Ton liber pentru ancheta RomTelecom

miercuri, 04 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Ton liber pentru ancheta RomTelecom

Ceea ce parea un scandal cu iz politic – comisioanele ilegale primite de diversi oficiali la privatizarea RomTelecom – s-a transformat intr-o ancheta propriu-zisa. Ministrul Privatizarii spune ca "in cel mai bun caz" comisionul privatizarii trebuia platit de Romtelecom si nu de FPS. In plus, valoarea onorariului incasat de Goldman Sachs trebuia sa fie numai de 6,75 milioane de dolari, in loc de 9 milioane de dolari.
Fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis a fost audiat, miercuri, timp de patru ore, de politistii Directiei Cercetari Penale (DCP) in legatura cu privatizarea RomTelecom.
La iesirea din sediul DCP, Sorin Pantis a declarat presei ca au fost intrebari tipice in astfel de cazuri, adaugind ca politistii nu l-au mai convocat pentru alta intilnire. El a refuzat sa dea alte amanunte.
In cursul zilei de joi politistii ar urma sa-l audieze pe fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat Radu Sirbu, iar pentru vineri a fost convocat la DCP fostul directorul RomTelecom
La 12 iunie a.c., ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, declarase, la o audiere in Comisia de privatizare a Senatului, ca Inspectoratul General al Politiei face o "ancheta specifica" in legatura cu un comision de noua milioane de dolari acordat de FPS firmei Goldman-Sachs pentru consultanta oferita la privatizarea RomTelecom. Ancheta se efectueaza intrucit plata acestui "onorariu de succes" nu a avut temei legal.
Musetescu a apreciat ca "in cel mai bun caz" acest onorariu de succes trebuia platit de RomTelecom si nu de FPS. El a precizat ulterior presei ca a existat o hotarire a Consiliului de Administratie al FPS in baza careia s-a platit onorariul de succes catre Goldman Sachs. Ministrul Privatizarii le-a mai spus senatorilor din comisia de privatizare, ca si valoarea onorariului incasat de Goldman Sachs este contestata de Ministerul Finantelor Publice, intrucit aceasta firma ar fi trebuit sa obtina doar 6,75 milioane dolari, adica 1 la suta din suma obtinuta de statul roman pentru vinzarea Romtelecom, in loc de noua milioane de dolari.
Ovidiu Musetescu a precizat ca IGP a fost sesizat de Ministerul Finantelor, ca urmare a unui control, care a durat mai multe saptamini si a fost efectuat de o comisie mixta a acestui minister, impreuna cu ofiteri de politie. El a mai spus ca exista unele "concluzii nedezvaluite" ale acestui control.
Sirbu:"APAPS se preface ca legile nu au fost respectate"
In replica la afirmatiile lui Musetescu, Radu Sirbu declara ca ancheta cu privire la privatizarea Romtelecom si la comisionul acordat firmei Goldman-Sachs pentru consultanta oferita la privatizarea societatii reprezinta "punctul culminant in campania indreptata impotriva fostului FPS" si a sa personal. Sirbu spune ca acordarea comisionului a fost stabilita in baza unui act aditional la contractul semnat de consultanti cu Ministerul Comunicatiilor si a fost efectuata "cu stiinta" Comisiei de coordonare a privatizarii, conduse de primul ministru si din care faceau parte ministrul Justitiei, ministrul Finantelor, ministrul Apararii Nationale, ministrul Comunicatiilor, presedintele FPS si presedintele Romtelecom.
"Eu am fost numit la conducerea FPS cu zece zile inainte de semnarea contractului prin care se prevedea un comision fix de un milion de dolari si un comision de succes de 0,5%, dar nu mai mic de opt milioane de dolari", a spus Sirbu, precizind ca plata ar fi trebuit efectuata, conform aceluiasi contract, de Ministerul Comunicatiilor si Romtelecom. "Dupa ce contractul a fost semnat, consultantul a venit la Guvern, care a cerut FPS-ului sa dea banii. Eu am atras atentia ca FPS nu are nici o relatie contractuala si nu are un temei legal pentru achitarea sumei, motiv pentru care am cerut semnarea unui act aditional prin care FPS sa devina parte, ceea ce s-a si facut", a adaugat fostul presedinte al FSP. "Regret ca APAPS se preface ca nu intelege ca totul s-a intimplat cu respectarea legilor, nu numai a celor romanesti, ci si a celor internationale", mai spune Radu Sirbu. (D.P.)

Comentarii