OLIMPICII DE LA FRONTIERA

luni, 22 noiembrie 2010, 22:33
3 MIN
 OLIMPICII DE LA FRONTIERA

Conducerea Inspectoratului General sustine ca un numar de 42 de agenti de frontiera din judetul Vaslui au dat bacalaureatul in timp ce erau angajati ai IJPF Vaslui, toti fiind din promotia 2006. Remarcabil este ca toti cei 42 au absolvit un liceu de renume la nivel national, Colegiul National "Octav Onicescu" din Bucuresti, toate verificarile conducand la ideea ca studiile au fost legale, iar diplomele nu pot fi puse sub semnul intrebarii. In cazul celor cinci agenti care au prezentat diplome de bacalaureat false, doar unul singur lucreaza in IJPF, agentul Eugen Zaharia, sustine conducerea IGPF, insa zilele acestuia ca politist de frontiera sunt numarate.

Conducerea IGPF a dispus Serviciului Control demararea unor verificari cu privire la aspectele semnalate, ocazie cu care s-a stabilit ca un numar de 42 de politisti de frontiera din cadrul IJPF Vaslui au urmat cursuri preuniversitare la un liceu particular din municipiul Bucuresti si au obtinut diplome de bacalaureat la institutii de stat acreditate.

"In urma verificarilor, precum si a corespondentei purtate cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, respectiv institutiile din subordine, s-a stabilit ca modalitatea prin care politistii de frontiera au absolvit anii scolari necesari sustinerii examenului de bacalaureat s-a desfasurat conform prevederilor legale. Totodata, din verificarile efectuate s-a stabilit ca, in urma absolvirii anilor de studiu, politistii de frontiera au sustinut si promovat examenul de bacalaureat la unitati de invatamant acreditate de MECTS, diplomele de bacalaureat fiind autentice. Pe timpul derularii verificarilor, nu au fost identificate date/probe sau indicii din care sa rezulte faptul ca politistii de frontiera in cauza ar fi comis fapte de natura penala sau disciplinara", se arata in comunicatul de presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Un politist de frontiera, la dispozitia sefului IJPF

In 2006, cand granicerii s-au transformat in Politie de Frontiera, s-a pus problema atestarii studiilor liceale, fiind necesara diploma de bacalaureat. Zeci de politisti de frontiera s-au miscat mai repede si au facut un liceu la seral, la Bucuresti, obtinand diplomele mult-ravnite. "S-au facut verificari, inclusiv la cataloagele claselor unde au invatat agentii nostri si totul a fost in regula", spune comisarul-sef Valeriu Bodoga, seful IJPF Vaslui. Numarul celor care au dat bacalaureatul in mod corect si legal este de 42, dupa cum anunta conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Scandalul a plecat de la cinci agenti, despre care s-a descoperit ca prezentasera diplome de bacalaureat false, obtinute undeva prin Republica Moldova. Agentii Eugen Zaharia, Marian Silitra, Titi Crianga, Aurelian Adam, Nicolae Munteanu au fost acuzati ca s-au angajat in Politia de Frontiera folosindu-se de acte de studii false. Diplomele false aveau antetele unor licee din Leova si Chisinau, in care se arata ca toti cei cinci urmasera ultimii doi ani de studii liceale. Referitor la acest caz, conducerea IGPF spune ca "in anul 2010, Judecatoria Husi a dispus fata de cinci persoane, care si-au desfasurat activitatea in cadrul aceluiasi inspectorat si au obtinut diplome de bacalaureat in mod fraudulos, condamnarea cu suspendarea executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si instigare la uz de fals, sentinta care a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Iasi. In prezent, dintre cei cinci, doar unul singur (Eugen Zaharia, n.r.) mai desfasoara activitati in cadrul IJPF Vaslui, cu restrangerea exercitarii autoritatii publice, fiind pus la dispozitia conducerii inspectoratului, ceilalti patru incetand raporturile de serviciu cu institutia Politiei de Frontiera".

Bodoga: "Colegii nu s-au temut nicio clipa"

"Ma bucur ca s-a incheiat acest control si, de acum inainte, ne vom desfasura activitatea fara alte semne de intrebare sau suspiciuni. Colegii care au dat bacalaureatul si au fost gasiti in ordine nu s-au temut nicio clipa, pentru ca au spus adevarul si vor putea lucra in continuare la Politia de Frontiera", a completat comisarul-sef Bodoga. In cazul agentului Eugen Zaharia, procesul penal este intr-o stare avansata, fiind asteptata sa apara si sentinta penala, dupa care acestuia i se va desface contractul de munca de la Politia de Frontiera.

 

Sursa: Vremea noua

Comentarii