Pe muchie de cutit

duminică, 15 martie 2009, 21:25
3 MIN
 Pe muchie de cutit

Ce ne va aduce ziua de 5 aprilie? Vom avea, ca si pina acum, un guvern comunist, o majoritate rosie in parlament? Pronosticurile sint rezervate, desi nu crediteaza in exces nici partea cealalta. Constantin Cheianu, de pilda, in „Timpul" (din 13 martie), sustine ca actuala campanie „nu va avea mari invingatori". Ne vom pomeni, in schimb, potrivit editorialistului, cu niste „foarte probabili mari invinsi". Si nu e vorba (cel putin in masura in care se asteapta unii) atit de PCRM, cit, mai ales, de PPCD. Iata, aproape sigur, adevaratul perdant al actualei campanii. Spun „aproape" deoarece, intr-o zona ca a noastra, dominata de un regim politic lipsit de scrupule, e un delict de ingenuitate sa mizezi suta la suta pe loialitatea, pe fair-play-ul celor care vor numara voturile. Discreditat pina la ultimul matrapazlic, cu arama genuina pe chip, Rosca afiseaza, in continuare, mult aplomb, are aceeasi replica prompta si cinica, acelasi tupeu. (Recenta confruntare televizata cu Dorin Chirtoaca a fost de tot deliciul, in latura spectaculara, cel putin). Comportamentul acesta deruteaza pina si pe observatorii hirsiti. Desi in presa noastra s-a strecurat mai demult ideea ca lui Iurie Rosca i se pregateste un post de ambasador in una dintre fostele republici baltice (departe de gura fiscului si de caninii procuraturii, cum ar veni), aroganta micului furer induce, metodic, ideea unui troc in clipa „x" a distribuirii voturilor. S-ar putea, adica, sa-l revedem din nou in legislativ, chiar daca in sala, printre cei pe care ii balacareste azi in cel mai pur stil CVT.

Oricum, viitorul raport de forte e in miinile celor asa-zicind mici: partidele cu sanse minime de accedere in parlament. Eminentele cenusii ale generalului nu puteau sa nu-si dea seama ca, de-ar fi fost doar cei opt ani de guvernare la mijloc (fara gafele, inconsecventele, tranzactiile oneroase si, adesea, lipsa crasa de competenta), imaginea PCRM tot s-ar fi erodat. Trebuie admis, prin urmare, ca si-au luat masurile de rigoare. Si aici zvonistica – un fel de underground al politicului – merita consultata, daca scrupulele ne opresc s-o credem pe cuvint. Macar si pentru faptul ca pe culoare si in culise adevarul umbla nemachiat. Partidul Democrat, Partidul Social-Democrat, Uniunea Centrista si, evident, PPCD sint, asadar, potrivit tirgului, mastile inca majoritarilor. Cu alte cuvinte, si Diacov, si Braghis, si chiar Tarlev, asa urgisit cum s-a dat de Voronin in cei sapte ani de prim-ministeriat (Rosca subintelegindu-se, fireste), se vor coaliza, daca trec de pragul celor 6 la suta, cu actualul partid de guvernamint.

Acu’, atentie, ca pasim voios in spatiul de interferenta al bunului-simt cu cabalistica si al matematicii cu sociologia. Daca luam de buna moneda pe care ne-o ofera, in ultimul numar al „Jurnal-ului de Chisinau", Petru Bogatu (si e vorba de un editorial care trece aproape impartial in revista prestatia de pina in prezent a competitorilor nostri electorali), PCRM „va intruni, pesemne, 25-28 la suta din sufragii". Cota ar fi impusa de pierderea anuala, cu incepere din 2005, a cinci-sase la suta din sustinatori. De altfel, supozitia aceasta se verifica usor si prin analiza trecutelor locale. Cum partidele de centru-dreapta (Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat si Partidul „Alianta Moldova Noastra") sint, zice editorialistul, „in crestere de forma", sansele de a-si adjudeca, impreuna, 40-43 la suta din voturi sint destul de mari. E limpede, deci, ca si de data asta buturuga mica poate rasturna carul mare. Singuri, ca si mai inainte, comunistii nu au cum sa se impuna. Cei trei favoriti de pe centru-dreapta sint, asa-zicind, suficienti lor insisi si e indoielnic ca vor consimti o tranzactie, de exemplu, cu Braghis, fost lider al comsomolului din RSSM-ul de altadata. Asa ca, in conditia in care „cei mici" vor lua baremul, o coalitie de stinga, sub ochiul protector al Tatucului, se va constitui cu iuteala. Totul e cit isi va adjudeca, ea, cu aceasta ocazie. O paritate de forte in parlament e tot ce ne lipsea pe vreme de recesiune, incertitudine geopolitica si grava deruta identitara. Paritate insemnind, aici, blocaje legislative, guvern anemic si o nesfirsita batalie clientelara. La 5 aprilie vom vota, asadar, pe muchie de cutit. Incolo, Dumnezeu cu mila.

Comentarii