Capusele au trimis la spital trei romascani

marți, 07 iunie 2011, 20:02
2 MIN
 Capusele au trimis la spital trei romascani

In ultimele doua zile, trei persoane au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de capuse. Romascanii reclama ca, in unele parcuri, aceste insecte s-au inmultit peste masura, iar medicii recomanda atentie sporita la muscaturile lor. "Aceasta perioada este propice pentru dezvoltarea capuselor. Ele se hranesc cu singe de mamifere si prezinta pericol deoarece pot lua bacterii sau virusi pe care ii transmit la urmatorul muscat", explica medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, seful Serviciului Epidemiologic din cadrul Directiei de Sanatate Publica Neamt.

Potrivit acesteia, capusele prezinta riscul transmiterii unor boli ca encefalita, febra recurenta, febra hemoragica sau boala Lyme. Din acest motiv, de anul trecut in Romania s-a introdus un sistem de supraveghere a bolii Lyme. "Aceasta boala este supranumita si «boala cu 1.000 de fete», din pricina faptului ca, afectind intregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli; reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, de aici si multitudinea de manifestari. Infectia este sistemica, afecteaza intregul organism si parcurge trei stadii. Anul trecut, in judetul Neamt s-au inregistrat 12 cazuri de imbolnavire cu aceasta boala, iar la nivelul intregii tari 314. Populatia trebuie sa stie ca, atunci cind iese la iarba verde, trebuie sa se protejeze. Trebuie purtate haine lungi si deschise la culoare pentru a vedea insectele, iar daca se doarme in aer liber trebuie sa se foloseasca plase de protectie. In plus, trebuie evitat contactul direct cu plantele. In cazul in care o persoana este muscata, foarte importanta este extragerea completa a capusei. Aceasta nu trebuie smulsa, nici strivita, pentru ca exista riscul ca rana sa se infecteze cu secretiile insectei. Daca nu exista posibilitatea ca insecta sa fie extrasa imediat, trebuie sa se prezinte cit mai repede la spital, unde dupa extragere se face tratament cu solutii antiseptice. Intrucit simptomele apar intre o saptamina si 30 de zile de la muscatura, fiecare trebuie sa-si noteze data cind a fost muscat de capusa", a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.

Ovidiu Bojescu, city-managerul orasului, a declarat ca, in perioada imediat urmatoare, va avea loc o actiune de dezinsectie in Roman.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii