Cutremur pe scaunul lui Dragomir

marți, 08 aprilie 2003, 23:00
5 MIN
 Cutremur pe scaunul lui Dragomir

La inceputul lunii februarie, zece cluburi din Divizia A, au depus, la sediul LPF, o cerere de convocare a Adunarii Generale Extraordinare pentru revocarea presedintelui Dumitru Dragomir si a Consiliului Ligii, precum si pentru alegerea unui nou Consiliu al LPF. Ulterior, patru dintre acestea si-au retras sprijinul acordat contestatarilor, iar presedintele LPF a revocat convovarea Adunarii Generale Extraordinare. Raportul s-a schimbat, de la 6-10, la 10-6 pentru Mitica!
In urma esecului nationalei in meciul cu Danemarca si a atacurilor reprezentantilor „generatiei de aur”, in frunte cu Hagi, la adresa lui Dragomir, se vorbeste din ce in ce mai insistent de o noua convocare a Adunarii Generale Extraordinare, desi Gica Hagi pare a fi „capitulat” in lupta sa cu mafia din structurile Ligii. In conditiile in care Dragomir insusi a declarat ca n-are de gind sa demisioneze, incercam sa descifram care e situatia de acum, in lumina unor declaratii recente ale conducatorilor cluburilor din Divizia A.
Situatia din februarie
Consecventi anti-Dragomir: Rapid, FC National, Otelul Galati, Ceahlaul Piatra Neamt, Sportul Studentesc, UTA.
Si-au schimbat opinia: Astra, FC Brasov, FCM Bacau, Dinamo.
Consecventi pro-Dragomir: Steaua, Universitatea Craiova, Poli AEK Timisoara, Gloria Bistrita, Farul Constanta, FC Arges.
Situatia actuala
Rapid (AD): George Copos este liderul coalitiei anti-Corleone, dar mizeaza pe o himera: „Dragomir, daca este inteligent, trebuie sa plece. Nu este in regula ca el sa-l atace pe Hagi si cred ca va pleca”, a spus patronul giulestean.
Steaua (PD): Este cunoscuta inamicitia dintre patronul stelist Gigi Becali si verii sai Giovanni si Victor, considerati a fi in spatele ofensivei lui Hagi. Mai mult, Piturca a declarat, ieri, ca le va interzice jucatorilor sai sa participe la orice actiune AFAN, impotriva lui Mitica.
FC National (AD): Gino Iorgulescu a fost adversarul principal al lui Dragomir la ultimele alegeri si nu si-a schimbat atitudinea vizavi de acesta.
Gloria Bistrita (PD): Presedintele Jean Padureanu a fost si la bine si la rau, alaturi de Mitica. Mai mult, curatirea relativa realizata in Divizia A, cu care se lauda Dragomir, a fost initiata de „Dracula” din Lechinta.
Dinamo (O): Desi legati de Giovanni Becali, conducatorii dinamovisti nu se grabesc in condamnarea presedintelui LPF. Reactia clubului „ciinilor” este imprevizibila.
FC Brasov (AD): Patronul de sub Timpa, Ioan Neculaie, este un cistig relativ pentru coalitie, fiind de acord cu schimbarea lui Dragomir „doar in cazul in care va exista posibilitatea de a-l schimba cu o persoana buna, nu cu oricine, mai ales ca in ceea ce ma priveste eu nu o sa fac jocurile tuturor mafiotilor”. Cu alte cuvinte, nu este de acord ca mafioti din tabara adversa sa preia conducerea LPF.
Farul Constanta (PD): Presedintele clubului, fostul arbitru international Marcel Lica, este recunoscut ca unul dintre apropiatii lui Dragomir si ai conducerii LPF.
FCM Bacau (PD): Aflati sub influenta lui Viorel Hrebenciuc (cel care – se spune – a determinat intoarcerea celor patru cluburi de partea lui Dragomir, in februarie), conducatorii bacauani se manifesta, in continuare, pe aceeasi pozitie. „Nu ne implicam in murdarii si golanii, ci doar in lucruri constructive”, a spus presedintele Gheorghe Chivorchian.
Astra Ploiesti (PD): Desi pe o pozitie asemanatoare cu cea a Brasovului (schimbam, dar sa vedem cu cine?) presedintele Ioan Niculaie, pare mai apropiat de presedintele LPF. „Nu Dragomir este vinovat de tot ceea ce se intimpla in fotbalul romanesc, se incearca sa se arunce asupra lui toate insuccesele din ultimii ani, insa nu el a luat bataie cu Danemarca”
Otelul Galati (AD): Presedintele clubului, omul de afaceri basarabean Igor Pirvu, a fost intotdeauna un adversar hotarit al lui Mitica.
Ceahlaul Piatra Neamt (AD): Paradoxal, dar unul dintre stilpii cooperativei de altadata, Gheorghe Stefan, este neconditionat si categoric impotriva fostului sau tovaras „de lupta”, totul pornind de la fronda de asta-vara a lui Mitica, vizavi de scandalul Ceahlaul – Dinamo.
FC Arges (O): Conducatorii argeseni spun doar ca sint de acord cu convocarea Adunarii, doar daca nu se incalca regulamentele si statutul LPF.
Universitatea Craiova (AD): Dinel Staicu, conducator nou de moda veche, este de partea lui Dragomir, manifestind – mai nou – amicitie si fata de Gigi Becali, cu care a avut, recent, un scandal monstru vizavi de cazul Oprita.
Sportul Studentesc (O): Desi, in februarie, s-a situat in rindul contestatarilor, patronul Vasile Siman are o atitudine oscilanta, similara cu cea a argesenilor. Este posibil, insa, ca Siman sa se intoarca impotriva lui Dragomir, datorita penalizarilor repetate la care clubul sau este supus de LPF, din cauza restantelor, Sportul fiind singura echipa din Divizia A supusa la un asemenea tratament.
Poli AEK Timisoara (O): De acord cu convocarea, fara a se pronunta asupra destituirii lui Dragomir.
UTA (AD): Clubul aradean isi mentine pozitia neta pentru demiterea lui Dragomir.
Concluzii: Pro-Dragomir (PD) – 6 cluburi; Anti-Dragomir (PD) – 6 cluburi; oscileaza (O): patru cluburi. In acest moment, situatia este pe muche de cutit, influienta unor factori externi (in special, politici) fiind decisiva. Oricum, majoritatea cluburilor din Divizia A sint de acord cu convocarea Adunarii Generale a LPF. (Analiza realizata de Nicolae GRECU)
Farmacie fotbalistica
Cancerul a fost invins de multe ori. In fotbalul nostru insa, boala Dragomir rezista si continua sa faca victime. De ce? Pentru ca tratamentul aplicat nu este cel nimerit! Pastilele „Copos” nu aveau cum sa vindece, din moment ce au otravit multi bolnavi mai amariti (Poli, CFR Cluj). Pastila „Stefan” nu are cum sa fie inghitita datorita reactiilor adverse: „pinalti”, „folcloriste”, „ti fac io pi tini”, etc. Asteptata de multi ca leac universal, pastila „Hagi” si-a diluat rapid efervescenta, boala anihilind antidotul cu chestii de genul: „Cite blaturi ai facut inainte de ’89?”, „De ce ai cistigat 160 000 $ in 20 zile pe banca nationalei, fara sa o califici?”, „De ce ai luat cu un pret asa de mic hotelul Iaki?”. In plus, senzatia ca „pastila” Hagi era pregatita in „laboratoarele Giovani Becali”, asupra carora planeaza destule suspiciuni privind „igiena”, a fost evidenta. Atit de evidenta incit principalul vinovat al dezastrului fotbalului intern, Mircea Sandu nu a fost urecheat decit pe motive de „Dragomir”, Nasul stind bine mersi in afara tornadei desi uraganul ultimelor zile a fost stirnit de un simbol aflat in parohia lui: echipa nationala.
Tinind cont de vremurile in care traim, e din ce in ce mai evident ca singurul leac al tamaduirii fotbalului ramine -of, ce blasfemie! – politicul! Trista concluzie pentru o tara trista. (Ovidiu MINEA)

Comentarii