In cautarea corpului perfect…

joi, 08 martie 2007, 21:16
4 MIN
 In cautarea corpului perfect…

Influentati de "imaginea perfecta" a diverselor personalitati, de "look-ul" la moda, de importanta aspectului exterior in relatiile sociale, de tendinte si de noile metode, din ce in ce mai sofisticate, de a dobindi ceea ce altii deja poseda, dorim cu ardoare o schimbare, fie ca este vorba de kilograme, muschi sau riduri… De multe ori ne dorim ca aceasta schimbare sa se produca in cel mai scurt timp, pentru ca la urmatorul eveniment acest lucru sa se vada, sa putem fi admirati si, de ce nu, chiar invidiati. Dar, din pacate, nu exista acel ceva care sa "topeasca" peste noapte kilogramele in plus sau ridurile, indiferent de firma producatoare sau de pret.
Inainte de a incepe o dieta este bine sa luam in considerare mai multe elemente: nu exista dieta universal valabila, a pierde rapid kilogramele dorite nu reprezinta o metoda fiziologica nelipsita de riscuri, nu totul se rezuma la calorii sau la formule de calcul al greutatii. Indiferent cit de tentante si de promitatoare ar fi reclamele din reviste referitoare la produsele pentru slabit sau diete, indiferent cit de rapid sint estimate rezultatele pozitive, inaintea inceperii unei diete ar trebui consultat un medic nutritionist. Se impune, initial, o evaluare a starii generale de sanatate, apoi a greutatii ideale din punct de vedere medical, ulterior stabilirea unei diete personalizate, intrucit fiecare dintre noi este unic. Nu este nici fiziologic si nici sanatos sa urmam diete extrem de restrictive, atit timp cit modul nostru obisnuit de a manca este complet altul, iar dupa intreruperea unor astfel de diete kilogramele apr la loc, uneori mai repede decat ne-am astepta. O dieta realizata de un medic nutritionist este in primul rind una echilibrata, fara a exista riscul de a se produce dezechilibre hidroelectrolitice, tine cont de comorbiditati, daca acestea exista, tine cont de preferintele alimentare si nu reprezinta o simpla lista de restrictii si de privatiuni, este conceputa pentru a putea fi urmata pe termen lung, cu rezultate obtinute in mod fiziologic, si poate ca reprezinta o schimbare pozitiva a stilului de viata. Afirm toate aceste lucruri nu pentru ca este "la moda" sa avem un nutritionist sau un antrenor personal de fitness, ci pentru ca singurul in masura sa ne ofere sfaturi si metode competente, care sa functioneze si in acelasi timp sa nu pericliteze starea de sanatate este un medic. Si pentru a va convinge in plus de necesitatea abordarii problemei din punct de vedere medical, aduc argumentul ca obezitatea reprezinta o boala, cu importante consecinte cardiovasculare, respiratorii, osteoarticulare, digestive etc., deci apelarea la un specialist devine imperativa.
S-au vehiculat, de-a lungul timpului, diferite mituri referitoare la diete pe baza de ou, lamii, plante, la diete in functie de grupa sanguina, de sex etc. Poate ca rezultatele pe termen scurt ale acestor diete sint cele pe care ni le dorim, dar, pe termen lung, ele s-au dovedit a fi doar mituri, care pot produce mai mult rau decit bine. Nu este important sa ingeram 800 sau 1200 de calorii, ci numarul adecvat de calorii, insotit de o proportie echilibrata a principalilor nutrienti: proteine, lipide, glucide. De asemenea, un rol important il are modul de preparare a alimentelor. Toate aceste lucruri le poate explica un medic nutritionist, rezultatele finale fiind cele scontate.
La nivel national si mondial exista societati de nutritie, se realizeaza conferinte pe teme de nutritie, deci suportul stiintific si organizatoric exista, data fiind si amploarea fenomenului de obezitate, considerata a fi o boala a secolului.
Pe linga dieta adecvata, practicarea unei activitati fizice este de bun augur si totodata necesara. Tipul de efort fizic (de la mersul pe jos si pina la exercitiile de fitness, inot, jogging etc.) trebuie recomandat in functie de comorbiditatile existente, cum ar fi, de exemplu, astmul bronsic, artrozele sau tulburarile cardiovasculare. De aceea, tot sfatul competent al medicului, impreuna cu cel al unui kinetoterapeut si al unui medic de specialitate in problema comorbiditatii existente este necesar. O echipa astfel constituita poate fi de un real folos, impiedic ind riscurile, cheltuiala inutila si dezamagirea ulterioara ce pot rezulta din autodiete, autotratamente sau cele promovate de reclamele nemedicale.
Singurul inconvenient il reprezinta faptul ca rezultatele poate ca nu sint atit de rapide pe cit ne-am dori, dar, cu siguranta, ele se produc in mod fiziologic si in conditii de siguranta.
Constituie liposuctia o alternativa mai rapida si care scuteste de chinul dietelor? Cu siguranta ca liposuctia este o metoda eficienta de a elimina kilogramele inestetice, dar ea ramine totusi o interventie chirurgicala si, ca oricare alta, nu este lipsita de riscuri. De asemenea, ea nu elimina posibilitatea refacerii depozitelor adipoase, in conditiile reluarii obiceiurilor alimentare anterioare nesanatoase. Personal, o consider o metoda rezervata persoanelor cu indicatie in practicarea ei si nu agreez "modelarea chirurgicala" de rutina.
Poate ca la urmatorul eveniment nu veti dobindi silueta vedetei preferate, dar decizia de a urma un stil de viata sanatos este un pas inainte spre o schimbare pozitiva scontata. Iar formele rubensiene impreuna cu tonusul si energia pozitiva, optimismul pe care le emanati in jur pot constitui chiar sarmul dumneavoastra si un motiv de invidie din partea celor cu 90-60-90, care, fie vorba intre noi, tot un mit, si inca unul demodat, sint!

Comentarii