Timofte demasca tradatorii din SRI

marți, 15 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Timofte demasca tradatorii din SRI

Punct final in scandalul "Timofte – KGB"? Deocamdata, au fost identificati numai ofiterii superiori care au fabricat dosarul presupusei legaturi intre directorul SRI si serviciile secrete sovietice. Faptul ca, in interiorul unui serviciu secret, este posibila fabricarea unor dosare pentru oamenii politici apare ca un fenomen extrem de grav, cu efecte dintre cele mai nefaste pentru atmosfera poltica romaneasca. Acum s-a mers pina la capat cu ancheta, tocmai pentru ca Timofte este seful acestui serviciu, dar, oare, citi politicieni se mai afla in aceeasi situatie?
Serviciul Roman de Informatii a dat publicitatii, ieri, numele a sase ofiteri superiori ai sai implicati in scandalul Timofte-KGB, cel mai inalt in grad fiind generalul de brigada Bujorel Iamandi, fost sef al Diviziunii Protectie.
Potrivit unui comunicat remis ieri presei, Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI a decis inaintarea propunerii de trecere in rezerva a generalului de brigada Bujorel Iamandi. Cazul Iamandi va fi discutat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, a precizat, dupa anuntarea rezultatelor reuniunii Biroului Executiv, presedintele Comisiei parlamentare SRI, Ion Stan. Alti trei colonei si doi locotenenti-colonei din SRI au fost gasiti vinovati de "fabricarea" documentului impotriva lui Timofte. Astfel, conducerea SRI a decis eliberarea din functie si trecerea in rezerva a coloneilor Constantin Sprianu, seful sectiei judetene Suceava, si Marin Gheorghe, loctiitorul sefului Diviziei Contraspionaj, precum si a locotenent-colonelului Lucian Vasileniuc, fost loctiitor al sefului Diviziei de Aparare a unitatii si integritatii teritoriale. In acelasi caz au fost eliberati din functie si pusi la dispozitia SRI colonelul Paul Iordache, seful Diviziei Generale Contraspionaj, si locotenent-colonelul Dan Corduneanu, seful sectiei judetene Neamt.
"Punerea in circulatie a unui asemenea document constituie o abatere deosebit de grava, in anumite situati cu implicatii penale", se arata in comunicatul Biroului de Presa al SRI. Potrivit SRI, divulgarea unor asemenea date neverificate, pentru a fi folosite in scopuri politice, reprezinta "o incalcare a dispozitiilor exprese din articolul 26 a Legii 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei si a articolului 36 din Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI".
Cazul va fi analizat in CSAT
Intreaga intrumentare a cazului a fost posibila dupa ce directorul SRI a dispus constituirea unui colectiv care sa evalueze actul managerial la toate nivelele de conducere a serviciului si sa stabileasca oportunitatea sesizarii Parchetului Militar. Iamandi ocupa functia de sef al Diviziunii Protectie in 1998, an in care a fost reluata nota ce includea numele actualului director SRI. SRI a anuntat, la 15 martie, eliberarea generalului de brigada Bujorel Iamandi din functia de sef al Diviziunii de Protectie si punerea sa la dispozitia institutiei. Oficial, masura era justificata prin "necesitatea optimizarii" activitatii. Insa, SRI a descoperit, in urma unei anchete interne, ca numele actualului director al institutiei, Radu Timofte, a fost inclus "abuziv", alaturi de alte personalitati, intr-un material "fabricat la ordin" de cadre SRI in 1993, care a fost reluat intr-o nota intocmita, in 1998 si 2000, de aceleasi persoane. Concluzia comisiei este ca documentul "nu are nici o baza reala, contine falsuri si sugereaza interpretari tendentioase", fiind vehiculat, "nu intimplator", in imprejurari legate de unele interventii publice ale lui Radu Timofte. Verificarea a inceput la solicitarea directorului si in urma aparitiei unor articole pe acest subiect in presa straina, care au creat suspiciune in colaborarea cu UE si NATO. In prima zi de audieri, deputataul PNL George Serban a prezentat un document fara antet si stampila, despre care a spus ca ar proveni din SRI, iar in urmatoarea zi, fostul director al SRI Virgil Magureanu a apreciat ca acest document are la origine "o scurgere de informatii" din SRI, care trebuie sa se fi petrecut "si cu asentimentul cuiva de acolo, probabil la comanda vreunui factor politic". Potrivit presedintelui Comisiei parlamentare SRI, documentul comisiei de ancheta interna a serviciului va fi trimis la CSAT.(D.P.)

Comentarii