scuipati, fratilor!"

luni, 04 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 "Acum scuipam peste tot, ca asa am primit porunca. Scuipati, fratilor!"

Generalul Mircea Chelaru, controversatul ex-comandant al Statului Major General, este, din nou, protagonistul unui scandal si risca sa fie trecut in rezerva de Ministerul Apararii. Dupa ce a participat, vineri, la comemorarea maresalului Ion Antonescu, generalul de corp de armata, actualmente sef al Institutului de Studii Strategice al Armatei, va fi convocat in fata Consiliului de Judecata al Ministerului Apararii Nationale, pentru incalcarea principiului neimplicarii politice a armatei.
"Acum scuipam peste tot, ca asa am primit porunca. Scuipati, fratilor!", a exclamat, ieri, generalul Chelaru. Chelaru a sustinut ca ar participa si a doua oara la o asemenea manifestare. "Am fost invitat de parohul bisericii si de Fundatia "Maresal Ion Antonescu", nu de vreun partid politic, a afirmat fostul sef al Statului Major General. Pe de alta parte, Chelaru a declarat ca demersul sau are de-a face doar cu "pastrarea identitatii nationale". Conform statutului cadrelor militare, consiliile de judecata se infiinteaza "pentru apararea onoarei cadrelor militare si evitarea abuzurilor, cercetarea si judecarea abaterilor grave sau a altor fapte de aceeasi natura savirsite de acestea, in armata". Potrivit MApN, generalul Chelaru, fost sef al SMG, militar activ, a incalcat si prevederile Legii 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare. Potrivit articolului 28, cadrele active nu au voie sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora. La articolul 29 al statutului se precizeaza, de asemenea, ca opiniile politice pot fi exprimate numai in afara serviciului, iar participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu caracter politic ori sindical este interzisa, cu exceptia activitatilor la care se participa in misiune.
Chelaru crede ca Antonescu a fost protectorul evreilor
Slujba de pomenire a maresalului Antonescu a avut loc la biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Bucuresti si a fost urmata de dezvelirea unui bust al fostului lider al Romaniei. Biserica a fost ctitorita chiar de maresalul Antonescu si de sotia sa, Maria. La comemorare au mai participat liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, precum si omul de afaceri cu simpatii legionare Iosif-Constantin Dragan. Mircea Chelaru recunoaste ca il admira pe fostul conducator al Romaniei, Ion Antonescu, chiar daca nu este adeptul greselilor sale. "A fost un protector al evreilor, al strainilor in general. Nici un evreu din Romania nu a luat drumul lagarelor naziste", afirma fostul sef al SMG. Personalitatea lui Ion Antonescu a nascut controverse, in Romania ultimilor zece ani. Intr-o scrisoare adresata, in 1997, presedintelui Romaniei, Emil Constantinescu, senatorul american Alfonse D’Amato si congressmanul Christopher Smith au protestat fata de actiunea introdusa de Procurorul General al Romaniei, Sorin Moisescu, la Curtea Suprema de Justitie, privind reabilitarea post-mortem a sase membri ai guvernului Antonescu, apreciind ca acest cabinet s-a facut vinovat de "persecutarea intregii comunitati evreiesti din Romania si pentru deportarea si uciderea a cel putin 250.000 de evrei romani si ucraineni".
In plan intern, dezvelirea unui bust al maresalului Antonescu s-a lasat, mai intotdeauna, cu scandal. La fel a reactionat si Ministerul Apararii, care a anuntat ca "se disociaza de opiniile neconforme cu aprecierea comunitatii internationale" asupra lui Ion Antonescu. "Este regretabil ca asemenea gesturi individuale, care au legatura cu o personalitate ale carei actiuni au fost condamnate de comunitatea internationala, umbresc eforturile colective depuse de intreaga armata pentru materializarea obiectivului national de integrare in NATO si UE", a afirmat, de asemenea, Ministerul Apararii.
Premierul: Chelaru a gresit
"Generalul Chelaru a gresit, mai ales ca a ignorat sensibilitatea unor tari ca SUA si Israelul, in care maresalul Ion Antonescu este considerat criminal de razboi", a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase. Acesta a spus ca "istoricii trebuie sa stabileasca ce rol a avut maresalul Antonescu, dar ca, pina atunci, nu avem nevoie de un gesturi precum ale lui Chelaru, cita vreme Romania vrea sa adere la NATO".
CV Tudor califica drept "stupid" comunicatul MApN
Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor si-a manifestat dezaprobarea, luni, in plenul Senatului, fata de "comunicatul stupid" al MApN in care este "incriminata" participarea generalului Mircea Chelaru la manifestarea de comemorare a maresalului Ion Antonescu.
Liderul PRM a sustinut ca manifestarea de comemorare a lui Antonescu nu a fost organizata de PRM, ci de Eparhia Calarasi si de Fundatia Maresal Antonescu, realizarea bustului dezvelit la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" fiind platita integral de Fundatia Iosif Constantin Dragan.
Vadim Tudor a spus ca Mircea Chelaru nu a participat la acest eveniment in calitate de reprezentant al armatei, ci de enorias, avind in vedere ca generalul locuieste in apropierea bisericii. In plus, nu i se poate interzice nimanui dreptul la apartenenta religioasa, a adaugat liderul PRM.
El a sustinut ca este "o ipocrizie" faptul ca un general nu are voie sa participe la manifestari cu caracter religios, deoarece Ministerul Apararii este condus o persoana implicata politic, Ioan Mircea Pascu, deputat si vicepresedinte al PDSR. Vadim Tudor a afirmat ca, in cazul in care Pascu nu isi va da demisia, PRM va face dezvaluiri despre el, de la tribuna Senatului, astfel incit actualul ministru al Apararii nu isi va atinge visul de a deveni premier, in anul viitor. Presedintele PRM a adaugat ca detine aceasta informatie de la "surse din Palatul Cotroceni".
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania protesteaza si condamna "ferm" tentativele de reabilitare a maresalului Ion Antonescu
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) protesteaza si condamna "ferm" tentativele de reabilitare a maresalului Ion Antonescu, personalitate "atit de controversata" a istoriei Romaniei, implicata intr-un razboi "cu imense sacrificii umane", se arata intr-un comunicat.
FCER a luat act "cu consternare" despre dezvelirea, de catre reprezentanti ai unor "forte nationalist-sovine", la 1 iunie a.c., a unui monument in cinstea "celui care a obladuit asasinarea, la sfirsitul lui iunie 1941, a mii de evrei la chestura Politiei iepsene, in <Trenurile Mortii>", si pe care il considera "raspunzator de acest genocid".
"Din ordinul aceluiasi Antonescu aveau sa se desfasoare deportarile in masa ale evreilor din Basarabia si Bucovina de Nord, ca si din unele orase din Bucovina de Sud si din Moldova, deportari in care aveau sa piara, pentru unica <vina> de a fi fost evrei, alti peste o suta de mii de oameni", se precizeaza in comunicatul FCER.
FCER aminteste de "gestul si cuvintul Reginei-mama Elena", din anul 1941, pentru salvarea, la Roman, a citorva sute de evrei din "Trenurile Mortii" sau pentru sistarea altor actiuni de deportare.
"De ce nu s-au inaltat si dezvelit monumente in onoarea celor care s-au impotrivit, in acei ani, acelor masacre?! (…) Cum va fi primita de opinia publica interna si internationala dezvelirea acestei statui, act cu grave implicatii pentru imaginea Romaniei in lume?!", se intreaba retoric Comitetul Director al FCER.
In finalul comunicatului, FCER isi exprima speranta ca tarile democrate care "s-au opus fortelor hitleriste si celor asociate lor" vor intelege ca acest act si aceste "tentative de reabilitare a Maresalului Ion Antonescu – care, ca aliat al Axei, a declarat razboi Aliatilor – nu reprezinta poporul roman si noile forte demicratice ale tarii".
Maresalul Ion Antonescu, militarul care a preluat puterea in Romania in 1940, dupa abdicarea Regelui Carol al II-lea, a fost comemorat, vineri, la 55 de ani de la moartea sa, la biserica "Sf. Imparati Constantin si Elena", din Capitala. La slujba de pomenire si la dezvelirea, in curtea bisericii, a unui bust al Maresalului Antonescu, au luat parte politicieni, printre care liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor si senatorul Ilie Ilascu, veterani de razboi, citiva tineri si fostul sef al Statului Major General, generalul de corp de armata Mircea Chelaru
(M.C.)

Comentarii