Un nou pachet cu indicatii pretioase, lansat de premierul Adrian Nastase

vineri, 19 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Un nou pachet cu indicatii pretioase, lansat de premierul Adrian Nastase

Cea mai mare parte din interventia premierului Adrian Nastase a fost dedicata nemultumirilor, lucrurilor care nu merg asa cum ar dori Bucurestiul. Nastase a spus, de exemplu, ca in judetele Arad, Buzau, Covasna, Constanta, Galati, Olt, Satu Mare, Sibiu, Teleorman si Vilcea dialogul social dintre autoritatile locale, patronate si sindicate se desfasoara "anevoios". El a atras atentia prefectilor si presedintilor consiliilor judetene referitor la modul in care functioneaza comisiile de dialog social, in fiecare judet, cerindu-le sa procedeze dupa modelul folosit la nivel central, respectiv consultarea sindicatelor si a patronatului. "Atrag atentia prefectilor ca indeplinirea programului de guvernare nu se poate realiza decit pe baza functionarii unui parteneriat real, eficient, cu sindicatele," a mai spus primul-ministru.
O alta sursa de nemultumire este faptul ca Politia, Vama si Politia de Frontiera nu reusesc sa fie eficiente in combaterea traficului cu droguri si anihilarea retelelor de tranzit a stupefiantelor pe teritoriul tarii. "Atrag atentia ca trebuie sa declansam o operatiune nationala, cu accent in Bucuresti, pentru combaterea traficului si consumului de droguri" a spus Nastase pe ton imperativ.
Primul-ministru nu avea cum sa ocoleasca problema rromilor. "Sint de apreciat initiativele autoritatilor locale de asigurare de locuinte sau locuri de munca pentru rromi pentru integrarea lor in rindul majoritatii, dar nu sint firesti initiativele de a crea spatii de cazare izolate, numai pentru romi, locuri incercuite si pazite de gardieni", a afirmat Nastase.
In sistemul sanitar, si-a continuat Nastase reprosurile, se constata numeroase nereguli si disfunctionalitati, continuind sa se manifeste lipsa de disciplina financiara si blocaje financiare intre Casele judetene de asigurari si spitale. Observatia a fost, ca de obicei, dublata de o indicatie amenintatoare. "Atentionez prefectii, directorii Directiilor de Sanatate Publica si pe cei al Caselor judetene de asigurari sa stopeze aceste fenomene si cred ca trebuie sa se urgenteze campania de vaccin antigripal, mai ales pentru persoanele in virsta si copiii din colectivitati".
De la vaccinul antigripal, Nastase a trecut la lucrarile agricole de toamna. Premierul a cerut ca Ministerul Administratiei Publice sa verifice datele furnizate de Directiile agricole judetene referitoare la stadiul lucrarilor agricole de toamna, "pentru a nu exista tentatia ca cifrele raportate sa fie cosmetizate". Conform primului-ministru, se impune cresterea ritmului insamintarii griului, in special in judetele din zona a III-a de cultura.
In fine, premierul a mai spus ca, in perioada 1998-2000, au fost inregistrate pagube aduse fondului forestier in valoare de peste 189 miliarde de lei, "prin taieri ilegale de arbori si expoatare nerationala a padurilor".
Progrese
Dupa aceste subiecte, care au doar intr-o mica masura de-a face cu competentele prefectilor, Nastase a plonjat direct in politica externa. El i-a informat pe prefecti ca aprecierea fata de conduita Romaniei in contextul evenimentelor internationale, cumulata cu progresele inregistrate la principalii indicatori economici si in diverse alte domenii au dus la repozitionarea tarii noastre printre statele cu sanse importante de aderare la NATO.
Nastase a mai spus ca politica externa a Romaniei trebuie sa tina cont atit de climatul de incertitudine generat de evolutiile din Afganistan, cit si de posibilitatea aparitiei unor recesiuni economice generalizate.
Neezitind sa intre in detalii de politica externa, Nastase a mai spus ca Guvernul roman trebuie sa puna accent pe intarirea relatiilor economice cu Finlanda, in special in domeniile comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, industriei lemnului si protectiei mediulu.
La capitolul "altele" Nastase a gasit un subiect foarte interesant de discutie: Festivalul "George Enescu". El a spus ca avind in vedere "amploarea si succesul" Festivalului "George Enescu", viitoarea editie se va desfasura peste doi ani, in 2003, si nu peste trei ani, cum era programat, si va avea o durata de 7-10 zile, fata de trei saptamini cum este in prezent. (Dan POPA)

Comentarii