Saboteaza sau nu Romania politica SUA?

miercuri, 20 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Saboteaza sau nu Romania politica SUA?

Recentele afirmatii din presa internationala privind presupuse achizitii de armament romanesc de catre Irak sint "minciuni sfruntate, fabricate" cu scopul de a perpetua embargoul nedrept impus Irakului, a declarat ieri ambasadorul irakian la Bucuresti, Saad H. Majid. "Administratia americana si cea britanica s-au obisnuit sa difuzeze din cind in cind minciuni despre incheierea unor tranzactii vizind procurarea de armament de catre Irak, nu este nimic nou in asta, ne-am obisnuit deja", a afirmat diplomatul irakian. Intrebat care este, in opinia sa, scopul difuzarii acestei informatii in acest moment, el a precizat ca "statele mentionate urmaresc sa mentina embargoul nedrept impus Bagdadului, printr-un nou plan, intitulat ?sanctiuni inteligente?, care nu face altceva decit sa perpetueze aceste sanctiuni, desi numeroase state, chiar membre ale Consiliului de Securitate al ONU, se opun lui". "Statele Unite si Marea Britanie au pus la cale aceasta mascarada cu unicul scop de a mentine acest embargou, acuzind state prietene ca exporta armament in Irak, ceea ce este o minciuna sfruntata. Acest lucru a fost foarte clar exprimat chiar de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, de premierul Adrian Nastase, precum si de autoritati romane din domeniul armamentului", a afirmat Saad H. Majid.
Parlamentarii romani care au fost in Irak neaga tot
Parlamentarii care au efectuat, in luna februarie, o vizita la Bagdad, Mihai Lupoi, Nicolae Iorga, Cristian Buzea (PRM) si Nicolae Sersea (PDSR) au negat, miercuri, acuzatiile aduse intr-un raport publicat de ziarul "New York Times" privind implicarea lor in perfectarea unor contracte de armament, prin eventuale intrevederi pe care l-ar fi avut pe aceasta tema cu reprezentanti ai serviciilor secrete irakiene.
Senatorul PRM Nicolae Iorga a calificat aceste acuzatii drept "timpenii uluitoare", considerind ca "se fabuleaza pe aceasta tema". El a precizat, ca a intreprins acum cinci luni o vizita particulara in Irak, fara sa mai iasa de atunci din tara si fara sa afecteze veniturile romanilor, si ca profesia lui de avocat nu are legatura cu serviciile secrete. "A spune ca exista o legatura intre mine, ca avocat, si serviciile secrete irakiene este de o stupiditate fara egal", a spus Iorga. In opinia sa, "exista romani care alimenteaza si mint, in continuare, Occidentul in chestiuni care pun tara intr-o lumina defavorabila".
Deputatul PSD Nicolae Sersea a declarat ca deplasarea sa in Irak nu a avut nici o legatura cu serviciile secrete irakiene si ca informatia din "New York Times" este "infantila".
"Este o timpenie, este ca si cind mi-ar spune cineva mie ca azi noapte m-am iubit cu Papa de la Roma", a adaugat Sersea, aratind ca aceste afirmatii sint "iesite din comun". Potrivit lui Sersea, astfel tratative cu serviciile secrete irakiene pentru livrare de armament "nu se fac intr-o delegatie complexa ca specialitati, formata din preoti, parlamentari, artisti, directori, economisti, cum a fost delegatia romana".
Deputatul PRM Cristian Buzea a declarat, la rindul sau, ca nu a participat la nici o intilnire care sa fie suspectata de implicare in perfectarea unor contracte de armament si ca discutiile pe care le-a avut in Irak au fost "superficiale, de contact si au avut loc intr-un grup larg". El considera ca "se incearca o compromitere a relatiilor Romaniei cu Irakul, in conditiile in care exista o batalie pentru piata irakiana".
Senatorul PRM Mihai Lupoi a declarat ca afirmatiile din articolul publicat, simbata, de "New York Times" sint "prostii", deoarece vizita intreprinsa in Irak de o delegatie de oameni de afaceri si parlamentari a fost facuta cu aprobarea ONU, adaugind ca au existat intilniri doar cu oficiali de la Bagdad. "Nu m-am intilnit cu nimeni in particular", a spus Lupoi. Mihai Lupoi a aratat ca acuzatiile recente aduse Romaniei, de incalcare a embargoului impus Irakului, fac parte din "jocurile marilor traficanti de arme" care au interese in zona. Senatorul PRM spune ca, in cursul acelei vizite, nu s-a pus nici un moment problema unei negocieri intre Romania si Irak pentru vinzarea de armament.
El a spus ca Romania nu a exportat armament in Irak, insa produsele romanesti ar fi putut ajunge la Bagdad prin intermediari de pe terte piete. Potrivit senatorului PRM, irakienii sint interesati sa cumpere de la producatorii romani piese de schimb pentru armamentul achizitionat inainte de 1989. Mihai Lupoi afirma, pe de alta parte, ca este posibil ca dispozitive de ghidare a rachetelor fabricate in Romania sa fi ajuns in Irak prin intermediari, care le-au vindut Bagdadului dupa ce le-au cumparat de la producatorii romani.
Senatorul PRM considera ca Romania nu ar fi putut incalca embargoul impus Irakului fara ca fortele armate ale Statelor Unite, aflate in zona, sa sesizeze acest lucru si sa intervina. "Au aterizat avioane cu armament si nu au stiut americanii?!"
"Cum a ajuns armamentul acolo, din moment ce porturile din Iordania si Siria sint blindate de agenti americani?!", a adaugat Lupoi.
(M.P.)

Comentarii