Ne cred proşti de-a binelea: rata oficială a infecţiilor intraspitaliceşti ieşene, de 3 ori mai mică decât media europeană!

„Minune“ la Iaşi: spitale fără microbi, mai curate decât clinicile europene

vineri, 11 decembrie 2015, 03:01
4 MIN
 „Minune“ la Iaşi: spitale fără microbi, mai curate decât clinicile europene

„Ziarul de Iaşi“ a descoperit, în statisticile medicale oficiale, un adevărat „miracol“ al sănătăţii ieşene. Spitalele din judeţ, unele vechi de sute de ani, sunt mai curate decât clinicile moderne din Occident. Şi nu de una sau două ori mai curate, ci chiar de trei ori. Concret, cel puţin pe hârtie, în unităţile medicale din judeţ sunt raportate de trei ori mai puţine cazuri de infecţii nosocomiale decât în spitalele din Uniunea Europeană. Dacă media europeană este situată anual peste 5%, în unele state fiind raportată o incidenţă şi de până la 10%, România a raportat în 2013, potrivit Ministerului Sănătăţii, o incidenţă a bolilor nosocomiale de numai 2,8%. Datele înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi arată că situaţia în judeţ este chiar mai „roz“ decât media pe ţară. De la începuturile raportării infecţiilor intraspitaliceşti, 2002, şi până în prezent, Iaşul declară ministerului o incidenţă oarecum constantă, care nu depăşeşte însă niciodată 2%. Concret, maximum doi pacienţi dintr-o sută de bolnavi externaţi au contactat o infecţie intraspitalicească. Domnilor medici din Occident, vă invităm să veniţi urgent la Iaşi, pentru a vedea pe viu această „minune“ a medicinei moderne!

Primele date înregistrate la DSP Iaşi despre infecţiile intraspitaliceşti datează din 2002. Atunci, incidenţa bolilor nosocomiale era de-a dreptul miraculoasă: 0,88%. Concret, de circa 2.000 de cazuri raportate la aproximativ 186.000 de pacienţi externaţi din spitale. Un an mai târziu, valoarea incidenţei a crescut foarte uşor, până la 0.92%. Pentru perioada anilor 2000, cea mai mare incidenţă a bolilor nosocomiale a fost înregistrată în 2006, când DSP a calculat o valoare medie de 1.33%.

Ani la rând, sub 1%

În anii următori, până în 2010, DSP a primit date de la spitalele ieşene potrivit cărora incidenţa infecţiilor intraspitaliceşti se situa sub 1%. În 2013, 1.234 de persoane din cele 161.692 externate din unităţile medicale au fost depistate cu infecţii dobândite în spital. Conform datelor înregistrate pe 2015 la DSP, incidenţa bolilor nosocomiale în primele nouă luni ale anului este în valoare de 0.75%. Specialiştii arată însă că valoarea obţinută din datele înregistrate nu este reală.

„Incidenţa raportată de România, incidenţa raportată de judeţul Iaşi, şi chiar cea raportată de noi, este sub media europeană. Este clar vorba despre o subraportare. Nu înţeleg de ce, pentru că medicii care raportează nu primesc niciun fel de sancţiune. Medicul curant raportează cazul medicului epidemiolog din spital, sau, cum e în cazul nostru, compartimentului care se ocupă de infecţiile intraspitaliceşti. În orice caz, noi ne facem treaba, dar chiar şi aşa cel mai probabil chiar şi în cazul nostru numărul cazurilor totale este mai mare decât cele raportate. Subra­portarea cred că îşi are originea în anii de dinaintea Revoluţiei, când infecţiile nosocomiale se ascundeau cu bună ştiinţă, medicilor fiindu-le frică să anunţe existenţa acestora“, a declarat Mihaela Pre­lip­cean, directorul medical al Spi­talului „Sf. Spiridon“, medic primar epidemiolog.

Spitale cu 0%

Conform datelor de anul acesta, cele mai multe cazuri de infecţii nosocomiale raportate la numărul de pacienţi externaţi au fost înregistrate la spitalul privat „Elytis“, la Spitalul „Sf. Spiridon“, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, la Institutul de Car­diologie, la Spitalul de Neuro­chirurgie şi la cel de Pneumo­fti­ziologie. Valorile incidenţei bolilor intraspitaliceşti în unităţile medicale menţionate pornesc de la 2.12% şi scad progresiv spre 0.51%.

La ca­pătul opus se află spitalele „Pro­videnţa“ şi „Arcadia Cardio“, care au raportat 0 cazuri de infecţii intraspitaliceşti.

„Noi nu ne putem da cu părerea asupra valorilor raportate. Acestea sunt datele pe care le primim de la medicii epidemiologi din spitale de fiecare dată când se cere o situaţie a infecţiilor nosocomiale. Incidenţa de anul acesta, având în vedere datele raportate de 22 de unităţi medicale pe primele nouă luni, este de 0.75%“, arată Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

De ce nu se raportează?

Conform specialiştilor epidemiologi şi infecţionişti, declararea cazurilor de infecţii nosocomiale nu atrage nicio pedeapsă a medicului curant care anunţă apariţia unei astfel de situaţii. Însă incidenţa bolilor nosocomiale este un indicator întâlnit în planul de management al directorilor de spitale, care poate duce chiar la pierderea funcţiei de către respectivul manager.

„În planul de management există acest indicator pentru care managerul în prima parte a anului, respectiv după încheierea contractului cu CJAS, trebuie să anunţe o valoare. În cazul în care, la evaluarea anuală făcută de minister, directorul înregistrează o valoare mai mare decât cea asumată iniţial, el este depunctat. Această depunctare poate duce chiar la pierdea funcţiei, dacă la finalul evaluării punctajul înregistrat pentru toţi indicatorii este scăzut din diferite motive“, arată Mirela Grosu, ma­nagerul Institutului Regional de Oncologie.

Infecţiile nosocomiale au declanşat un scandal uriaş în judeţul Iaşi în anii 2000, atunci când în Maternitatea „Cuza Vodă“ au murit şase bebeluşi din cauza stafilococului auriu. Recent, şi în cazul arşilor din clubul „Colectiv“ s-a descoperit că sunt infectaţi în spital.

Comentarii