Se va infiinta Consiliul National al persoanelor virstnice

joi, 08 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Se va infiinta Consiliul National al persoanelor virstnice

Secretarul de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Simona Marinescu, a declarat, in plenul Senatului, ca infiintarea Consiliului National al persoanelor virstnice si legea privind asistenta sociala a acestei categorii sociale fac parte din programul de reforma socio-economica pe care Guvernul doreste sa il aplice in folosul persoanelor de virsta a treia. Consiliului National al persoanelor virstnice propune masuri pentru imbunatatirea nivelului de trai al persoanelor in virsta. Consiliul este format din presedintii Consiliilor judetene ale persoanelor virstnice, presedintii organizatiilor centrale ale pensionarilor, cite un reprezentant al Ministerelor Sanatatii, Muncii si de Finante, al Comisiei pentru Statistica si al Secretariatului de stat pentru persoanele cu handicap. Activitatea Consiliului se desfasoara pe baza de voluntariat, cu exceptia secretariatului tehnic, asigurat de 10 persoane. Fondurile necesare organizarii si functionarii Consiliului National al persoanelor virstnice se suporta de la bugetul de stat si sint estimate la circa trei miliarde de lei anual.
Senatorii au incercat, sa adopte si legea privind asistenta sociala a persoanelor in virsta, dar au aminat ultimele doua articole, deoarece senatorul PD Dan Vasiliu a propus introducerea unei sectiuni care sa prevada dispozitii speciale referitoare la ajutorarea persoanelor in virsta. Senatul a decis trimiterea amendamentelor propuse la Comisia de munca si protectie sociala si discutarea lor dupa ce aceasta comisie se va pronunta.
Conform articolelor votate pina la intreruperea sedintei, persoanele in virsta care vor beneficia de prevederile acestei legi se vor bucura in continuare si de alte forme de protectie sociala, masurile prezentei legi urmind a completa reglementarile sistemului asigurarilor sociale. Proiectul de lege, propus de MMPS, se adreseaza persoanelor in virsta care se afla in situatia de pierdere totala sau partiala a autonomiei, nevoile acestor persoane urmind a fi stabilite pe baza unei grile nationale de evaluare, care sa prevada criteriile de incadrare in grade de dependenta. Grila va aprobata de Guvern la propunerea MMPS.
Legea va oferi persoanelor in virsta o serie de servicii comunitare, realizate doar cu consimtamintul acestor persoane. Batrinii vor putea fi, astfel, ingrijiti permanent sau temporar la domiciliu, intr-un camin ce le va fi destinat in mod special sau in centre de zi, cluburi pentru virstnici, case de ingrijire temporara, apartamente si locuinte sociale. Finantarea serviciilor de asistenta sociala si a prestatiilor prevazute de lege se va face de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Persoanele care dispun de venituri proprii si sint ingrijite in caminele organizate vor avea obligatia sa plateasca lunar o contributie de intretinere, stabilita pe baza costului mediu lunar de intretinere. Votul final al Senatului in legatura cu ultimele doua articole ale legii urmeaza sa fie dat saptamina viitoare. (M. PASCU)

Comentarii