Voleibalistele fac istorie

sâmbătă, 23 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Voleibalistele fac istorie

Penicilina: Ruxandoiu, Dochia, Androhovici, Giurgea, Formagiu, T. Popa. Au mai jucat A. Popa si Cozma.
Rapid: Grabovetkaia, Colda, Pletenciuk, Corjeutan, Halus, Stefanescu. Au mai jucat Barbuica si Toma.
Au arbitrat: L. Vlad (Constanta), O. Iliescu (Brasov).
Puncte din serviciu: 10-2. Servicii gresite: 1-2.
Putinii, dar fidelii sustinatori ai Penicilinei au avut ieri un triplu prilej de satisfactie: pe de o parte, au putut asista la un meci dramatic, de o frumusete aparte, cum de mult nu s-a mai vazut la Iasi; apoi, au fost partasi la o victorie pe cit de pretioasa pe atit de spectaculoasa a echipei gazda; in fine, dar nu in ultimul rind, Penicilina a reusit in urma acestei victorii sa refaca handicapul din meciul tur si sa se califice in finala Cupei Romaniei pentru prima oara in ultimii 20 de ani! O victorie datorata in egala masura tuturor celor opt jucatoare intrate ieri pe teren (si sa n-o uitam pe Laura Dulcianu, accidentata, dar care a jucat excelent in fazele precedente) si a celor doi antrenori, Nicu Roibescu si Aurelia Ichim, carora le dadusera lacrimile de fericire la finalul meciului.
Asa cum spuneam, meciul a tinut cu sufletul la gura pe spectatori de la prima pina la ultima mnige. Se stia ca Penicilina are nevoie de victorie cu 3-0 sau 3-1 si minim patru puncte diferenta la punctaverajul total. Primul set a debutat intr-o nota de echilibru total, nici una dintre echipe nefiind capabila sa se desprinda de cealalta. A fost 3-3 si 7-7, apoi oaspetele au luat un mic avans (13-10), gratie atacurilor foarte bune ale uriasei Corjeutan, dar Penicilina a revenit pe mina Cristinei Androhovici, egalind la 14. S-a mers in continuare cap la cap, 17-17 si 19-19, bucurestencele s-au dus la 21-19 si apoi 23-22, dar asta nu le-a fost de ajuns, caci atacurile necrutatoare ale Mihaelei Formagiu si Cezarei Ruxandoiu au intors scorul in favoarea naostra si Penicilina a cistigat cu 25-23. De altfel, trebuie spus ca Ruxandoiu a facut ieri un meci de senzatie, jucind aproape fara greseala atit la blocaj, cit mai ales in atac.
Cezara a tras intreaga echipa dupa ea, insuflindu-i incredere si aratindu-i ca intrarea in finala nu e doar un vis frumos. Penicilina a inceput setul doi in stil de mare echipa, atacurile Adrianei Giurgea (cu trei asi!) bagind spaima in sextetul advers si facind ca gazdele sa conduca la un moment dat cu neverosimilul 11-2! Rapid n-a depus, insa, in nici un moment armele si a revenit incet – incet, apropiindu-se la 13-6, 14-12 si apoi chiar reusind sa egaleze la 16-16, gratiei atacurilor devastatoare ale lui Corjeutan si jocului foarte bun al ridicatoarei Colda. Din nou a fost un final de set dramatic, dar de data aceasta Pencilina a fost la cirma sa si l-a adjudecat fara prea mari emotii.
In cel de-al treilea set istoria s-a repetat ca trasa la indigo, dar in sens invers. De data aceasta Rapid s-a desprins foarte repede, ajungind sa conduca cu 10-4, 16-10 si 23-17, dar gazdele, sustinute de un public mic si entuziast, au pornit in lupta de urmarire a adversarelor, iar bocajul eficient le-a ajutat sa aiba o revenire de senzatie pe final si sa egaleze la 24-24. Eram la un pas de 3-0 care ne-ar fi dus in finala fara dureri de cap, dar nu a fost deloc usor. Penicilina a avut trei mingi de meci, dar n-a avut taria de sine sau norocul pentru a le fructifica, iar Rapidul a profitat si a luat setul cu 30-28.
Ne era frica ca aceasta poveste sa nu le submineze moralul fetelor noastre, care aveau nevoie de victorie la limita in setul al patrulea pentru a intra in finala Cupei. Numai ca, de data aceasta, Penicilina s-a ridicat la nivelul asteptarilor si a jucat acest set decisiv de parca ar fi avut in fata o echipa de junioare si nu pe campioana nationala en-titre. Atit de necrutatoare au fost atacurile Cezarei Ruxandoiu si Mihaelei Formagiu, atit de bine au blocat la fileu si in linia a doua Tatiana Popa si Androhovici, atit de bine a ridicat Dochia, atit de sigur a servit Giurgea, ca totul devenise clar: victoria nu putea fi decit a iesencelor. Dupa 3-3, 7-7, 10-10, gazdele au inceput sprintul spre cea mai mare performanta a voleiului iesean din ultimele doua decenii: pe serviciul Mihaelei Formagiu, Penicilina s-a distantat la 16-10, iar apoi a reusit sa mentina aceasta diferenta de scor odata cu apropierea de finalul setului. Ultimele sfortari ale Rapidului, care a mizat aproape toate mingile pe Corjeutan, nu le-a permis oaspetelor sa se apropie la mai mult de trei puncte. In final, insa, odata cu ultimul punct, reusit de Formagiu, in uralele spectatorilor care au invadat terenul, Nicu Roibescu a fost cel care a ridicat bratele in sus in semn de victorie, in timp ce omologul sau de la Rapid, Costinel Stan, s-a transformat subit intr-o statuie a deznadejdii. Penicilina s-a calificat in finala Cupei Romaniei, de pe 5 mai, la Bucuresti, si dupa cum a jucat ieri o victorie in fata Universitatii Bacau e perfect posibila.
De fapt, ieri, iesencele au sters cu buretele toate neimplinirile acestei toamne, demonstrind ca nici un vis nu este prea frumos pentru se a indeplini si lasindu-ne promisiunea unui an 2001 care poate fi cu adevarat glorios pentru echipa lui Nicu Roibescu. (Ion TEODOR)

Comentarii