Revolta a navalistilor

marți, 05 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Revolta a navalistilor

Circa 500 de angajati ai santierului au protestat, in cursul diminetii de ieri, in fata birourilor administratiei si au depus pe aleea principala opt sicrie. Protestatarii au incercat sa vorbeasca cu directorul santierului, insa acesta a acceptat sa stea de vorba cu ei abia dupa o ora. Directorul general Alexandru Stoian le-a spus muncitorilor ca, in urma unei anchete administrative, s-a stabilit ca nici un salariat al santierului naval nu este vinovat de producerea accidentului de pe nava Anapolis. In timpul protestului, ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, presedintele Oficiului pentru Recuperarea Creantelor Bancare (actionarul majoritar al santierului), Ionel Balanescu, impreuna cu reprezentanti ai conducerii santierului, ai Parchetului Constanta, Capitaniei Zonale Constanta si Inspectoratului Teritorial pentru Protectia Muncii au inceput o ancheta, la sediul Santierului Naval Constanta.
Salariatii reclama conditiile grele de munca si spun ca sint nevoiti sa-si procure singuri echipamente de protectie. Muncitorii acuza conducerea santierului ca nu curata si nu degazeaza conform normelor internationale navele aduse la reparatii. Navele ar trebui sa fie curatate in largul marii, insa muncitorii spun ca aceasta operatiune se efectueaza in santier, in timp ce ei lucreaza. Angajatii santierului sustin ca, in urma cu doua saptamini, au mai declansat un protest spontan fata de conditiile de munca.
Ministrul Privatizarii Ovidiu Musetescu a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca, incepind de miercuri, nava Anopolis, la bordul careia au murit zece muncitori intr-un incendiu produs intr-un tanc petrolier, a fost arestata, iar armatorul vasului este in litigiu cu Santierul Naval Constanta (SNC).
Musetescu a declarat, dupa discutiile cu salariatii SNC, ca in santier nu sint respectate normele de protectie a muncii. El a dispus o analiza a conditiilor in care navalistii isi desfasoara activitatea de zi cu zi, pentru ca, in opinia lui, au fost incalcate normele legale in vigoare.
Ovidiu Musetescu a precizat ca administratia santierului naval va raspunde intrebarilor procurorilor, in cazul mortii celor zece muncitori de pe nava Anopolis, pentru ca legislatia prevede responsabilitati ale directorilor societatii legate de coordonarea muncii si de cea administrativa.
Ministrul Privatizarii a mai spus ca a rezultat "destul de convingator" faptul ca s-au exercitat presiuni asupra muncitorilor, pentru ca acestia sa accepte sa lucreze in conditii de munca nesigure si foarte periculoase. Frica pierderii locurilor de munca i-a determinat pe salariati sa-si asume acest risc, a adaugat Musetescu.
Pe linga ajutoarele pe care familiile celor decedati le primesc de la SNC, sindicat, Guvern si Consiliul Judetean, specialistii in litigii marine incearca sa extinda asigurarea contractata de armatorul navei, firma Devanco din Pireu, si asupra celor care au lucrat pe vas.
Directorul Nicolae Voinoiu, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Protectia Muncii, care s-a deplasat la Constanta pentru a investiga cauzele accidentului, a declarat ca, pina in acest moment, singura certitudine este ca incendiul de la bordul navei s-a produs din cauza acumularilor de gaze aprinse dintr-o sursa neidentificata inca.
Voinoiu sustine ca, deocamdata, nu se poate spune ca nu au fost respectate conditiile de protectie a muncii pe nava Anopolis. El a precizat ca, din data de 23 mai, cind a avut loc precedenta explozie pe nava, Inspectoratul teritorial de munca a dispus aerisirea permanenta a acesteia si monitorizarea curentilor si a atmosferei de lucru de pe vas.
"Din primele verificari, am constatat ca toti muncitorii aveau contracte individuale de munca. In cursul dupa-amiezii voi discuta cu directorul general al SNC, iar joi dimineata cu salariati ai santierului. De asemenea, va fi facuta o expertiza tehnica amanuntita a navei, pentru a se stabili cu exactitate cauzele producerii incendiului", a mai spus Voinoiu.
Familiile celor zece muncitori care au murit in urma incendiului izbucnit pe petrolierul Anopolis vor primi ajutoare banesti de la administratia Santierului Naval Constanta, de la Guvern si de la sindicatul societatii.
Conducerea Santierului Naval Constanta a decis ca fiecare familie sa primeasca din partea societatii 19,5 milioane de lei, iar sindicatul le va acorda cite cinci milioane de lei. Ministrul APAPS, Ovidiu Musetescu, a promis ca Guvernul va stabili, in sedinta de joi, cu ce suma va ajuta familiile indoliate.
Salariatii Santierului Naval Constanta vor fi audiati de sase procurori de la Parchetul Constanta. Ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, le-a cerut salariatilor sa fie cit mai sinceri cu putinta, pentru ca nici un angajat nu va fi concediat pentru adevarurile spuse in timpul anchetei.
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marian Sirbu, va propune, in sedinta de Guvern de joi, acordarea unor ajutoare de urgenta, in valoare de 10-15 milioane de lei, pentru familiile celor zece muncitori. Sirbu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca masurile care vor fi luate in cazul in care anchetatorii vor stabili ca nu au fost respectate normele de protectie a muncii la Santierul Naval vor fi foarte severe, intrucit acest lucru ar insemna "o incalcare grava a legislatiei".
In urma incendiului declansat alaltaieri, in tancul petrolier al navei sub pavilion maltez Anopolis, si-au pierdut viata zece muncitori, angajati ca sudori si lacatusi ai Santierului Naval Constanta. Potrivit primelor cercetari, la bordul petrolierului se executau lucrari de inlocuire a unor bucati de tabla, dupa ce peretii afectati erau decupati cu oxigen si propan. Pentru ca nava nu era curatata de reziduuri petroliere, gazele emanate, in contact cu autogenul, au dus la producerea deflagratiei. Muncitorii aveau virste cuprinse intre 24 si 42 de ani. Cei mai multi dintre ei erau casatoriti si aveau copii. (M.P.)

Comentarii