Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PERFORMANŢĂ IEŞEANĂ: Vase de sânge artificiale şi geluri care lipesc inima

GALERIE
inima1
  • inima1
- +

O echipă de cercetători ai Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi coordonată de cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu a realizat mai multe produse revoluţionare cu utilizări în domeniul medicinei cardiovasculare, prin sintetizarea unei noi serii de poliuretani activi.

Cercetătorii au realizat în laborator valve cardiace ranforsate cu fire de poliamidă, vase de sânge pentru implanturi pe carotidă, plasturi speciali şi un hidrogel care pot fi folosite pentru diferite afecţiuni ale sistemului cardiovascular.

Rezultatele cercetătorilor ieşeni au fost obţinute în cadrul proiectului european BIOSCENT în care, din 2007, au colaborat 15 instituţii, universităţi, institute de cercetare şi întreprinderi mici şi mijlocii din nouă ţări europene.

Proiectul are un puternic caracter interdisciplinar, pentru că se referă la prepararea de materiale care sunt destinate utilizărilor biomedicale, astfel încât echipa proiectului a fost constituită din chimişti, biologi, farmacişti şi medici pentru a se obţine întreaga sumă de competenţe necesare realizării obiectivelor. La noi în institut au fost produse patru materiale care sunt destinate rezolvării afecţiunilor care apar în sistemul cardiovascular“, a explicat dr. Valeria Harabagiu, secretar ştiinţific în cadrul institutului.

Cercetătorii au creat nişte „plasturi“ care se pot aplica, de exemplu, în momentul unui infarct miocardic, sau atunci când unele vase de sânge sunt deteriorate, tocmai pentru a „repara“ defectele apărute. Mai mult, în institut s-au confecţionat vase de sânge sub formă de tub care pot înlocui chirurgical porţiunea de vas afectată de diferite probleme.

În plus, cercetătorii au creat un hidrogel termosensibil - un material care are o consistenţă fluidă, ca apa, şi care la temperatura corpului uman de 37 de grade Celsius se solidifică şi devine un material elastic

Un astfel de material poate fi folosit în cazul unui infarct sau pentru o afecţiune a vaselor de sânge. Hidrogelul înlocuieşte chirurgia invazivă. El este injectat în zona afectată, acolo se întăreşte rapid şi s-a dovedit că un astfel de hidrogel determină edontelizarea zonei afectate, adică formarea unui ţesut nou, sănătos, timp în care materialul se resoarbe, pentru că este biodegradabil, adică se desface în componente care nu sunt toxice pentru ţesuturi şi celule. La noi s-a sintetizat materialul, care este un hibrid, cu componente sintetice şi naturale, atât pentru plasturi, cât şi pentru hidrogel“, a mai precizat dr. Valeria Harabagiu.

Realizările echipei ieşene au fost prezentate la institut de către cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu (foto) acum două săptămâni, în cadrul conferinţei „Materiale poliuretanice pentru ingineria tisulară. Rezultate“.

Potrivit coordonatorului echipei, hidrogelul obţinut la Iaşi este o premieră mondială. „Sortul pe care noi l-am realizat este o premieră mondială. Este o mare invenţie, pentru că la temperatura corpului el devine un gel cu o structură asemănătoare celui din ţesutul uman, adică 2% proteină şi restul apă. Gelul acesta este similar ca structură cu matricea extracelulară. Celula se poate dezvolta foarte uşor în această matrice, creşte ţesutul şi deci se reface organul în care este administrat, respectiv inima, pentru că produsele acestea s-au făcut special pentru inimă“, a menţionat cerc. princ. gr. I dr. Constantin Ciobanu.

Specialistul a mai precizat că hidrogelul acţionează foarte rapid, şi, practic, „după o lună de zile de la administrare, sunteţi perfect sănătos“. Cele patru produse au fost testate pe şobolani şi oi.

Până în prezent, institutul a brevetat plasturele realizat, iar acesta poate intra în producţie după teste biomedicale şi clinice specifice.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri