De necrezut: dascăli cu 10 la titularizare au ajuns suplinitori

miercuri, 29 iulie 2015, 01:55
2 MIN
 De necrezut: dascăli cu 10 la titularizare au ajuns suplinitori

 Situaţie paradoxală în învăţământul preuniversitar ieşean. Deşi patru dascăli au obţinut nota 10 la examenul de titularizare, doar unul a prins un post pe care să fie titular, ceilalţi trei urmând a fi suplinitori până la anul, când pot deveni titulari pe postul pe care l-au ocupat acum, în baza Art. 253 din Legea Educaţiei Naţionale.

 

Această absurditate se datorează lipsei posturilor titularizabile la disciplinele la care aceştia au dat examen, şi anume, la religie şi muzică. În urma examenului de titularizare şi a şedinţelor publice de repartizare pe posturi organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, care au avut loc luni, au fost ocupate 104 posturi din cele 154 disponibile.  Dintre cele ocupate, 67 sunt în mediul rural şi 37 în mediul urban. De menţionat faptul că la nivelul judeţului au fost disponibile 78 de posturi în mediul urban şi 76 în mediul rural
 
. Cele mai multe posturi titularizabile au fost disponibile pentru specializarea educatori, cu 41 de posturi, dintre care au fost ocupate 33. De asemenea, au fost repartizate 29 de posturi pentru specializarea învăţători din totalul de 30 de posturi disponibile. Un deficit de cadre didactice se remarcă în domeniul muzicii specializate, unde a fost ocupat un post din cele 21 scoase la concurs pentru angajare pe perioadă nedeterminată.
 
O situaţie similară se înregistrează şi pentru disciplina educaţie fizică şi sport – pregătire sportivă de specialitate, pentru care ambele posturi disponibile la Clubul Sportiv Şcolar „Unirea” Iaşi au rămas fără ocupanţi. „Numărul de posturi titularizabile a scăzut constant în virtutea tendinţei profesorilor de a rămâne în sistem, iar fluctuaţiile nu sunt foarte mari. Domeniul educaţional, deşi presupune o salarizare modestă, înseamnă o profesie nobilă, siguranţa postului şi, de multe ori, satisfacţii profesionale care compensează alte aspecte mai puţin favorabile. Există un număr semnificativ de posturi netitularizabile, peste 1.000, care vor face obiectul unor repartizări viitoare, deci tinerii absolvenţi vor avea posibilitatea de a se angaja şi de a se acomoda cu sistemul educaţional. Baza de date cu posturile netitularizabile va suporta unele corecţii din cauza dificultăţii de realizare a planului de şcolarizare la unele licee tehnologice. În acest context, prioritate au profesorii titulari din sistem şi, ca perspectivă, nu excludem anumite restrângeri totale sau parţiale de activitate didactică”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.
 

 

Comentarii