Ne fug copiii din Romania!

miercuri, 28 iulie 2010, 20:53
4 MIN
 Ne fug copiii din Romania!

Tot mai multi parinti plecati la munca in strainatate, se intorc in tara pentru a-si lua cu ei si copiii. Zeci de cereri de transfer s-au depus la Inspectoratul Scolar de la inceputul vacantei, insa numarul de astfel de solicitari va cunoaste un varf abia la mijlocul lunii august. Principalele motive pentru care parintii prefera sa isi ia copiii in tarile unde lucreaza sunt confortul familial si faptul ca perspectivele pentru absolventii scolilor din strainatate sunt mult mai bune comparativ cu cele din Romania.

De saptamani intregi, nu e zi in care sa nu se inregistreze cel putin doua-trei astfel de cereri de transfer. Parintii nu mai vor sa riste sanatatea si viitorul propriilor copii. Este si cazul familiei Preotu din Vaslui, plecata de ani de zile la munca in Italia. Pentru cei doi parinti a fost mai simplu. Fetita lor de sase ani va merge la scoala, in primul an, in Italia. Au inscris-o deja la cursuri si spera ca aceasta sa se adapteze la sistemul de invatamant italian. Zilele acestea, fac documentele necesare. "Nu putem spune ca in Italia traim mult mai bine ca in Romania. E altceva, insa. Pentru a strange un ban, sa avem cu ce trai in Romania, trebuie sa facem sacrificii. Daca nu e cu parintii, copilul aproape sufera foarte mult. In Romania se invata foarte bine carte, dar daca parintii nu sunt aproape, e greu. Fetita mea, Lucia, are sase ani si va merge la scoala la toamna, in Italia. O sa fie putin mai greu pentru ea, dar psihologii m-au asigurat ca un copil se adapteaza foarte usor. In plus, limba italiana este foarte usoara. Noi speram sa fie bine. Nu punem raul in fata, punem bine in fata, suntem optimisti. Intr-o zi, noi ne vom intoarce in tara, pentru ca aici ne-am nascut, aici am crescut. Ne iubim foarte mult tara, parintii, dar conjunctura este foarte dificila. ne adaptam", a spus Alina Preotu.

Desi nu ii va fi usor fara nepotica, bunica spune ca asa e cel mai bine pentru copil si pentru familie. "Oricat i-ar ingriji si i-ar iubi o bunica, indiferent ce le-ar oferi, copiii isi vor parintii. Cand acestia sunt departe, copiii sufera enorm. Nu au alta solutie. Iau fata la scoala in Italia, pentru ca aici nevoile sunt foarte mari. Ei nu au o casa inca. Am auzit ca multi isi iau copiii cu ei, peste granite. E pacat, pentru ca la noi chiar se face carte, dar nu poti rupe o familie. Imi va fi greu fara ea, fara ei, dar ma voi obisnui de dragul lor.

Cei mai multi elevi pleaca in Italia si Spania

La Inspectoratul Scolar se depun zilnic solicitari de avizare a documentelor in vederea transferarii copiilor la scoli din strainatate. Cei mai multi dintre elevi pleaca in Italia si Spania. Sefii ISJ nu exclud ca, in viitor, exodul elevilor sa insemne restrangeri de posturi si catedre.

"De la inceputul verii, parintii a peste 200 de copii au solicitat transferul acestora  de la scoli din judetul Vaslui la scoli din UE si nu numai. Principala destinatie este Spania si Italia, dar au fost si solicitari pentru Grecia, Germania, Cipru, Franta, Suedia, chiar Islanda. Sunt, in principal, copii din invatamantul primar si gimnazial. Parintii reclama nevoia de a-i supraveghea si de a le putea asigura scolarizarea, in conditiile in care au un loc de munca asigurat in tarile respective. Catre sfarsitul verii ne asteptam la o crestere a numarului de solicitari de plecare a copiilor cu parinti. O restrangere semnificativa a numarului de elevi, poate duce, in mod evident, si la o restrangere de posturi didactice", a spus prof. Gheorghe Ursanu, inspector scolar adjunct al ISJ Vaslui.

Aproximativ o clasa de elevi pleaca anual de la Solesti

La scoala cu clasele I-VIII din Solesti invata 500 de elevi. Anual, cinci la suta dintre ei pleaca la scoli din tarile UE. "In comuna Solesti, ca in alte comune ale judetului, este o normalitate plecarea elevilor cu parintilor in tari ale UE. Daca privim din punct de vedere al scolii, nu este un lucru care ne multumeste. Daca privim din punct de vedere al elevului, plecarea cu parintele este un fapt benefic pentru familie. Familiile nu isi iau copiii pentru ca nu sunt de acord cu calitatea actului educational, ci pentru a-si supraveghea copiii si a le asigura conditii normale de viata. Acest exod al copiilor catre occident, ar putea duce  la restrangeri, reduceri de catedra si norme. Nu e etapa din anul scolar in care sa nu avem solicitor, le onoram conform regulamentelor, facem documentele necesare. Cu prioritate, copiii merg in pcoli din Italia si Spania, dar si in Franta", prof. Florinel Moraru, director scoala I-VIII Solesti.

Reprezentantii ISJ se asteapta ca numarul solicitarilor sa creasca in luna august, atunci cand cei mai multi dintre vasluienii plecati la munca in strainatate se intorc in concediu.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii