Urzica a imblinzit calul

duminică, 24 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Urzica a imblinzit calul

La Sydney a mai cazut o bariera: am obtinut primul titlu olimpic la gimnastica masculina
Daca pina acum lotul feminin tinuse capul de afis al gimnasticii romanesti la Sydney, prin salba de medalii din concursul pe echipe si la individual, ieri a fost rindul unuia dintre baieti sa iasa in fata si sa ne faca o mare bucurie. Marius Urzica a confirmat faptul ca este cel mai valoros specialist al probei de cal cu minere si a cistigat primul titlu olimpic al gimnasticii masculine romanesti dupa o executia care i-a incintat nu doar pe spectatori, ci si pe arbitri. Marturie sta nota obtinuta, 9.862, una dintre cele mai mari din intreg concursul olimpic! Practic, evolutia sa pe cal a fost una fara greseala, aproape de perfectiune, cu multe elemente de inalta tehnicitate, foarte spectaculoasa si ar fi fost aproape imposibil ca cineva sa faca ceva mai bun. Pina si campionul mondial absolut, rusul Alexei Nemov, marele favorit al publicului, a trebuit sa se multumeasca cu un 9.800, locul al treilea si medalia de bronz, exercitiul sau fiind inferior celui al lui Urzica. Argintul a revenit francezului Eric Poujade, cu un exercitiu foarte sigur, pentru care a obtinut 9.825. Marius Urzica este nascut pe 30 septembrie 1975, este casatorit si in curind va veni pe lume primul sau copil. Este legitimat la clubul Dinamo Bucuresti, are 1.63 m si 57 de kilograme. Celalalt reprezentant al Romaniei in finalele masculine de ieri, Marian Dragulescu, s-a clasat pe locul 6 la sol, cu 9.712. Titlul olimpic a fost cistigat in mod surprinzator de letonul Igors Vihrovs (9.812), urmat in clasamentul final de Alexei Nemov si bulgarul Iordan Iovtcev. La inele s-a impus maghiarul Szilveszter Csollany (9.850), argintul revenind grecului Dimosthenis Tampakos iar bronzul bulgarului Iovtchev.
Cum gimnastele lui Octavian Belu par a evolua sub semnul lozinicii "Nici o zi fara medalii la Sydney!", nici duminica nu a fost o exceptie in acest sens. Andreea Raducan a demonstrat ca nu degeaba a cucerit titlul la individual compus si s-a clasat a doua in finala la sarituri, cu 9.693. Medalia de aur a fost obtinuta in mod surprinzator de rusoiaca Elena Zamolodcikova, care a inlocuit-o in ultimul moment in concurs pe compatrioata sa Svetlana Horkina si a obtinut un nesperat 9.731. Dupa Raducan, pe a treia treapta a podiumul a urcat alta rusoaica, Ecaterina Lobazniuk (9.674). Din pacate pentru ea, Simona Aminar, care era considerata o specialista a acestui aparat, a ratat una dintre sarituri, e drept, extrem de pretentioasa si dificila, iar nota obtinua (9.537) i-a oferit doar posibilitatea de a ocupa locul sase. Ne ramine, insa, speranta ca Simona, asa ambitioasa cum o stim, se va mobiliza la maxim pentru a obtine un rezultat bun in finala de astazi, la sol, unde va concura alaturi de Andreea Raducan. Sanse bune la medalii avem si in finala la birna, unde vor evolua Maria Olaru si Claudia Presecan, in timp ce Marius Urzica va fi in concurs la paralele.
Ieri, in singura finala feminina in care nu am avut reprezentante, la paralele, s-a impus rusoiaca Svetlana Horkina, notata cu un exceptional 9.862 dupa un exercitiu pe masura. Au secondat-o pe podium doua chinezoiace, Ling Jie si Yang Yun. (Ion TEODOR)

Comentarii