Nu-i de gluma cu Albania

luni, 04 septembrie 2006, 20:59
3 MIN
 Nu-i de gluma cu Albania

Nefericitul egal cu Bulgaria, inregistrat simbata, la Constanta, inseamna o pierdere insemnata in economia calificarii la turneul final al Campionatului European din Austria si Elvetia. Calculele initiale ale calificarii porneau de la ideea ca Olanda este marea favorita la primul loc, pentru a doua pozitie calificativa luptindu-se Romania si Bulgaria, urmate de Belarus si Slovenia, ca out-sidere care merita luate in seama. Avantajul aprioric celor doua tari dunarene pornea de la valoarea jucatorilor de top din cele doua loturi, ca si din experienta superioara in competitii. Slovenia este departe de echipa anilor 1998-2000 antrenata de Srecko Katanec, in timp ce Belarus are doar citeva virfuri (Kaladze, Hleb, Kutuzov), restul lotului fiind de valoare modesta. Echipele romanesti si bulgaresti au facut progrese mari in Cupele Europene, in timp ce formatiile din Belarus si Slovenia trec anevoios tururile preliminarii. Tocmai de aceea, punctele pierdute de tricolori acasa atirna greu si rusinea nu poate fi spalata decit cu o victorie la Sofia, in toamna anului viitor. Mai ales ca remiza nenorocita de la Constanta nu reprezinta un succes al bulgarilor ci o mare pierdere romaneasca.
Pina la noua confruntare transdanubiana este mai bine de un an si o gramada de meciuri, iar ceea ce arde acum este jocul de miine, de la Tirana, contra Albaniei.
Daca semiesecul cu Bulgaria, oricit de trist, are sansa de a fi recuperat pe lungul drum al preliminariilor, un eventual insucces la Tirana (incluzind chiar remiza!) poate pune serios in balanta sansele calificarii. Atuul tricolorilor este, paradoxal, tocmai boacana de la Constanta. Jucatorii se vor mobiliza la maxim pentru a drege busuiocul si romanii au experienta meciurilor dificile. Ne-am fi temut mai mult de partida de la Tirana, daca romanii ar fi invins Bulgaria si s-ar fi deconcentrat la meciul urmator.
Totusi, Albania este un adversar de luat inseamna si, pentru a demonstra acest lucru, anexam aici lista rezultatelor echipei antrenate acum de Otto Baric in preliminariile trecute, Euro 2004 si Cupa Mondiala 2006. Observam ca „skipetarii” au avut o evolutie mai buna in grupa de cinci de acum patru ani, decit in grupa de sapte de la cele mai recente preliminarii. In 2002-2003, albanezii au inscris 11 goluri si au primit 15. In celelalte preliminarii, au inscris 10, dar au incasat 20. In calificarile pentru Euro 2004, nimeni nu a reusit sa cistige la Tirana, Rusia, fiind invinsa la un scor concludent, 1-3. Elvetia, infringere care a trimis „sbornaia” la baraj. Nici Elvetia (cistigatoarea grupei), nici Irlanda nu au plecat invingatoare de acolo. In preliminariile 2006, albanezii au fost mai vulnerabili, pierzind cu 0-2 cu toate favoritele grupei, Ucraina, Turcia si Grecia, dar scotind un egal la Kiev cu Ucraina, sfert-finalista Cupei Mondiale. Mai observam faptul ca Albania arata o forta ofensiva deloc de neglijat, dar o aparare penetrabila, precum si omogenitatea formulei, jucatori ca Lala, Tare, Bushi, Haxhi sau Skela bifind ambele preliminarii. Noutatea o reprezinta Bogdani (4 goluri in ultimele preliminarii), jucatori care trebuie bine tinuti in friu.
Asadar, nu-i de gluma cu echipa Albaniei, dar poate fi invinsa chiar si la Tirana.
Ce a facut Albania in ultimele preliminarii
Euro 2004
Acasa: 1-1 cu Elvetia (Murati), 3-1 cu Rusia (Rrakli, Lala, Tare), 3-1 cu Georgia (Hasi, Tare, Bushi), 0-0 cu Irlanda.
In deplasare: 1-4 cu Rusia (K. Duro), 2-3 cu Elvetia Lala, Skela), 1-2 cu Irlanda (Skela), 0-3 cu Georgia
CM 2006
Acasa: 2-1 cu Grecia (Murati, Alijai), 0-2 cu Danemarca, 0-2 cu Ucraina, 3-2 cu Georgia (Tare 2, Skela), 2-1 cu Kazahstan (Murati, Bogdani), 0-1 cu Turcia.
In deplasare: 0-2 cu Georgia, 1-0 cu Kazahstan (Bushi), 0-2 cu Turcia, 0-2 cu Grecia, 1-3 cu Danemarca (Bogdani), 2-2 cu Ucraina (Bogdani 2).

Comentarii