Rusia a pus ochii pe depozitul de gaze de la Margineni

Subtitlu

vineri, 09 ianuarie 2009, 19:35
4 MIN
 Rusia a pus ochii pe depozitul de gaze de la Margineni

Criza energetica – declansata, de citeva zile, in urma conflictelor dintre Rusia si Ucraina – ar putea avea si urmari favorabile pentru locuitorii judetului Neamt si nu numai. In urma cu doua zile, premierul rus Vladimir Putin a precizat, in fata mass-media din Rusia, ca este de acord ca Romania sa ia gaz direct de la Gazprom. Conditia ar fi ca Romania sa fie de acord cu realizarea unui parteneriat cu compania ruseasca Gazprom, in vederea realizarii unui imens depozit de gaz metan in localitatea Margineni, linga Roman.

Zilele trecute, in contextul crizei gazului, premierul rus Vladimir Putin a facut referiri directe la Romania. Putin a declarat, la o intilnire cu ziaristii rusi, ca "nu sintem impotriva ca Romania sa participe sau sa faca parte din proiectul South Stream. Sintem de acord sa trecem la relatii directe de furnizare de gaze cu companiile de stat din Romania".

Reprezentantii Ministerului Industriilor din Romania au precizat ca principala miza in a colaborarii dintre Romania si Rusia in sectorul energetic este depozitul de gaze care ar urma sa fie infiintat la aproximativ 20 de kilometri de Roman, in localitatea Margineni, in parteneriat Romgaz – Gazprom. "Daca au vazut ca nu se inteleg cu Ucraina, pe unde trece cea mai mare parte din gazele catre Europa, rusii s-au orientat catre depozite de gaze pe teritoriul statelor europene, o varianta fiind depozitul existent deja la Margineni – Neamt", au precizat reprezentanti Ministerului Industriilor de la Bucuresti.

In conditiile in care depozitul de la Margineni va avea o capacitate extrem de mare, de 2 miliarde de metri cubi, Gazprom ar putea vedea in acest proiect o noua oportunitate de a elimina Ucraina in miza trasportului de gaze rusesti catre tarile din Occident.

Negocieri vechi pentru depozitul de la Margineni

Conform studiilor de fezabilitate existente deja, depozitul de la Margineni este, in realitate, un fost zacamint de gaze, cu o capacitate estimata intre 600 milioane si doua miliarde de metri cubi, din care volumul activ este estimat a fi cuprins intre 500 milioane si un miliard de metri cubi. Piata-tinta a zacamintului respectiv este reprezentata de consumatorii casnici din judetele Neamt, Bacau, Suceava, Vaslui, Iasi, Botosani si nu numai. Realizarea unui depozit de stocare a gazelor rusesti in zona Margineni presupune o investitie estimata a fi cuprinsa intre 120 si 258 de milioane euro. Aceasta investitie ar putea facilita alimentarea zacamintului  cu gaz de catre Gazprom, prin prelungirea conductei Cernauti – Siret. Investitia ar urma sa fie realizata, in parteneriat, de Gazprom si Romgaz.

Istoria acestei investitii dateaza de mai bine de zece ani, cind Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse au semnat o Conventie avind ca obiect exinderea capacitatilor conductelor de tranzit a gazelor rusesti pe teritoriul Romaniei si cresterea livrarilor de gaze din Federatia Rusa, aprobata ulterior prin Hotarirea de Guvern nr.1369/1996.

Romgaz – din partea statului roman – si Gazprom – din partea Federatiei Ruse – au fost mandatate, de mai multa vreme, sa intreprinda toate masurile necesare pentru aducerea la indeplinire a prevederilor conventiei mentionate.

In conformitate cu datele prevazute in conventie, reprezentantii ambelor parti au avut deja mai multe intruniri de lucru, in cadrul carora au fost analizate posibilitatile colaborarilor comune. Protocolul celei de a VII-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica, din luna iulie 2005, a evidentiat colaborarea stabilita intre Romgaz si Gazprom in domeniul construirii si modernizarii depozitelor subterane de gaze naturale existente pe teritoriul Romaniei.

Ca urmare a demersurilor intreprinse in concordanta cu acordurile bilaterale, partile au identificat zacamintul comercial Margineni – obiectivul Sarmatian IV – ca fiind un bun candidat pentru construirea unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale. Partile au cazut de acord sa semneze un memorandum de intelegere care sa serveasca ca instrument pentru inregistrarea oficiala a intentiei de colaborare a Romgaz si Gazprom, in vederea constituirii unui depozit de inmagazinare subterana a gazelor naturale in perimetrul Margineni – obiectivul Sarmatian IV, precum si pentru stabilirea pasilor care urmeaza sa fie parcursi in vederea indeplinirii obiectivelor comune. In acest sens, Romgaz a pregatit un prim proiect al unui asemenea memorandum, care prevede, printre altele, necesitatea realizarii unui studiu de fezabilitate a proiectului (inclusiv studiul tehnologic).

"In cazul in care studiul de fezabilitate releva informatii complete, care sa justifice realizarea proiectului, partile vor proceda la realizarea pasului urmator, si anume constituirea unei societati comerciale, in conformitate cu legea romana, al carei obiect principal de activitate il va constitui prestarea de servicii de inmagazinare, furnizare de gaze naturale, precum si orice alte servicii conexe extractiei gazelor naturale. Forma juridica, denumirea si sediul social, capitalul social, cotele de participare la beneficii si pierderi (proportional cu aportul fiecarei parti la realizarea proiectului), precum si alte elemente relevante sau conditii ale statutului unei asemenea societati vor fi stabilite ulterior, de comun acord, de catre parti", preciza, in urma cu doi ani, romascanul Eugen Tapu, la acea vreme secretar de stat in cadrul ministerului Economiei.

Daca, in perioada urmatoare, proiectul dintre Gazprom si Romgaz va prinde contur, in afara locurilor de munca ce vor aparea in zona, mai multe judete din Moldova nu vor mai risca sa ramina fara gaz metan in plina iarna, in situatiile de criza precum cea aparuta in urma cu o saptamina.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii