Ronaldo sau Kahn?

vineri, 28 iunie 2002, 23:00
8 MIN
 Ronaldo sau Kahn?

Cupa Mondiala asteapta de 68 de ani un meci Germania – Brazilia. N-am putea spune ca toata lumea fotbalului a asteptat cu sufletul la gura o asemenea finala: mai intii, fiindca brazilienii, in ciuda renumelui lor de regi-saltimbanci ai fotbalului, au obtinut cea mai anevoioasa calificare la turneul final din istorie, salvarea venind de la un meci-formalitate in ultima etapa a preliminariilor AMSUD cu Venezuela; apoi, germanii au fost umiliti in meciul decisiv al grupei de calificare, cu 1-5, chiar la München; in fine, pentru ca alte superforte ale fotbalului mondial, cum ar fi Franta, Argentina si Italia se aratau mai indreptatite la trofeu nu numai decit Germania, ba chiar si in comparatie cu Brazilia. Faptul este consumat si nu e vina nemtilor sau brazilienilor ca Franta s-a impiedicat de Senegal, Argentina de Suedia si Italia de combinata Coreea – Ecuador.
Cupa Mondiala asteapta de 68 de ani aceasta confruntare pentru ca, Brazilia si Germania nu s-au intilnit niciodata intr-un turneu final, desi cele doua echipe acumuleaza cele mai multe meciuri jucate in aceasta competitie, desi in 1958, 1970 si 1974, n-a lipsit mult ca aceasta himera sa devina realitate. Acum, lupta dintre hei-rupismul teuton si fantezia "cariocas" se va disputa pe cel mai mare stadion al Cupei Mondiale, o disputa care se poate transpune prin incercarea celor trei arcasi de geniu ai "seleçao" (cei trei faimosi "R": Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho) de a sparge cea mai fortificata metereza din lume: Oliver Kahn.
Nu sint prea mari noutati in cele doua echipe: la brazilieni, va reintra Ronaldo cel mic (Ronaldinho), fiind sacrificat din nou Juninho Paulista, la germani va lipsi "omul de sacrificiu", Michael Ballack, autojertfit pe altarul coechipierilor sai. Conform celor spuse inca de ieri de secundul Michael Skibbe, experimentatul Jens Jeremies, care a jucat toate cele sase partide ale nemtilor de pina acum, din postura de rezerva, ii va lua locul salvatorului din Leverkusen.
"Nu vom mai repeta istoria din 1998", spune Rivaldo. Atunci, la "Coupe du Monde", Brazilia a pornit din postura de superfavorita, in ciuda faptului ca finala s-a jucat pe "Stade de France", in fata unui stadion care urla ca un vulcan "Allez les Bleus". A fost de-ajuns incertitudinea ce plana asupra lui Ronaldo, ca intreaga partitura de belcanto brazilian sa fie rupta in bucati de disonantele lui Zinédine Zidane. Cu aceste conditii, temerile lui Scolari sint omenesti: "Nu vreau ca ei sa joace sub presiune".
Germania nu are probleme de acest gen, acum, cind dupa victoria din semifinale, Völler si ciracii sai au simtit ca nu numai coreenii pot avea o intreaga natiune in spatele lor. Si mai ales, dupa ce o voce atit de autorizata ca a lui Franz Beckenbauer, a inceput sa cinte in tonuri mai optimiste, lasind criticile pentru dupa finala.
Brazilia – Germania a fost, pina miercuri, imposibilul turnir. Acum, utopia s-a sfarimat, iar premiera va avea loc, miine, la ora prinzului nostru, la Yokohama! (Nic. G)
Formatiile probabile
Germania: 1. Kahn – 2. Linke, 5. Ramelow, 21. Metzelder – 22. Frings, 19. Schneider, 8. Hamann, 16. Jeremies, 17.Bode – 7. Neuville, 11. Klose. Antrenor: Rudi Völler.
Brazilia: 1. Marcos – 3. Lucio, 5. Edmilson, 6. Roque Junior – 2. Cafu, 8. Gilberto, 10. Rivaldo, 15. Kleberson, 6. Roberto Carlos – 11. Ronaldinho, 9. Ronaldo. Antrenor: Luiz Felipe Scolari.
Arbitri : Pierluigi Collina (Italia) – Philip Sharp (Anglia), Leif Lindberg (Suedia). Arbitru de rezerva: Hugh Dallas (Scotia)
Antrenorii, in oglinda
Luiz Felipe Scolari: "Trebuie sa uitam cosmarul de la Paris"
– Veti infrunta un adversar de prima clasa mondiala. Va puteti ridica la nivelul lui?
– Cred ca am demonstrat deja acest lucru in meciurile de pina acum. Problema mea nu este cum sa joc mai bine decit Germania, pentru ca acest lucru este perfect posibil, ci cum sa-i motivez pe jucatori sa dea tot ce pot in finala. In primul rind, cei care au jucat si in finala din ’98 trebuie sa uite cosmarul de la Paris si asta nu e foarte usor. Unii m-au intrebat daca nu mi-e frica de pragmatismul germanilor si le-am spus ca nici Brazilia nu mai joaca pe vremuri, cu gindul doar la o ofensiva orbeasca. Respect si admir foarte mult actuala echipa a Germaniei, si cu atit mai mindru voi fi daca vom reusi s-o invingem.
– Ati pregatit o tactica speciala pentru finala de duminica?
– Le-am spus jucatorilor, in primul rind, ca vor avea de facut fata unei presiuni pshice nemaiintilnite si vor trebui sa-si asume anumite responsabilitati fara sa fie sufocati de aceasta presiune. Germania este o echipa foarte echilibrata, care joaca calculat si cred ca poate fi invinsa mai usor cu propriile arme. Prefer sa ma intorc acasa campion la capatul unui meci nu foarte frumos, cistigat la limita, decit sa pierdem finala in urma unei evolutii spectaculoase. Ne-am luat citeva masuri speciale pentru a-i contracara pe jucatorii lor cheie si sper ca ele sa funtioneze.
– In cazul unei infringeri, veti considera acest Mondial ca un succes sau ca un esec?
– In ochii mei, echipa Braziliei este deja campioana, pentru ca am ajuns pina aici. Le-am spus acest lucru si jucatorilor, dupa meciul cu Turcia, multumindu-le pentru eforturile facute. Stiu ca acasa asteptarile unui popor intreg la cel de-al cincilea titlu mondial sint uriase, dar nu trebuie sa uitam ca fiecare meci are o invingatoare si o invinsa. Daca vom fi in ipostaza neplacuta, cred ca nu vom avea nimic sa ne reprosam. Acum un an, cind am preluat echipa nationala, mi-am propus sa-i fac pe jucatori sa simta din nou placerea fotbalului, si cred ca am reusit acest lucru.
Rudi Völler: "Brazilienii nu mai au secrete fata de noi"
– Veti infrunta un adversar de prima clasa mondiala. Va puteti ridica la nivelul lui?
– Mi-e dificil sa fac o comparatie intre Brazilia si Germania. Sigur, avem un portar exceptional, Oliver Kahn, care da siguranta echipei, dar in jurul sau sint alti jucatori foarte buni, precum Hamann, Klose ori Metzelder… Ar trebui, de fapt, sa-i amintesc aici pe toti cei 23 de jucatori din lot. De exemplu, Hamann, care este strategul echipei, nu cred ca are rival in reprezentativa Braziliei. Pe de alta parte, nu pot sa nu recunosc ca Brazilia are o suma de mari individualitati, cu cota mai inalta in acest moment decit jucatorii mei. Si sa nu uitam ce fotbalisti brazilieni de clasa au ramas acasa…
– Ati pregatit o tactica speciala pentru finala de duminica?
– In mare, echipa va fi aceeasi ca si la meciurile precedente si vom juca la fel ca in acestea. Bineinteles ca in fata brazilienilor trebuie sa-ti iei citeva precautii in plus, pe care n-am sa le dezvalui. Eu sint multumit ca echipa mea a rezistat bine din punct de vedere psihic celor sase jocuri de pina acum. Din experienta de jucator pe care o am de la precedentele turnee finale, stiu ca in finala orice se poate intimpla, indiferent de firma echipelor aflate fata in fata. Ceea ce pot spune acum cu mina pe inima este ca am ajuns sa cunoastem foarte bine jocul Braziliei, si practic nici unul dintre fotbalistii lui Scolari nu mai au secrete in fata noastra.
– In cazul unei infringeri, veti considera acest Mondial ca un succes sau ca un esec?
– Imi iau libertatea de a aprecia ca din momentul in care am preluat echipa nationala, aceasta a progresat in permanenta, in ciuda faptului ca s-a produs un evident proces de intinerire a lotului. Am avut momente dificile si in preliminarii si la acest turneu final, dar am ajuns in finala si acum vrem s-o cistigam. Daca acest lucru nu se va intimpla, consider ca putem bina evolutia noastra la Mondiale ca una pozitiva, mai ales in raport cu aprecierile facute in contul nostru inaintea plecarii spre Asia.
Final de poveste
Am asteptat turneul asta final ca pe o gura de aer, satul de mizeriile din fotbalul autohton. Ardeam de dorinta sa vad la lucru cam ce este mai bun pe lume la ora asta, chit ca acasa au ramas macar doua dintre preferatele mele, Olanda si Romania. Preferam sa stau seara la terasa, pe racoare, in fata unei beri, sa comentez cu prietenii, insa a trebuit sa stau mai mult pe-acasa, adesea cu ceasca de cafea matinala in fata, cu jaluzelele trase sa nu-mi bata soarele in ecranul televizorului. Am zimbit atunci cind echipele mici au pus piedica favoritelor clasice dar la fel de tare m-am intristat cind ierarhiile au fost rasturnate artificial. Am vrut sa vad fotbal de calitate, dar adesea el mi-a fost servit cu lingurita. Timpul s-a scurs implacabil si mi-a fost dat sa asist la sferturi de finala si semifinale greu de imaginat inaintea startului. Si, pe nesimtite, am ajuns la capatul povestii. De aceea mi-ar placea sa cred ca. ..
…Germania va cistiga finala pentru ca este o echipa europeana si reprezinta o natie riguroasa si disciplinata, departe de balcanismele noastre. In plus, ceea ce nemtii stiu sa faca, o fac foarte bine si, pentru ei, finalul unui meci este atunci cind fluiera arbitrul, nesfiindu-se sa dea chiar si opt goluri daca au prilejul.
…Brazilia va forta cistigarea celui de-al cincilea titlu dupa cita rusine au acumulat in urma cu patru ani in Franta. Daca fotbalul si tactica lui s-au inventat in Europa, atunci spectacolul a venit din America de Sud si cel mai fascinant exemplu este "Seleçao". Insa la fel de bine brazilienii si-au mai schimbat si ei optica: si-au tras portar si fundasi beton (scoliti in Europa) si i-au lasat doar pe atacanti sa inoveze, sa faca spectacol.
…cei 3R (Ronaldinho, Rivaldo, Ronaldo) le vor impletici picioarele nemtilor si clontosul interist isi va duce la indeplinire visul de golgheter mondial, moment potrivit pentru el sa scape si de cosmarul misterios al finalei precedente.
…Turcia va lua medaliile de bronz din aceleasi motive europene si pentru ca ne-am invatat cu turcii de cind romanii au luat Istanbulul cu asalt. In plus, ei n-au motivele clasice de blazare intilnite in finalele mici pentru ca nu stiu cind vor mai intilni o asemenea oportunitate.
…Hakan Sükür va da pina la urma un gol, iar Hasan Sas va confirma faptul ca n-are sanse sa mai faca multi purici pe la Galatasaray.
…sud-coreenii isi vor face loc pe podium dupa cit isi doresc asta si pentru ca au un antrenor de antrenor si citiva jucatori care mai stiu si altceva decit sa alerge (Seol, Ahn, Hwang).
Cred insa ca…
…brazilienii se vor multumi sa astepte gafele nemtilor dar se vor frige la penaltiuri cu marele Kahn.
…nemtii n-ar merita sa ia titlul pentru ca nu mai sint nemtii de alta data si drumul pina in finala le-a fost batatorit, cu echipe modeste si victorii la limita. In plus, cine sa le dea gol daca taifunul Klose si-a pierdut din intensitate iar Ballack si-a facut datoria pina in semifinale.
…gazdele vor fi impinse de la spate pina la capat. Alde Blatter au lasat-o mai moale in semifinale, dar nu vor scapa ocazia sa-si fasoneze opera. Au suparat rau tari ca Italia sau Spania, ce-ar mai insemna biata Turcie. Si ce brigada conduce meciul!
E lesne de inteles pina la urma ca n-am nici o favorita si nu vreau decit sa vad doua finale de care sa-mi aduc aminte oricind cu placere. (Lucian MINUT)

Comentarii