SN "Tutunul Romanesc" ar putea fi privatizata pe bucati

sâmbătă, 19 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 SN "Tutunul Romanesc" ar putea fi privatizata pe bucati

Privatizarea Societatii Nationale " Tutunul Romanesc" (SNTR) a intrat in linie dreapta. Raportul de evaluare a societatii, intocmit de cosortiul format din ABN Amro, Danubius Securities, Musat si Asociatii si Arthur Andersen, a fost finalizat si urmeaza sa fie avizat de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA). Termenul final pentru depunerea ofertelor expira la jumatatea lunii martie. Pina acum au fost depuse 14 oferte. Desi, unele dintre acestea au venit din partea unor mari firme, cum ar fi British American Tobacco si Philip Morris, surse din cadrul Ministerului Agriculturii sustin ca ofertele sint mult sub asteptari situindu-se in jurul valorii de 20 de milioane de dolari, suma ce echivaleaza cu profitul brut anual al societatii. Aceleasi surse apreciaza ca valoarea reala la care treubuie vinduta societatea este de cel putin 100 de milioane de dolari intrucit investitorul isi poate amortiza investitia in cca 5 ani.
Surse din cadrul Societatii Nationale " Tutunul Romanesc" se abtin deocamdata sa faca aprecieri referitoare la procesul de privatizare motivind ca este o faza preliminara de depunere a ofertelor si orice comentariu este prematur. " Va fi anlizata si posibilitatea ca SNTR sa fie vinduta pe structuri operationale. Spre exemplu, fiecare fabrica ar putea fi vinduta unui alt investitor impreuna cu una, doua din fabricile de fermentare a tutunului cu care lucreaza" declara surse din cadrul MAA.
Nici reprezentantii "Tutunului Romanesc" nu exclud aceasta posibilitate, considerind ca privatizarea este vazuta ca un proces deschis si se poate face prin licitatie sau prin negociere directa. O privatizare prin divizare ar crea insa probleme fabricilor de fermentare care nu ar fi incluse in procesul de privatizare intrucit, in prezent, acestea au piata de desfacere asigurata de societatea-mama.
Chiar daca in ultimii ani, in Romania, mai multi producatori privati (in special mari firme cu traditie in domeniu) si-au deschis capacitati de productie , marcile produse de SNTR continua sa detina peste 50 la suta din piata romaneasca a tigaretelor, in ultimii ani constatidu-se o reorientare a consumatorilor catre tigaretele cu filtru produse de societate. Astfel, ponderea vinzarilor la aceste tigarete a crescut de la 20 la suta la peste 30 la suta, odata cu introducerea unor sortimente noi si reproiectarea unora mai vechi. Pentru ca activitatea SNTR a fost intotdeauna profitabila, si veniturile statului roman provenite din impozite si taxe colectate de la societate au atins anual valori considerabile. SN "Tutunul Romanesc " are in prezent 16 unitati de productie, 6 fabrici de tigarete, 9 de fermentare si una de reparatii mecanice, toate aflindu-se in proces de modernizare si retehnologizare. (Lidia Truica)

Comentarii