"Tricolorii" – alaturi de copiii strazii

duminică, 21 mai 2000, 23:00
3 MIN
 "Tricolorii" – alaturi de copiii strazii

Componentii echipei nationale a Romaniei au asistat, simbata, la campionatul de fotbal al copiilor strazii, competitie organizata pe stadionul "Dinamo" din Bucuresti. Aceasta competitie a fost prima actiune in Romania a "Fundatiei de binefacere Johan Cruyff", care se ocupa de educarea prin sport a copiilor defavorizati. Turneul, care a fost sponsorizat de Ambasada Regala a Olandei si organizat de fundatia fostului mare fotbalist olandez, de clubul Dinamo si de Fundatia "Copiii Romaniei", patronata de Dragos Constantinescu, fiul presedintelui Romaniei, a reunit la start 117 copii ai strazii, care fac parte din programul de reintegrare sociala al Fundatiei "Copiii Romaniei". Singurele criterii de selectie a copiilor au fost virsta (intre 10 si 14 ani) si entuziasmul de a juca intr-un turneu de fotbal.
Copiii au format 16 echipe, care au purtat numele selectionatelor nationale care vor evolua la Campionatul European de fotbal din Belgia si Olanda. Modul de desfasurare al competitiei a fost identic cu cel al Euro 2000. Cistigatoarea turneului a fost "Suedia", care a invins in finala, cu scorul de 3-0, pe "Norvegia". Echipa care a purtat numele "Romania" a fost elimata in faza semifinalelor de "Norvegia" (scor 1-2). Medaliile echipelor calsate pe locurile unu si doi au fost inminate de jucatorii echipei nationale Miodrag Belodedici, care a implinit simbata 36 de ani si de Florin Prunea. Dupa ce a acordat medaliile jucatorilor care au "reprezentat" Norvegia, Prunea a declarat: "Bine ca nu m-au pus sa premiez Suedia", cu referire la meciul Romania – Suedia de la Cupa Mondiala din SUA, cind a gresit la cel de-al doilea gol al suedezilor.
Selectionerul echipei nationale, Emeric Ienei, a declarat ca ar fi foarte bine daca si formatia tricolora va repeta la Euro 2000 performanta echipei care la acest turneu a purtat numele de Romania. "Este bine ca acesti copii vin pe stadion si nu stau pe strada. A fost o competitie reusita si din dorinta de victorie a fiecarei echipe a iesit un spectacol frumos. Pentru ei a fost usor, o joaca, pentru noi va fi mult mai greu sa repetam performanta pe care a reusit-o astazi <Romania>", a spus Ienei.
Tot in cadrul manifestarilor prilejuite de aceasta competitie, antrenorul Cornel Dinu a condus un antrenament demonstativ al echipei Dinamo. Dupa antrenament, jucatorii dinamovisti, impreuna cu antrenorul Dinu, au acordat autografe copiilor. Presedintele Consiliului de Administratie al clubului Dinamo, Nicolae Badea, a declarat ca initiativa acestui turneu a apartinut "Fundatiei de binefacere Johan Cruyff" si a adaugat ca a fost o onoare pentru clubul bucurestean sa se implice in acest proiect. "Aceasta manifestare se incadreaza perfect in programul de imagine al clubului nostru si cred ca astfel de actiuni ar putea fi permanentizate", a spus Badea.
Din echipa Dinamo au lipsit Hildan, Lupescu, Fl. Petre, aflati in pregatiri cu lotul de seniori, Cl. Dragan si M. Niculae, convocati la lotul de tineret. De asemenea, a lipsit si Giani Kirita, care a avut, simbata, cununia religioasa la Biserica Alba, nasii fiind familia directorului executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea. Nunta, la care au fost invitati toti compenentii lotului dinamovist, a avut loc la restaurantul Hotelului Bucuresti.

Comentarii