Fotbal sluţit, 60 000 de euro pierduţi, punct insuficient pentru a urca în clasament, doar patru meciuri acasă în play-out

marți, 12 martie 2024, 02:50
6 MIN
 Fotbal sluţit, 60 000 de euro pierduţi, punct insuficient pentru a urca în clasament, doar patru meciuri acasă în play-out

Oţelul Galaţi – Politehnica Iaşi 1-1 (0-0), în etapa a XXX-a a Ligii I de fotbal

 

Oţelul: Pap – Adăscăliţei (’63 Miguel Silva), Yabre, Cisse, Jelev (’79 Rusevic) – Cisotti, Joao Lameira, Samuel Teles (’34 Malle) – Maciel (’79 Cîrjan), Al. Pop, Bodişteanu (’63 A. Rus). Antrenor: Dorinel Munteanu.

Poli: Lung – Martac (’73 Todoroski), F. Ilie, Samayoa, Ştefanovici – Itu (’69 Jatoba), Marchioni, Roman (’84 Allanzinho), Bordeianu – Harrison (’69 Kabran), Bettaieb (’84 Katanec). Antrenor: Leo Grozavu

Cartonaşe galbene: Yabre (’60) – Marchioni (’26), Martac (’35).

Arbitri: Iuliana Demetrescu; Mircea Orbuleţ, Mihaela Ţepuşă.

0-1, min. 8: Roman a transformat un penalty acordat după un henţ al lui Teles în urma unei centrări a lui Martac de pe dreapta;

1-1, min. 71: Malle a centrat de pe stânga, Maciel a ratat reluarea cu capul, de la 6 metri, mingea a ajuns la Cisotti, la bara a doua, care, lăsat liber de Ştefanovici, a marcat din careul mic, cu poarta goală.

Programată să participe la spectacolul de luni seară, în urma căruia s-a tras cortina după sezonul regulat al Ligii I de fotbal, Poli a mers la Galaţi cu gândul de a profita de problemele trupei clasate pe ultimul loc în ierahia meciurilor de pe teren propriu şi a trece de aceasta, mai ales că gazdele erau o grupare net inferioară la multe capitole importante ( finanţare de la bugetul local, lot, condiţii etc.) şi nu contau pe trei piese importante, Dur-Bozoancă, Lovric şi Zivulic.

Spectacolul se anunţa intens, punctele, miza locului XI, care genera 130 000 de euro din drepturile TV şi un meci în plus acasă în play-out, sau titlul pus în joc, de şef al Moldovei fotbalistice, fiind doar câteva dintre puternicele tuşe cromatice ale scenei de la Galaţi.

Culoarea a rămas dată doar de contur în prima repriză, când conţinutul, fotbalul, a fost palid rău. În prim-plan au fost gafele elementare, viteza scăzută, luciditatea minimă, nici măcar aşteptata determinare nefiiind etalată. Pe un astfel de fond, în avantaj a intrat echipa care a greşit mai puţin, Poli. Care a profitat de un henţ total inutil făcut de Teles în careu, Roman deschizând scorul din penalty, rapid, în minutul 8 şi a fost aproape de a specula şi ezitările incredibile ale lui Pap, care s-a bâlbâit la şuturile modeste expediate de Roman (‘3) şi Itu (’41).

Deşi a jucat foarte slab, Oţelul, care a arătat din plin că jucătorii săi vechi nu au cum să salte prea mult după ce în urmă cu două sezoane jucau la Chişcani, Făurei sau Lieşti, în Liga a III-a, iar cei noi au demonstrat de ce evoluau recent la Dej sau la alte echipe din eşaloane inferioare, a avut două şanse de a egala. Acestea au apărut în urma unor faze fixe, loviturile de cap ale lui Pop (’25) şi Yabre (’45) trimiţând mingea afară, respectiv în bară.

La fel ca în multe alte meciuri, Poli a căzut la pauză, în actul secund ieşenii având zero şuturi pe poartă, zero cornere şi un şut în plopi, trimis în minutul 81 de Kabran. Norocul Iaşului că, spre deosebire de alte partide, nu a mai pierdut a fost faptul că Oţelul a crescut milimetric faţă de actul întâi. Gălăţenii au ratat noi oportunităţi de a înscrie în urma unor lovituri de cap, prin Cisse (’54 – de la 8 metri, Lung a intervenit bine) şi Maciel (’68 – liber la 11 metri, reluare aiurea), un alt „cap” neinspirat din poziţie bună al lui Maciel fiind reparat de Cisotti, care a egalat în minutul 71. Paradoxal, după 1-1 nu a mai apărut vreo ocazie de gol, meciul, urât ca o ploaie mocănească, alunecând implacabil spre o remiză care nu a avantajat-o pe Poli. Iaşul a rămas astfel pe locul 12, care aduce doar 70 000 de euro din drepturile TV, cu 60 000 mai puţin faţă de Oţelul, şi generează un program cu patru meciuri acasă şi cinci în deplasare în play-out.

Controverse la penalty

Penaltiul din care a fost deschis scorul a fost acordat ca urmare a semnalizării asistentului Mihaela Ţepuşă, care i-a comunicat arbitrului henţul lui Maciel. În momentul execuţiei, Roman a alunecat, gazdele susţinând că ieşeanul ar fi atins şi cu stângul mingea înainte ca aceasta să intre în plasă, variantă în care ar fi trebuit anulat golul şi acordată lovitură liberă indirectă pentru Oţelul. Reluările TV nu elucidează complet tabloul, astfel că faza, la limită, judecată pro-Poli, nu a fost întoarsă nici din camera VAR, de acolo unde trebuie să se intervină doar când apar probleme clare. Oţelul a mai susţinut şi că penaltiul ar fi trebuit măcar repetat, Harrison intrând în careu înaintea şutului expediat de Roman.

Roman, care a recunoscut că a fost un joc urât, a spus că nu şi-a dat seama dacă a lovit mingea de două ori.

Grozavu a scăpat de suspendare

  • Grozavu a absentat de pe banca Iaşului, el ispăşind a doua şi ultima etapă de suspendare primită în urma eliminării de la Craiova, din meciul cu FC U 1948. Antrenorul Iaşului a fost suspendat cinci etape în sezonul regulat, el primind cinci cartonaşe galbene şi două roşii în cele 25 de meciuri în care a stat pe banca tehnică.
  • La gazde, Dorinel Munteanu a revenit pe bancă după trei etape în care fusese suspendat.
  • Abia revenit după o absenţă de aproape două luni, Lung a fost căpitan de echipă.
  • Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Niga, Saghiri, L. Mihai, Gheorghiţă şi Buş.

De ultimă oră a fost absenţa lui Bouhenna, căruia i-au recidivat problemele la spate, din cauza cărora nu a mai făcut deplasarea la Galaţi. Acasă au rămas şi mai vechiul accidentat Ispas, precum şi Ailenei, care apărase foarte bine în ultimul meci, cu Dinamo.

  • Atmosfera nu a mai fost la fel de încinsă ca la alte meciuri Galaţi – Iaşi din trecut, în tribune fiind sub 5 000 de oameni. Între ei s-a numărat şi un grup de suporteri ieşeni.
  • În prima etapă din play-out, sâmbătă, se va juca un nou meci Oţelul – Politehnica.
  • Ambele echipe de juniori ale Politehnicii calificate în sferturile de finală ale Cupei României au ratat posibilitatea de a juca în semifinale. În sferturi, echipa de tineret a cedat la Bucureşti, cu 0-5, în faţa FCSB, iar formaţia alcătuită din copii sub 15 ani a pierdut în Copou în faţa Rapid Bucureşti, cu 1-2.

Declaraţiile tehnicienilor

Dorinel Munteanu: „Prima repriză a fost cea mai slabă de când antrenez Oţelul! Am jucat foarte slab. Cu toate astea, am avut patru ocazii, Lung a fost omul meciului în timp ce portarul nostru nici nu a transpirat. Sper ca jucătorii mei să se trezească la realitate sâmbătă, la noul meci cu Iaşul”.

Mugurel Cornăţeanu: „Un joc urât, de bătaie, aşa cum cred că vor fi şi cele din play-out. Am luat un gol în urma unei faze cum ne aşteptam, după o neatenţie la o centrare din lateral. Am avut probleme la faze fixe”.

Clasamentul play-out-ului la start: 1. U Cluj 21 puncte; 2. UTA 20 p; 3. Hermannstadt 20 p; 4. Petrolul 18 p; 5. Oţelul 17 p; 6. Poli 17 p; 7. FC U 1948 Craiova 16 p; 8. Dinamo 15 p; 9. Voluntari 14 p; 10. Botoşani 11 p.

Petrolul, Poli, Craiova, Dinamo şi Botoşani beneficiază de rotunjire.

 

Comentarii