Europa ne invata sa muncim pe banii ei

luni, 20 decembrie 2010, 22:55
3 MIN
 Europa ne invata sa muncim pe banii ei

Locuitorii comunei Sabaoani vor invata, pe bani europeni, cum sa obtina un loc de munca. Asociatia Comunelor din Romania si partenerii sai, Brainstorming Consulting si RPIC-ViP, au semnat un contract de finantare in vederea implementarii proiectului "COMPETENT – Activitati inovatoare in vederea imbunatatirii accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii". Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, iar perioada de desfasurare a proiectului este de 24 de luni. Valoarea totala a proiectului este de 6.815.187 lei, din care 6.444.706 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila solicitata si 131.524,00 lei contributia partenerilor.

Asociatia Comunelor din Romania este o organizatie neguvernamentala si apolitica, de utilitate publica, constituita la nivel national, avind membri peste 1.700 de comune, din toate judetele Romaniei. Asociatia furnizeaza servicii si implementeaza proiecte in beneficiul membrilor sai, reprezentind interesele acestora in relatia cu autoritatile administratiei publice centrale, cu institutiile Uniunii Europene, precum si in diferite retele de asociatii de autoritati locale din Europa si din lume. Partenerul roman, Brainstorming Consulting este o firma de consultanta si training constituita in anul 2008. Firma acorda consultanta in scriere de proiecte pentru institutii publice, persoane fizice si juridice. Din anul 2009 firma este reprezentantul RPIC-ViP in Romania. Tot in 2009 firma a elaborat un pachet de instruire in domeniul managementului de proiect care a fost autorizat de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.

RPIC-ViP, partener ceh, este furnizor de programe de instruire, inovatie si consultanta, infiintata in anul 1999. Firma apartine grupului celor mai mari organizatii cu capital exclusiv ceh in domeniul instruirii si consultantei din Republica Ceha.

Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului la educatie si integrarea sau reintegrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii. "Acest proiect sprijina colectivitatile locale in ceea ce priveste accesul oamenilor din mediul rural pe piata muncii. In acest scop, consideram ca este necesara instruirea persoanelor vulnerabile din mediul rural, prin programe de formare pentru dezvoltarea competentelor comune, in vederea integrarii/reintegrarii acestora pe piata muncii si la mobilizarea autoritatilor locale si a angajatorilor in vederea identificarii si promovarii oportunitatilor de ocupare pentru grupurile vulnerabile din mediul rural", a declarat Elis-Bianca Enescu, managerul proiectului.

Prin obiectivele si rezultatele pe care le urmareste, proiectul raspunde obiectivului operational al domeniului major de interventie 6.2. "Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii". Proiectul contribuie direct la realizarea obiectivului general POS DRU, propunindu-si dezvoltarea capitalului uman, prin instruirea a 1.400 membri ai grupurilor vulnerabile din 35 de comune in competente comune, inclusiv TIC, incepind cu luna a zecea a proiectului. Pachetele de instruire vor fi adaptate dupa cele dezvoltate de partenerul transnational, in baza unui studiu calitativ in rindul angajatorilor din judetele implicate in proiect.

La nivelul colectivitatilor locale, proiectul va dezvolta capacitatea administratiei publice locale de a oferi persoanelor vulnerabile consiliere personalizata si orientare pe piata muncii. In cele 35 de comune selectate vor fi create puncte de informare pe linga primarii, care vor oferi informatii privitoare la oportunitati de ocupare, instruire, calificare/recalificare, in scopul facilitarii integrarii/reintegrarii pe piata muncii, precum si servicii personalizate de consiliere si orientare pentru persoanele cu risc de excludere sociala. Proiectul va fi implementat la nivel multiregional, in sapte judete, printre care si Neamt. In judetul nostru sint incluse in proiect cinci comune, printre care si Sabaoani.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii