"Sint constient acum ca nu impresionez multa lume"

sâmbătă, 18 noiembrie 2000, 00:00
8 MIN
 "Sint constient acum ca nu impresionez multa lume"

"In domeniul contrabandei cu tigari, cafea si alcool, apreciez ca principalele retele au fost neutralizate", a spus Constantinescu, adaugind ca au fost trimisi in judecata pentru comiterea acestor acte peste 800 de inculpati, dintre care unii in mai multe dosare. Pentru luare si dare de mita, trafic de influenta, fals si uz de fals, "savirsite de persoane cu functii importante in institutii de stat, si nu de functionari marunti", au fost solutionate prin rechizitoriu 1545 de dosare, fiind trimisi in judecata peste 2.200 de inculpati, din care peste 50 la suta au fost deja condamnati. Seful statului a apreciat ca problema fundamentala a Romaniei este nerespectarea legii. "Problemele cu care se confrunta Romania si romanii sint efectele nerespectarii legii", a afirmat Constantinescu, adaugind ca "degeaba vor fi mai multe investitii in Romania, degeaba vom fi sustinuti prin programe financiare externe si vom primi bani mai multi, degeaba vom avea granite sigure, libertate, pace, daca vom continua sa nu respectam legile, daca hotia, crimele, imbogatirea ilegala pe spinarea altora, inselaciunea, minciuna vor prolifera". "Sint constient acum ca nu impresionez pe prea multa lume, dar cifrele sint singura dovada ca s-au facut lucruri importante, in ciuda campaniei orchestrate, de indiferenta si ostilitate".
Textul integral al declaratiei presedintelui Constantinescu la patru ani de mandat
"Se implinesc astazi patru ani de cind am fost ales presedintele Romaniei. Tot astazi se implinesc patru luni de cind am anuntat public decizia mea de a nu mai candida pentru un nou mandat la functia suprema in stat. De aceea, ma simt de doua ori dator sa ma adresez acum cetatenilor Romaniei. Am promis in noaptea de 17 noiembrie 1996 ca Romania va deveni un stat in care domneste legea. Stiam atunci, cum stiu si acum, ca, intr-un sistem democratic, respectarea legii este prima conditie pentru a putea trai in bunastare si stabilitate.
Am acum datoria sa va spun ceea ce am facut atit in ultimii patru ani, cit si in ultimele patru luni. Nu voi vorbi despre succese de politica externa, despre actuala redresare economica, nici despre marile crize pe care a trebuit sa le rezolv in timpul mandatului. Voi vorbi numai despre ceea ce cred ca este, in acest moment, problema fundamentala a Romaniei, si anume nerespectarea legii. Problemele cu care se confrunta Romania si romanii sint efectele nerespectarii legii. Degeaba vor fi mai multe investitii in Romania, degeaba vom fi sustinuti prin programe financiare externe si vom primi bani mai multi, degeaba vom avea granite sigure, libertate, pace, daca vom continua sa nu respectam legile, daca hotia, crimele, imbogatirea ilegala pe spinarea altora, inselaciunea, minciuna vor prolifera.
Iata de ce, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate este un obiectiv strategic pentru salvarea Romaniei. Am facut eforturi pentru a coordona activitatea institutiilor cu atributii in domeniu, care actionau izolat si ineficient. Ma vad silit din nou sa citez niste cifre ca sa oglindesc ceea ce s-a realizat si pentru a da oamenilor incredere. Sint constient acum ca nu impresioneaza pe prea multa lume, dar este singura dovada ca s-au facut lucruri importante, in ciuda campaniei orchestrate, de indiferenta si ostilitate, pentru ca nu este vorba numai de mine. Este vorba de munca unor institutii si a unor oameni, e drept, nu foarte multi, care si-au dedicat toate eforturile construirii unei societati bazate pe cinste si dreptate.
In cei patru ani ai mandatului meu au fost finalizate si trimise instatelor de judecata peste 3.500 de dosare privind marea coruptie si crima organizata. Deja in peste 1000 din cazuri au fost pronuntate sentinte de condamnare cu pedepse privative de libertate. Sigur, inca nu in toate, dar puterea Presedintelui, ca si a celorlalte institutii ale statului, se opreste la usa tribunalului.
In domeniul infractiunilor bancare, condamnari semnificative la inchisoare au primit persoane din conducerea CreditBank si Bancoop. Sint judecati autorii falimentelor de la Bancorex, Dacia Felix, SAFI, Caritas, Gerald si FNI. In total, in acest domeniu, peste 1.350 de persoane au fost trimise in judecata. In domeniul evaziunii fiscale si al altor infractiuni asociate au fost instrumentate de politie si parchet 6.700 de dosare.
In domeniul contrabandei cu petrol si produse petroliere, au fost anchetate afacerile cu motorina din perioada 1994-1995, operatiunea "Solventul", operatiunea "Jimbolia", precum si o serie de fapte ilicite cu grad mare de periculozitate, din activitatea Companiei Nationale a Petrolului. Cazurile solutionate s-au soldat cu peste 80 de condamnari, iar in alte aproape 1.900 de dosare solutionarea la Parchet si in Justitie este in curs.
Pentru falimentarea flotei comerciale si afaceri ilicite cu ingrasaminte chimice, au fost trimise in judecata 80 de persoane, cu condamnari mergind pina la 12 ani de inchisoare.
In domeniul contrabandei cu tigari, cafea si alcool, apreciez ca principalele retele au fost neutralizate. Au fost trimisi in judecata peste 800 de inculpati, dintre care unii in mai multe dosare.
Pentru luare si dare de mita, trafic de influenta, fals si uz de fals, savirsite de persoane cu functii importante in institutii de stat, si nu de functionari marunti, au fost solutionate prin rechizitoriu 1.545 de dosare, fiind trimisi in judecata peste 2.200 de inculpati, din care peste 50% au fost deja condamnati.
Actiunile de descoperire si pedepsire a infractorilor s-au facut fara nici un fel de restrictii sau interventii politice. Nu am ezitat in aplicarea legii, indiferent cine au fost cei care au incalcat-o, fosti ministri, prefecti si primari, directori de banci, ofiteri superiori, magistrati, oameni politici.
Am fost intrebat ce s-a facut in ultimele patru luni. Politia a instrumentat peste 16.000 de cazuri, aducand la bugetul statului 125 miliarde de lei proveniti din recuperari, amenzi si din valorificarea bunurilor confiscate. Valoarea drogurilor confiscate in aceasta perioada s-a ridicat la 13 miliarde de lei.
Toate aceste actiuni privesc siguranta nationala. Deci ne privesc pe noi toti, ca popor. Pentru ca uriasele averi ilicite adunate in Romania in ultimul deceniu si cu precadere in primii sase ani sint in legatura directa nu numai cu saracirea masiva a populatiei, dar si cu descalificarea Romaniei ca stat de drept. Aceasta nu inseamna ca am scapat din vedere problema sigurantei cetateanului, care ne priveste pe fiecare in parte. Operatiunea Luna impotriva clanurilor mafiote care tilhareau, sechestrau persoane, percepeau taxe de protectie si organizasera retele de prostitutie a fost un succes. La fel ca si recenta operatiune indreptata impotriva hotilor de buzunare si a hotilor de masini. Odata cu inceperea anului scolar, am verificat daca se respecta hotararea privind prezenta jandarmilor in scoli, pentru a impiedica agresiunile impotriva elevilor si patrunderea in zona a traficantilor de droguri.
Trebuie, odata pentru totdeauna, sa intram intr-o lume a legii si a ordinii, garantia unei vieti mai bune pe care fiecare dintre noi si-o doreste.
Dar pentru aceasta, trebuie mai intii ca aceia care conduc sa respecte legea. Dezvaluirile din ultimul an arata ca afacerile grave de contrabanda din perioada 1994-1995 erau cunoscute si coordonate de cele mai inalte autoritati ale statului. Sint acum in masura sa anunt ca in cazul Jimbolia rechizitoriul este incheiat, iar in cazul contrabandei cu motorina derulate in aceeasi perioada prin intermediul Ministerului Agriculturii cercetarile au fost finalizate. In cazul "Jimbolia", zeci de mii de tone de petrol, trenuri intregi, au fost transportate noaptea spre Iugoslavia cu sprijinul Politiei vamale, Ministerului Transporturilor, al Jandarmeriei locale, sub supravegherea Serviciului Roman de Informatii. Alaturi de vagoane cu arme. In conturile SRI s-au depistat intrari de bani din perioada 1994-1995, rezultate din incalcarea embargoului impus Iugoslaviei, deci si a angajamentelor internationale asumate de statul roman, inregistrate ca prestari de servicii pentru societatile care faceau contrabanda.
Nu a fost si nu este usor sa cauti adevarul, mai ales in investigarea unor cazuri de coruptie grave, care au cuprins institutiile statului. Rezistenta a fost extrem de puternica. Proba cea mai clara a acestei rezistente am obtinut-o in ultimele patru luni si ea s-a manifestat prin violenta cu care am fost atacat de aproape toate fortele politice angrenate in campania electorala, desi eu am anuntat ca nu mai candidez pentru un nou mandat. In acest comportament se intrevad presiunile grupurilor de interese, care nu doresc ca actiunile pe care le-am declansat sa continue, ci vor ca ele sa inceteze.
Un exemplu recent al usurintei cu care se incalca legile in Romania il gasim chiar in actuala campanie electorala prezidentiala. Ea a inceput cu un fals grosolan, cunoscut de toata lumea: listele cu semnaturi de sustinere a candidatilor sint pline de neregularitati. Ca presedinte, nu pot sa admit aceasta inselatorie crasa. Toti cei care au cercetat listele respective au observat ca exista numeroase falsuri, ca nu s-a respectat legea electorala, care prevede foarte clar modul in care se intocmesc aceste liste si responsabilitatea care revine celor care gireaza pentru fiecare semnatura in parte. Cind presa a descoperit falsuri grosolane, nu s-a luat nici un fel de masura. M-am asteptat ca autoritatile si organizatiile civice sa intervina. Atitudinea Biroului Electoral Central a fost cel putin superficiala, iar declaratia prin care s-a afirmat ca la verificarea listelor prin sondaje nu s-a gasit nimic suspect este cinica. Toti cei care au facut verificari au dat de la prima incercare numai peste fraude. Cer Procurorului General de pe langa Curtea Suprema de Justitie sa se sesizeze imediat asupra acestor ilegalitati, pe baza datelor existente in presa. Cer, de asemenea, sefului Politiei Romane sa coopereze cu Parchetul pentru a demara urgent o ancheta, care sa cerceteze toate cazurile de fals, iar cei vinovati sa fie pedepsiti conform legii, pentru a pune capat pe viitor acestor fraude.
Un alt exemplu care ma face sa ma intreb la ce sint bune legile, daca ele nu se aplica, priveste activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Unii dintre membrii Colegiului, platiti la nivelul unui secretar de stat, dovedesc totala superficialitate si dezinteres. Am promovat aceasta lege in decembrie 1999. Rezultatele ei sint practic nule. Nu au fost verificati in ceea ce priveste colaborarea cu Securitatea nici parlamentarii actuali, nici majoritatea candidatilor pentru viitorul Parlament. Am descoperit de asemenea carente in aplicarea Legii privind declararea si controlul averilor demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere.
Cel mai important lucru, caruia i-am dedicat toate fortele in ultimii patru ani, a fost sa construim un stat de drept in care legile sa fie respectate si sa asiguram principiul ca dreptatea este stabilita numai prin Justitie. Daca nu reusim acest lucru, ne asteapta fie dictatura, fie haosul. Si atunci vom pierde toti, fie bogati, fie saraci si indiferent de optiunile politice.
In 17 iulie, cind am anuntat ca nu voi mai candida pentru un nou mandat, v-am adresat intrebarea: ?Dorim sa traim intr-o tara a hotiei si a minciunii, sau intr-o tara a cinstei si a adevarului?? Va asigur ca, in ceea ce ma priveste, pina in ultima ora a mandatului meu voi veghea ca legea si adevarul sa fie respectate. Depinde de fiecare dintre dumneavoastra daca in viitor vom trai intr-o lume a faradelegii sau intr-o lume a legii".
(M. PASCU)

Comentarii