Transportul unui tramvai „second hand“ din Germania, plătit de CTP cu 20.000 euro

Lovitură dată la CTP de o mică firmă din Uricani: va aduce din Germania la Iaşi 11 tramvaie „second-hand“

miercuri, 11 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Lovitură dată la CTP de o mică firmă din Uricani: va aduce din Germania la Iaşi 11 tramvaie „second-hand“

Achiziţia a 11 tramvaie pentru transportul public local a devenit o „mină de aur“ pentru o companie locală. 

O firmă din Uricani – Info Trans Impex SRL – se va ocupa de transportul vehiculelor din Ger­ma­nia la Iaşi pe parcursul lunii noiembrie. Cu toate că nu deţine auto­rizaţie pentru transport agaba­ritic, firma a fost desemnată câşti­gă­toare a contractului în cadrul unei se­lecţii de oferte realizate de Com­pania de Transport Public (CTP).
 
Lungimea unui tramvai: 20 metri
 
„Am primit asigurări de la firmă că va obţine această autorizaţie în decurs de 10 zile, iar tramvaiele vor fi livrate în termen de 30 de zile, au în plan mai multe transporturi“, a declarat ieri directorul CTP, Cristi Stoica. Potrivit acestuia, un tramvai are o lungime de circa 20 metri şi va fi adus la Iaşi pe trailer. 
 
Costurile pentru CTP în transportul a 11 tramvaie vor ajunge la aproape 217.000 euro (inclusiv TVA). Suma reprezintă 70% din valoarea totală de achiziţie a celor 11 tramvaie (circa 308.000 euro). În total, aproape 525.000 euro pentru punerea în circulaţie la Iaşi a 11 tramvaie second-hand (1984 – 1992) recondiţionate în urmă cu cinci ani (2011 – 2014). În schimb, banii nu vor mai fi asiguraţi de la bugetul local, aşa cum s-a votat în Consiliul Local (CL) în luna iunie. Potrivit şefilor CTP, pentru o astfel de operaţiune financiară era necesar un aviz de la Consiliul Concurenţei, pentru a nu se interpreta ca ajutor de stat, iar procedurile de obţinere a acordului ar fi pus în pericol achiziţia. Astfel, CTP a fost nevoită să aloce fondurile din propriul buget prin modificarea programului de investiţii pe anul în curs. Contractul de achiziţie a tramvaielor a fost încheiat pe 14 septembrie cu Ruhrbahn GmbH, companie care asigură transportul local în oraşele germane Essen şi Mulheim. Printr-o selecţie în afara Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), CTP a căutat, ulterior, un transportator. Iniţial, bugetul de transport stabilit de CTP era de 121.000 euro pentru cele 11 tramvaie, dar „în urma unei consultări a pieţei“, după cum a menţionat directorul CTP, suma a fost majorată la 200.000 euro.
 
Cine este Info Trans?
 
„Transportul internaţional a crescut ca valoare foarte mult. Noi am fost bucuroşi că am primit oferte. Iniţial, trebuia să aducem tramvaiele până pe 15 octombrie, au fost organizate două proceduri, dar abia la a doua am primit oferte“, a explicat directorul CTP. De menţionat că ambele proceduri invocate s-au desfăşurat în afara SEAP. La cea de-a doua selecţie, conform şefului CTP, au fost trimise cereri de oferte la nouă firme, dintre care doar trei au revenit: Carpatica Logistic Sibiu (357.000 euro), Speed & Trust Braşov (225.000 euro) şi Info Trans Impex Iaşi (182.000 euro). Preţurile ofertate menţionate de Stoica sunt fără TVA. Contractul câştigat de Info Trans la CTP reprezintă peste jumătate din cifra de afaceri înregistrată anul trecut de transportatorul din Uricani. Firma are doi asociaţi (Dan şi Elena Florentina Zaharia), iar anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei (circa 320.000 euro), la un profit net de circa 35.000 lei şi cu un număr mediu de patru angajaţi. Principalul obiect de activitate constă în „activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre“, având sediul social în Uricani. 

Comentarii